Komentowana treść: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
[#1] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Gratuluję OK
Ja to chcę na WarpOS'a i Warp3d
5
[#2] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
A jakis filmik czy screeny sa gdzieś dostepne?
1
[#3] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Super, będzie uruchamiane
2
[#4] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Nareszcie jakiś niepecetowy port. Brawo!
5
[#5] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Ciekaw jestem jak to się rożni od Project Osiris
[#6] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Czy to znaczy, że wreszcie piksele 1x1??
3
[#7] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@reactor, post #5

no tu masz oryginalne zrodla
[#8] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@_arti, post #6

Czy to znaczy, że wreszcie piksele 1x1??

W oryginale były bodaj 2x2, więc naprawdę niska rozdzielczość obrazu rozgrywki.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 10:23:28 przez Jacques
1
[#9] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@Jacques, post #8

W oryginale były bodaj 2x2, więc naprawdę niska rozdzielczość obrazu rozgrywki.

Dokładniej to:
w małym okienku były piksele 1x1, ale przy widoku FullScreen były piksele 2x2
[#10] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@BULI, post #9

Chyba masz rację, ale nadal to jakieś takie niewyraźne się wydawało nawet małym
1
[#11] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@BULI, post #9

Wydaje mi się ze w małym okienku byly 2x2 niestety. I chciałbym zobaczyć wersje na 68k wlasnie z tymi pixelami 1x1 w małym okienku i tyle by mi wystarczyło ;)
Bo project osiris nie przypadł mi do gustu - to juz nie jest to. Gra stracila klimat.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 13:33:37 przez marggines
3
[#12] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS
Dwa archiwa, AlienBreed3D_0.9.0-beta.1.lha oraz AlienBreadHD_0.9.0.beta1.lha różniące się wielkością. Ta druga wersja pojawiła się nieco wcześniej i już znikła z MorphOS-Storage.

Zamieszczam shota z jednej lub drugiej wersji...

2
[#13] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@waldiamiga, post #12

14 fps ?.

Srogo. Quake 2 w 640x480 w Amiberry to ok.200 fps w timedemo.
2
[#14] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@BULI, post #9

W małym 2x2 a w dużym 4x4, niestety. I w końcu jakiś skrin bez filtrowania tekstur, od razu lepiej to wygląda. W sumie ostatnio ukradłem z tego projektu dekompresor, więc powstała przeglądarka tekstur z każdą z 32 jasności zapisanych w teksturze wraz z eksportem do ilbm czy bmp, ale pod łyndołsa. Tylko wysokość trzeba ustawić dobrą z łapy by się wyświetlały dobrze, bo w teksturze brak tego info.https://id909.prv.pl/alienbreed3d/ab3dtextureviewer.zip

Jak ogarnę niekompatybilność ilości brightpointów AB3D vs TKG i wklejanie dodatkowej tekstury przycisku do struktury strefy to wyjedzie konwerter by przy pomocy edytora od TKG zrobić mape do AB3D.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 18:12:49 przez ID909
5
[#15] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@rbej1977, post #13

yeah.. 14 FPS... because i use VNC to create screenshot... (bad idea)
AlienBreed run 30-40 FPS with 1920-1024 on Mirari / X1950 for example.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 20:34:43 przez beworld
7
[#16] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@waldiamiga, post #12

YEah... i just rename archive to be compatible with Easy2Install ... sorry for that
3
[#17] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@beworld, post #16

I unpacked and launched both versions. One begins with a familiar level from the Amiga version, the other with a completely different one.
Anyway, I have both versions on my hard drive for now.
Are you planning to work on improving the smoothness of the game? How do I run it in full screen? Alt+Enter doesn't work for me.
[#18] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@waldiamiga, post #17

Jedna wersja zaczyna się od levelu drugiego i ma niechcący włączoną przez autora nieśmiertelność i nieograniczoną amunicję:)

Jakby co - służę wszystkim filmikiem jak gra działa na moim sprzęcie. Ale najpierw wrzucę filmik z Dungeon Keepera, jak wcześniej obiecałem.
5
[#19] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@recedent, post #18

Ano właśnie...
KeeperFX wywala mi się zaraz po wczytaniu rozgrywki, dane (katalogi data, ldata, music i sound) z wersji GOG wrzuciłem do katalogu z binarką. Muszę z tym pokombinować..
[#20] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@waldiamiga, post #19

Ja użyłem instalatora i wskazałem mu katalog z wersją GOG jako źródło.
2
[#21] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@ID909, post #14

W małym 2x2 a w dużym 4x4

Kurcze, może tak być- pamiętałem, że w FS pixele były 2x większe niż w okienku, ale, że to było nie 2x2 tylko 4x4 to trochę jestem w szoku.. ach ten CRT OK
Jak możecie to pokażcie filmik z działania, bo mi udało się znaleźć jeden z PC i o ile grafika wyglądała fajnie to sama animacja/ruch wydawał się "kanciasty"

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2026 15:34:09 przez BULI
1
[#22] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@marggines, post #11

Dokładnie. Ta ma stopień złożoności Dooma. Nie ma żadnego powodu, aby nie mogła chodzić płynnie na pełnym ekranie z pikselami 1x1 na mocnym 68k. Wg mnie, tylko rozdzielność była bolączką, reszty nie należy dotykać.
2
[#23] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@Daclaw, post #22

To ma dużo wyższą złożoność od prostego Dooma. Od kilku obiektów w pełni 3D, przez "room over room", przezroczysta woda, cieniowanie Gourauda zamiast płaskiego do rozciągania i ściskania tekstur w poziomie, więc stoi nawet wyżej niż DN3D i ostatnie gry na engine Biuld, no tylko te piksele...
3
[#24] Re: Alien Breed 3D HD dla MorphOS

@ID909, post #23

To ma sens, przecież Amigom wtedy mocy nie brakowało ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem