@MUFA-amigaone-pl,
post #1
Nie znam się, więc się wypowiem. Bardziej żeby się dowiedzieć niż żeby coś sprostować.
…przydałaby się w przyszłości opcja wyboru wielkości czcionki (…) w zakresie wyświetlania stron.
Nie mam pojęcia o webowych technologiach, wręcz nie lubię webowego świata i ograniczam styczność z nim do niezbędnego minimum.

Ale czy to nie jest tak w tym dzisiejszym CSSowym świecie to każda strona rządzi fontami, ich wielkością, krojem? W dawnych standardach HTMLowych (znamy to z IBrowse, AWeb, Voyager) ustawialiśmy sobie fonty, ich rozmiary, teraz to jest zadanie CSS na każdej stronie osobno.
Niezależnie od tego co mi się wydaje i tak zostaje jeszcze sprawa stron, które są pisane po staremu i dla nich faktycznie fajnie byłoby zdefiniować sobie fonty takie jakie lubimy.
Zetknąłem się z tym kilka miesięcy temu robiąc jakąś dokumentację w czystym, starym HTML. Dowiadywałem się jak to jest w Wayfarer, bo troszeczkę nie pasował mi styl czystego HTML. U źródła (dzięki za wyjaśnienia Jaca) dowiedziałem się, że gdy strona nie definiuje stylu to jest w Wayfarer plik, który definiuje domyślny styl. I tam można sobie ustawić co się tylko chce (nie tylko fonty). Zmieniłem tam i rzeczywiście wszystko wygląda tak jak lubię w tych moich prostych plikach HTML z dokumentacją.
Tak więc myślę, że ustawianie fontów dla stron jest potrzebne, ale na dzisiejszych stronach to i tak na nic nie wpłynie, bo tym rządzi styl strony. Oczywiście zakładając, że przeglądarka to obsługuje.
A teraz niżej zapewne przeczytacie jak bardzo się mylę i jak to jest naprawdę.
Ostatnia aktualizacja: 24.05.2026 12:40:33 przez MDW