Komentowana treść: Amelinium 0.7.5
[#31] Re: Amelinium 0.7.5

@Sventevith, post #15

To już jest sufit, chyba że jakiś magik wpadnie na pomysł montowania ryzena zamiast 020 w 1200, tylko nie wiem czy byłby taki odważny xd

Nic lepszego chyba już nie wymyślą, z resztą co by nie gadać pistorm i tak pozamiatał rynek kart turbo...

Ja przynajmniej patrzę na cenę , dzisiaj bym się nie bawił chyba już w Motorolę 68k
[#32] Re: Amelinium 0.7.5

@NaczelnyFA, post #31

Amiga to sprzet retro przedewszystkim i raczej niewiele sie tu zmieni.
Inicjatywy typu AmigaNG maja niewielkie szanse na to, by zaistniec poza srodowskiem Amigi.
Nie oszukujmy sie, dzisiaj rzadzi PeCet a w kaciku ewentualnie, niesmialo mruczy MAC. I gdzie tu miejsce dla Amigi? Nasza szansa przepadla, tak jak i szanse wielu innych maszyn.

Pisane z Amelinium - @Juen prosze cie zrob cos z miganiem pol tekstowych podczas wpisywania tekstu, bo doprowadza to do szalu.
[#33] Re: Amelinium 0.7.5

@zilog, post #32

Czy AmigaNG ma rację bytu dzisiaj? Przykre to wszystko ale amiga NG na starcie jest na przegranej pozycji z zwykłym smartfonem z marketu za 399zl wyprodukowanym co najlepsze przez Motorola.

Tak jak wspomniałeś amiga to retro, nostalgia tylko że amiga ma w sobie to coś że ile by nie potrafiła, czego by podpięte tan nie było to my chcemy tego sprzętu używać...bo taka jest prawda.
2
[#34] Re: Amelinium 0.7.5

@NaczelnyFA, post #33

Sama prawda. Dlatego po tylu latach nadal wlaczam moja Amige 1200 - szacowna staruszka.
[#35] Re: Amelinium 0.7.5

@Bohun, post #28

Ciekawe, co jest między tym v46 a sprzętem. Jakiś mini linuks ARM?

Nie do końca. System Release V46 od AmigaKit jest hybrydą opartą na jądrze i Kickstarcie AROS, rozszerzoną o własne, zamknięte komponenty i biblioteki. Warstwa użytkownika opiera się na środowisku AmiBench oraz nowych narzędziach rozwijanych przez AmigaKit. Klasyczne programy Amigi są uruchamiane za pośrednictwem emulatora Amiberry, a część funkcji graficznych realizuje specjalnie opracowana ARMgraphics.library. AmigaKiT nie ujawniło szczegółów implementacji, dlatego dokładny podział między kod AROS a autorskie rozwiązania V46 pozostaje nieznany.
1
[#36] Re: Amelinium 0.7.5

@Commodore128D, post #35

Amiga to zabawa, nostalgia I powrót ludzi do czasów dzieciństwa gdzie innych komputerów nie było w zasięgu albo były bardzo drogie. Patrząc inaczej na to wszystko, dzisiejszym ja i chęcią powrotu do zabawy z Amiga to rozwiązanie całkowicie koszerne w portfelu A500 + pistorm + flamethrower i wszystko, zamykam się w 1 tys zł jak dobrze pójdzie i uwierz mi tez wszystko będzie działać i amelinium też się pobawię, a tak na marginesie to te całe NG nie wiem czy ma sens, lepiej chyba MAC ppc i morphos tak mi się wydaje
1
[#37] Re: Amelinium 0.7.5

@NaczelnyFA, post #36

Wszystko ma plusy ujemne i dodatnie, jak mawiał klasyk.

No, nie wiem, nie wiem, czy PiStorm to nie emulacja Oczywiście z dystansem piszę.
2
[#38] Re: Amelinium 0.7.5

@Commodore128D, post #37

Ach niech jest i emulacją, czym chce wszystko jedno, najważniejsze że jest to tanie i działa dobrze i reszta mnie nie interesuje szeroki uśmiech szeroki uśmiech A ładowanie nie wiadomo ilu tysięcy żeby na koniec zagrać w super frog to mija się z celem... szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech wolę koszerność w portfelu.
[#39] Re: Amelinium 0.7.5

@Commodore128D, post #35

Super i trzymam kciuki za rozwój, chociaż nie wierzę ani na jotę, że system oparty na Amiga OS ma jeszcze szansę zdobyć szeroką popularność.
Windowsów i Linuxów, w tym MAC OS, nic już nie zdoła wyprzeć. Zresztą po co - są to wspaniałe systemy.

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2026 22:51:51 przez zilog
1
[#40] Re: Amelinium 0.7.5

@zilog, post #39

Ostatnio widziałem w którą stronę to wszystko zmierza, te całe ai w tych systemach. Windows zmieni się nie do poznania, będą tzw.agenci ai którzy będą ci mówić jak masz korzystać z komputera .. za chwilę twórcy Linuxa zrobią podobni i w ślady za nimi pójdzie Apple. Tak że nie wszystko jeszcze stracone z AmigaOS

Z 2 strony ten wyścig komputerów jest już dawno przegrany na rzecz smartfonów. Dzisiaj zwykły Kowalski ma wszystko w telefonie, przeglądarka, facebook, youtube, instagram, portale randkowe, płatności online, do wszystkiego są aplikacje... Tacy ludzie nie potrzebują i nawet nie mają komputerów w domach. Więc też nie wierzę w gigantyczny rozwój AmigaOS jaki i na co by nie był
1
[#41] Re: Amelinium 0.7.5

@NaczelnyFA, post #40

Dopóki my żyjemy, dopóty Amiga i AmigaOS mają sens...
2
[#42] Re: Amelinium 0.7.5

@X-Type^HVR, post #41

Tak dokładnie my to trzymamy przy życiu te komputery bo chcemy ich używać... Ale to wątek o rozwoju amelinium więc do dywagacji co się opłaca a co nie, czy pistorm to emulator czy nie, albo co najlepsze czy Atari jest na węgiel czy na pellet to proponuję założyć osobny wątek
1
[#43] Re: Amelinium 0.7.5

@zilog, post #32

Inicjatywy typu AmigaNG maja niewielkie szanse na to, by zaistniec poza srodowskiem Amigi

No i bardzo dobrze. Po co nam marudy, które nie kumają tych klimatów? To są rozwiązania, które od ponad ćwierć wieku z powodzeniem bawią tych dla których Amiga to system operacyjny i cała jego filozofia, a nie dyskietki, Paula, Agnus i Denise.

Jakiejś wielkiej przyszłości nie potrzebujemy. Za 20 lat i tak to wszystko skończy jako wpis na Wikipedii, uproszczony i przeinaczony przez jakieś AI. Dyskusje na temat sensu czy przyszłości miały sens do końca XX wieku. Teraz szkoda czasu żeby strzępić na to język. Już go wystrzępiliśmy na IRCu, listach dyskusyjnych i forach na przełomie wieków. Dzisiaj po prostu każdy bawi się tą gałęzią amigowania, która mu pasuje.
10
[#44] Re: Amelinium 0.7.5

@MDW, post #43

i przeinaczony przez jakieś AI

Boty będą ̶p̶i̶s̶a̶c̶ generować, że to był kiedyś niezły vibe a dziś to mem.
Chociaż może już co drugie słowo będzie anglicyzmem i wśród wyznawców ejaj.
1
[#45] Re: Amelinium 0.7.5

@MDW, post #43

No i bardzo dobrze. Po co nam marudy, które nie kumają tych klimatów? To są rozwiązania, które od ponad ćwierć wieku z powodzeniem bawią tych dla których Amiga to system operacyjny i cała jego filozofia, a nie dyskietki, Paula, Agnus i Denise.

Jakiejś wielkiej przyszłości nie potrzebujemy. Za 20 lat i tak to wszystko skończy jako wpis na Wikipedii, uproszczony i przeinaczony przez jakieś AI

@MDW nie opowiadaj głupstw, bo z twojego posta zionie obłudą i nihilizmem. "Nic nam nie trzeba bo wszystko mamy, po co nam inni a na końcu i tak umrzemy".
Dla każdego Amiga jest czymś innym a klimaty można zbudować wokół wszystkiego. Jeśli komuś pasuje Amiga NG, to świetnie i ja uważam, że jest to naprawdę kapitalnie, że Amiga NG istnieje. Ktoś jednak we wcześniejszych postach sugerował, aby pisząc swoją przeglądarkę @Juen skupił się na nowych technologiach, czyli porzucił Amigi 68k. No to ja mówię, że nie tędy droga. Tak jak ty lubisz swój AOS 4, tak ja lubię moją A1200 a @Juen pokazuje pazur, pisząc swój program właśnie na klasyka i udowadniając, że jednak się da.
1
[#46] Re: Amelinium 0.7.5

@NaczelnyFA, post #31

PPC to był szczyt klasyka ale dostępny dla elity finansowej. Dzięki Emu PPC każdy będzie mógł doświadczyć nawet w A600. Lepsze będą też kompilatory więc więcej softu bardziej stabilnego powstanie. AmigaNG MorphOS na G5 to do bardzo używany system jeśli jest aktualna przeglądarka a od dłuższego czasu jest szkoda tylko że bez JIT dla JS wtedy na G5 chyba każda strona w miarę szybko hy działała. Nie wiem też czemu nigdy MOS nie dostał AMP skoro na klasyku było to możliwe.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem