Komentowana treść: Nowe mechaniczne klawiatury TS600
[#1] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS600
Jaka technika drugu była stosowana w klawiszach od Commodore?
1
[#2] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS600

@amikoksu, post #1

Wiesz co, było wielu producentów klawiatur do Amigi od Commodore. Z tego co ja wiem to: oczywiście Mitsumi, Samsung, Panasonic, Hi-Tek i małe partie innych producentów. No i każdy miałswoją technikę produkcji.

Hi-Tek — szczególnie wczesne mechaniczne klawiatury Amigi 500 („space invader”, „chicken lips”). Miały keycapy z tworzywa PBT i bardzo trwałe nadruki (legendy) Mówi się, że wykonywali metodą dye-sub lub bardzo zbliżoną trwałą techniką przemysłową.

Mitsumi — stosował tańsze keycapy ABS z klasycznym nadrukiem lub lakierowaniem; te klawisze często żółkną i wycierają się z czasem.
Samsung — klawiatury membranowe Amigi 500 nie są znane z dye-sub; raczej standardowy nadruk na ABS.
Panasonic — dawał nadruki i to kiepskie

Moim zdaniem klawiatury od Hi-Tek były najlepsze: trwałe, słabo żółknęły, fajnie klikały taki „premium feel” dzięki PBT i trwałym legendom.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2026 10:15:35 przez Commodore128D
2
[#3] Re: Nowe mechaniczne klawiatury TS600
Wyglądają SUPER OK
Ma wersję do A4000 i jestem MEGA zadowolony ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem