Komentowana treść: Orbital Mission - w sprzedaży
[#1] Re: Orbital Mission - w sprzedaży
Wszystkie dobre rzeczy zaczynają się na AmiParty.
2
[#2] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@_DiskDoctor_, post #1

Oczywiście fabuła w wersji demo nie miała nic wspólnego z fabułą pełnej wersji tam na szybko została wymyślona dla żartu wojna pomiędzy nacją Atari i Amigowców
3
[#3] Re: Orbital Mission - w sprzedaży
Gra jest bardzo tajemnicza. Wyróżnia ją niepokojąca atmosfera z pozoru cichej i opuszczonej bazy kosmicznej.

Ja bardzo lubię tajemnicze gry, przykładowo Tir Na Nog, Platoon z Commodore 64, gdzie rozgrywka nie jest oczywista i za każdym rogiem czają się różne niespodzianki - zarówno te niebezpieczne, jak i przyjazne.

W wielu grach z Commodore 64 nie wiedziałem na czym polega rozgrywka i wlicza się w to nawet Paper Boy, Cauldron 2 i wiele innych, których tytułów nie pamiętam. Nie jestem pewien, czy to z powodu młodego wieku, czy też być może bujnej wyobraźni, którą natura mnie obłaskawiła (odnoszę takie wrażenie).

Oczywiście cel wielu gier znałem od razu - np. Arkanoid, Boulder Dash (m.in. z Commodore 64), ale nadal świat gry był czymś wielkim, niepoznanym, ale dzięki temu fascynującym.

W późniejszym okresie odczuwałem to już inaczej, ale tajemnice w grach odbierałem w równym stopniu.

Każda moneta ma dwie strony, więc mimo pozytywnych aspektów tych emocji, odczuwałem też negatywne.

Takie są moje doświadczenia.

Wracając do tytułowej gry, gratki dla Awesome Games, czyli Tukinema i Eightbma za opracowanie nowej, dopieszczonej produkcji. Niestety z zakupem się muszę wstrzymać, zważywszy że mam drobne zaległe zakupy, ale w połowie miesiąca powinienem mieć już taką możliwość, i oczywiście wspieram Was całym sercem jako ludzi, którzy wydają na Amigę nowe produkty. Dokładnie tak samo, jak wspierałem Amigowców za czasów MA i ACS.

Dobrze, że cyfrowa gra zawiera PDF z instruktażem (a wersja Box zapewne książeczkę), co się tu przyda!

Fajne są wymagania, OCS i Kickstart 1.2 to dość minimalny setup (standard to OCS i Kickstart 1.3), ale zagrają sobie fani Amigi z dowolnymi konfiguracjami w domu.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 00:07:48 przez Hexmage960
4
[#4] Re: Orbital Mission - w sprzedaży
O SUPER OK
A co z wersją cyfrową? Będzie?
2
[#5] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@BULI, post #4

Każdy nabywca wersji fizycznej otrzymuje również dostęp do wersji cyfrowej.

Zdaję się, że wersja cyfrową nie będzie dostępna do nabycia osobno, a Tukinem za rok ją umieści na itch.io lub Aminecie.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2026 17:41:56 przez mailman
3
[#6] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@BULI, post #4

Sklep nie prowadzi sprzedaży samych cyfrowych wersji. Ja nie chcę wrzucać gry cyfrowo na itch i wołać o pieniądze. Z czasem wstawię pewnie grę cyfrowo za free, tak jak to było w przypadku Electromana, AmiHERO i AmiRobbo 2. Jednak jeszcze w pierwszej kolejności na itch oraz aminet pójdzie Santastic oraz Farmiga. Myślę, że jeszcze jesienią Farmigę wystawię, a Santastic zimą. Orbital Mission raczej w przyszłym roku, chyba że sprzedaż wersji pudełkowych pójdzie bardzo dobrze.
3
[#7] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@tukinem, post #6

Pomyślałem, że w sumie wersja cyfrowa jest dostępna, czyli pendrive USB pomysł
..ale okazuje się, że to jest opcja dodatkowa do BOX'a.
Trzeba będzie pomyśleć nad zakupem BOX'a ok, racja
2
[#8] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@BULI, post #7

Mogę tylko nieskromnie namówić :)

Jeśli tęsknisz za klimatem lat 90tych to powinieneś sprawdzić ten tytuł. Klasyczny klimat i do tego napisany przez Polaków ;) kupując takiego boxa wspierasz nas, pasjonatów takich jak ty i dajesz nam szansę na dalsze szlifowanie warsztatu i wydawanie kolejnych gier. Ja wierzę że z produkcji na produkcję , coraz lepszych . Pozdr ♥️
5
[#9] Re: Orbital Mission - w sprzedaży

@eightbm, post #8

Na cyfrową wersję to bym się skusił, poczekam to się doczekam.
1
[#10] Re: Orbital Mission - w sprzedaży
Oczywiście kupiony 😉
3
[#11] Re: Orbital Mission - w sprzedaży
Mam potężne déjà vu. Patrzę na kolejną polską "komercyjną" grę i czuję się, jakbym przeglądał katalog L.K. Avalon, Mirage albo MarkSoftu z 1994 roku. I to niestety od tej słabej strony.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem