Komentowana treść: Amelinium 0.7.1
[#1] Re: Amelinium 0.7.1
Potwierdzam rolka w myszce działa. Czcionki też wyglądają lepiej, choć zauważyłem że przynajmniej jeśli chodzi o AmigaOS 4 nie mogę pisać z wykorzystaniem polskich znaków, no i przydałaby się w przyszłości opcja wyboru wielkości czcionki zarówno dla menu przeglądarki jak i w zakresie wyświetlania stron. Chciałem wysłać ten komentarz Amelinium lecz niestety wciąż nie mogę tego zrobić. Mimo iż można się zalogować na PPA i napisać komentarz (jak wspomniełem bez naszych ogonków), to przeglądarka nadal kapituluje na etapie wciskania przycisku "podgląd" lub "wyślij".
[#2] Re: Amelinium 0.7.1

@MUFA-amigaone-pl, post #1

czy ktos jeszcze ma taki problem na os 4.1? na os 3.2 nie mam problemow z uzywaniem formularzy, w tym pisania tu komentarzy

ps: ogonki nie beda problemem jak wreszcie uwzglednie utf-8

ps: test edit z AMELINIUM

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2026 09:02:33 przez juen
2
[#3] Re: Amelinium 0.7.1

@juen, post #2

Utf8-mb4 albo 3 takie kodowanie ostatnio wprowadzili na większości serwerów do MySQL jak mają być zapisywane na polskie znaki, a do odczytu wystarczy zwykłe utf8
[#4] Re: Amelinium 0.7.1

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Nie znam się, więc się wypowiem. Bardziej żeby się dowiedzieć niż żeby coś sprostować.

…przydałaby się w przyszłości opcja wyboru wielkości czcionki (…) w zakresie wyświetlania stron.

Nie mam pojęcia o webowych technologiach, wręcz nie lubię webowego świata i ograniczam styczność z nim do niezbędnego minimum. Ale czy to nie jest tak w tym dzisiejszym CSSowym świecie to każda strona rządzi fontami, ich wielkością, krojem? W dawnych standardach HTMLowych (znamy to z IBrowse, AWeb, Voyager) ustawialiśmy sobie fonty, ich rozmiary, teraz to jest zadanie CSS na każdej stronie osobno.

Niezależnie od tego co mi się wydaje i tak zostaje jeszcze sprawa stron, które są pisane po staremu i dla nich faktycznie fajnie byłoby zdefiniować sobie fonty takie jakie lubimy.
Zetknąłem się z tym kilka miesięcy temu robiąc jakąś dokumentację w czystym, starym HTML. Dowiadywałem się jak to jest w Wayfarer, bo troszeczkę nie pasował mi styl czystego HTML. U źródła (dzięki za wyjaśnienia Jaca) dowiedziałem się, że gdy strona nie definiuje stylu to jest w Wayfarer plik, który definiuje domyślny styl. I tam można sobie ustawić co się tylko chce (nie tylko fonty). Zmieniłem tam i rzeczywiście wszystko wygląda tak jak lubię w tych moich prostych plikach HTML z dokumentacją.

Tak więc myślę, że ustawianie fontów dla stron jest potrzebne, ale na dzisiejszych stronach to i tak na nic nie wpłynie, bo tym rządzi styl strony. Oczywiście zakładając, że przeglądarka to obsługuje.

A teraz niżej zapewne przeczytacie jak bardzo się mylę i jak to jest naprawdę.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2026 12:40:33 przez MDW
[#5] Re: Amelinium 0.7.1

@MDW, post #4

tak dokładnie, wybierając ttf tak to powinno wyglądać

wybór czcionki i mapowania wielkości ma sens tylko przy bitmapowych, bo tam i tak będzie źle

istnieje też powiększanie, które dodam przed wersja 1.0, zoom +/- wtedy oprócz powiększania czcionki powiększa się odpowiednio cały layout i tu dobrze napisane strony powinny dobrze sobie radzic
[#6] Re: Amelinium 0.7.1

@juen, post #5

Przydała by się większa obsługa buttonów formularzy, na niektórych stronach nie mogę się zalogować do panelu, w polach input nie pojawia się więcej niz 5-6 znaków w polu password przynajmniej, ale następna wersja mam nadzieję naprawi ten błąd
[#7] Re: Amelinium 0.7.1

@NaczelnyFA, post #6

na 100% nie obcinam hasla, wiec nawet jak widac 6 gwiazdek bo sie wiecej nie miesci to wciaz one tam sa, to musi byc cos innego, zapewne submit z javascriptem

na ppa.pl mam duzo dluzsze haslo w kazdym razie i tu dziala, ale nie wykluczam bledow. pytanie czy te same strony ibrowse da sie zalogowac?
[#8] Re: Amelinium 0.7.1

@juen, post #7

Tak na ibrowse i netsurf da się zalogować bez problemu, w logowaniu czy rejestracji nie ma jQuery
[#9] Re: Amelinium 0.7.1

@MDW, post #4

@MDW

Zapewne masz racje. Nie testowalem jakiejs wielkiej liczby stron. Pisalem na bazie tego co widze na PPA oraz czytelnosci menusow w rozdzialce 2560x1440, no i stwierdzam ze na takim Odyssey, jest to czytelniejsze. Ja juz niestety okulary musze nosic, wiec ma to dla mnie znaczenie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem