Komentowana treść: Amelinium 0.8.0
[#1] Re: Amelinium 0.8.0
wielkimi krokami zbliżamy się do 1.0

1100 gier odpala, ale bez odgrywania nie wylapie wszystkich błędów, a na pewno jakieś się czają, to nie byle co bo na pico8 jedna grę można zrobić na milion sposobów i w każdym może być coś nie tak jeszcze

ale już teraz amigowy emulator przebija pecetowe fake8

...poza dźwiękiem, ale ten mam nadzieję także będzie prawie idealny w wersji 0.9

reszta problemów to prędkość, która trochę mniej będzie doskwierać jak uda mi się zrobić w pełni działający jit, teraz domyślnie jest wylaczony, bo nie działa dobrze z każdą gra

jak jit skończę to mamy 1.0 :)
10
[#2] Re: Amelinium 0.8.0

@juen, post #1

O matko, to miało być pod newsem o Amico8 :D

to korzystając z okazji, tutaj wkradł się jeden błąd w obsłudze jeszcze ppa.pl, ale już w 0.8.1 będzie ok i już częściowo udało mi się wyeliminować w niektórych przypadkach pelny redraw widoku przy aktualizacji strony przez js, co fajnie widać będzie np na przykładowym kalkulatorze w załączonym demo

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2026 08:42:07 przez juen
10
[#3] Re: Amelinium 0.8.0
Słabo to działa. Zostaje przy najnowszym aweb.
1
[#4] Re: Amelinium 0.8.0

@Katarzyna, post #3

Ciekawe czy ktoś się odpali na tak prymitywny trolling
5
[#5] Re: Amelinium 0.8.0

@-tbn-, post #4

Mógłby ten użytkownik rozwinąć swoją wypowiedź.

Czy moim zdaniem to słabo działa ? To zależy.

Faktem jest, że na stan obecny jak testuje różne "niewspierane strony" czyli po prostu zawierają funkcje, których Amelinium jeszcze nie wspiera to zwisy Amigi mam bez przerwy.

Ale jeśli są to jakieś prostsze technicznie stronki to śmiga aż miło.

Wierzę, że z czasem będzie coraz lepiej.
Pokłony dla Juena, że chciał się zająć tematem przeglądarki i drąży przecież niełatwy temat.
5
[#6] Re: Amelinium 0.8.0

@juen, post #1

Dzieki za nowa wersje z js, niestety nie zmienila ona nic w temacie mozliwosci dodania komentarza, pisac moge, ale przyciski "podglad" czy "wyslij" nadal nieaktywne. Poza tym dosyc dziwnie renderuje sie teraz tekst, jakies nienaturalnie duze spacje wychodza, co widac na grabie w zalaczniku. W starszej wersji takiego efektu nie zaobserwowalem.

[#7] Re: Amelinium 0.8.0

@MUFA-amigaone-pl, post #6

Paweł kiedy ty śpisz ?
5
[#8] Re: Amelinium 0.8.0

@jimiche, post #7

On nie śpi, on czuwa.
3
[#9] Re: Amelinium 0.8.0

@jimiche, post #7

Ma dwa koty. One wystarczajaco spia za niego
3
[#10] Re: Amelinium 0.8.0

@Phibrizzo, post #9

@Juen. Nie przejmuj sie glupimi komentarzami i rob swoje. Projekt jest fantastyczny. Dzieki za wlozony wysilek!
Post pisany na realnej A1260, pod najnowszym Amelinium. Rozdzielczosc 1024x768 w 256 kolorach na AGA. Slimaczy sie, ale to stary sprzet, wiadomo.
Sam fakt, ze moge na bez mala 40letnim sprzecie zobaczyc wspolczesna strone zakrawa na cud.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2026 12:36:56 przez zilog
7
[#11] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #10

Fajnie że to działa w takim configu i na aga, choć ja osobiście bym nie katował 40 letnich układów w takiej wysokiej rozdzielczości dla amigi.
1
[#12] Re: Amelinium 0.8.0

@NaczelnyFA, post #11

To jest sprzęt włączany "od przypadku do przypadku". Od lat pracuje w 1024x768 tylko w mniejszej ilości kolorów - WB, a właściwie Opus 5 jest ustawiony u mnie do pracy w takiej właśnie rozdziałce i 64 kolorach, co widać tu:

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 01:42:08 przez zilog
6
[#13] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #12

Ładnie to wygląda choć ikonek strasznie dużo, ja to wolę mieć bardziej amigowo, twój config mimo że fajny to strasznie wieje tutaj windows 98 szeroki uśmiech szeroki uśmiech
[#14] Re: Amelinium 0.8.0

@NaczelnyFA, post #13

Fajne to podobieństwo do Win95, takie nie za duże
[#15] Re: Amelinium 0.8.0

@juen, post #1

testuje odpowiedz do, skoro Mufa zglasza to sprawdzam!
[#16] Re: Amelinium 0.8.0

@NaczelnyFA, post #13

Wbrew pozorom jest to kompromis pomiędzy wyglądem i użytecznością a szybkością i zużyciem chipu.
Nie trzeba mówić, że ta rozdzielczość jest optymalna na AGA do przeglądania stron, jeśli te ostatnie mają wyglądać w sposób zbliżony do zamierzonego przez ich twórców.

Zastanawia mnie czemu bitplany Amigi nie są standardowo w trybie rawblit (interleaved), tylko mapa za mapą. Przy wolnych operacjach AGA bardzo widać operacje na bitplanach. Niedopatrzenie twórców? Czemu nie załatwiają tego kolejne wersje kickstartu?

@Juen popraw pole edycji tekstu (pole odpowiedzi posta). Czcionka w nim jest bardzo słabo widoczna i utrudnia wprowadzanie- widoczne w polu edycji postów PPA.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 09:43:22 przez zilog
[#17] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #16

Nie chcesz zamontować sobie tej grafiki PCMCIA? Co ostatnio pisali o tym tutaj na ppa? Na pewno to będzie szybsze w dzialaniu niż aga i więcej kolorów. Po co to katować.
2
[#18] Re: Amelinium 0.8.0

@NaczelnyFA, post #17

Nie chcesz zamontować sobie tej grafiki PCMCIA? Co ostatnio pisali o tym tutaj na ppa? Na pewno to będzie szybsze w dzialaniu niż aga i więcej kolorów. Po co to katować.

Używam portu PCMCIA Amiśki do łączenia się z internetem - karta 3Com.
Poza tym, że moja A1200 jest sprzętem włączanym rzadko, a nawet bardzo, fakt czy będzie ona miała dodatkowo RTG raczej specjalnie już na jej wydajność nie wpłynie a na tą chwilę jest to komputer typu bardzo gruba kanapka, bo w środku prócz karty TF1260 siedzą 2 karty CF, jeden dysk 2.5" IDE, płytka zegara RTC i Indivision IV. Na zewnątrz podpięta jest dodatkowa stacja DF1 i drukarka 24 igłowa a SerNet spina ją z Amigą 500/030 z CF i 64MB, która z kolei jest podłączona przez ParNet do A600 z 10 MB RAM i kartą CF szeroki uśmiech
Z 060, WB na AGA, przez Indivision, w rozdziałce 1024x768 i 64 kolorach system działa naprawdę super (dużo dobrej roboty robi tu FBlit) i chyba nie jest to katowanie sprzętu bo jeśli tak, to nie polecam by na A500 używać 640x512 w 16 kolorach - w tym trybie DMA jest bardziej zapchane niż u mnie we wspomnianej rozdziałce.

Amigi NG z mojej staruszki nie zrobię i szczerze mówiąc nie widzę specjalnego sensu by dokładać do niej kolejne karty. Pewnie mógłbym włożyć tam pIStorma lub inne ustrojstwo na FPGA, pytanie tylko po co? Prawdziwy sprzęt jest tak długo prawdziwy, jak długo zawiera podzespoły z epoki. pIStorm takim podzespołem nie jest a prawda jest taka, że dzisiaj najlepszą Amigą jest jak dla mnie FS-UAE lub WinUAE i to w tych emulatorach skupia się moje współczesne amigowanie.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 21:47:07 przez zilog
3
[#19] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #18

tryby PAL NTSC DBL na AGA działają sprawnie nawet w 1280x512 (+overscan) z fbit i cgx-aga. Workbench można jeszcze odpalić w trybach HAM, fajnie jakby przeglądarka wspierała tryby HAM...

tutaj są przykładowe ikonki w HAM
https://aminet.net/package/driver/moni/WBHacksAGA

a tym ScreenMode na MUI można ustawić ekran WB w HAM6 i HAM8
https://aminet.net/package/util/wb/MUIScrMode1_5
2
[#20] Re: Amelinium 0.8.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

WB w HAM8 to już jednak chyba przesada szeroki uśmiech. Tryb 1024x768 na Indivision IV jest w zasadzie odpowiednikiem 1280x512. W sieci istnieje nawet driver (XTREME), który pozwala uzyskać na Indi 1280x1024 i to jest chyba prawdziwe maksimum dla AGAty.
Co do używalności trybów powyżej 800x600 bazujących na super-hires i AGA można się spierać, ale uważam, że przy 8 bitplanach są raczej mało użyteczne bo DMA jest zbyt zapchane. Owszem można sobie ustawić w takim trybie blat WB ale po pierwsze, pamięci chip zostanie bardzo mało a po drugie responsywność takiego blatu będzie żadna.
Amelinium i owszem, uruchamiam w 1024x768 w 256 kolorach, ale muli w tym trybie niemiłosiernie. Można to porównać do uruchomienia WB w 1280x512 w 4 kolorach na gołej Amidze 600. Nie jest to wina przeglądarki a samego trybu, w którym widać jak kasują i rysują się dane na poszczególnych bitplanach.
Mówimy tutaj o pracy na bardzo dopalonej Amidze 1200 bo pamiętajcie, że 060 był topowym procesorem w czasach, gdy ludzie na co dzień używali Amig.

tryby PAL NTSC DBL na AGA działają sprawnie nawet w 1280x512 (+overscan) z fbit i cgx-aga. Workbench można jeszcze odpalić w trybach HAM, fajnie jakby przeglądarka wspierała tryby HAM...

tutaj są przykładowe ikonki w HAM
https://aminet.net/package/driver/moni/WBHacksAGA

a tym ScreenMode na MUI można ustawić ekran WB w HAM6 i HAM8
https://aminet.net/package/util/wb/MUIScrMode1_5

Muszę zobaczyć jak pracuje WB w HAM6. Ot tak z ciekawości.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 12:55:58 przez zilog
1
[#21] Re: Amelinium 0.8.0

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #19

@Skolman. Ściągnąłem sobie ten stuff o którym piszesz w swoim poście. Z czystej ciekawości dzisiaj poeksperymentuję.
Zwłaszcza 1024x768 w 12 bitach zapowiada się ciekawie i jakkolwiek nie wierzę by to sensownie działało, muszę zobaczyć na własne oczy i dzisiaj zobaczę szeroki uśmiech

A pozostałych użytkowników PPA zapewniam, że prezentowany w powyższych postach blat WB jest na 060 naprawdę responsywny, szybki i zabiera tylko 600KB Chipu, co jest moim zdaniem sensownym kompromisem pomiędzy wyglądem a użytecznością.
Niedawno próbowałem zjechać do 800x600, ale przyzwyczaiwszy się do wyższej rozdzielczości (pewnie jest to też wina dzisiejszych rozwiązań na MACu i PC) praca w niższej okazała się mordęgą.

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 13:03:07 przez zilog
2
[#22] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #21

Widziałem na amigalook ktoś zrobił już ikonki do amelinium xd jednak się dzieje OKOKOK
[#23] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #12

Pięć dysków o zajętości 83% - dziwne.
[#24] Re: Amelinium 0.8.0

@koczis, post #23

I wszystkie też DOS0 (OFS)

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2026 19:56:43 przez Norbert
1
[#25] Re: Amelinium 0.8.0

@koczis, post #23

A co w tym dziwnego? Nie rozumiem.
[#26] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #25

No właśnie dziwne że pięć dysków na jednakową zajętość.
Wszystkie też są DOS0 (OFS - Old File System ? )

Zbieg okoliczności , czy inna przyczyna ?
[#27] Re: Amelinium 0.8.0

@Norbert, post #26

Rzeczywiście.
Screenshot jest dla wygody zrobiony na emulatorze i stąd takie kuriozum. Dokładnie taki sam system mam na swojej A1200 - musicie uwierzyć na słowo. Mogę też wrzucić fotkę tego sprzętu szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2026 16:11:24 przez zilog
[#28] Re: Amelinium 0.8.0

@zilog, post #27

Jak to z emulatora ?
Przecież przy użyciu ScreenGrab zrobić screenshot całego ekranu na swojej A1200.
[#29] Re: Amelinium 0.8.0

@Norbert, post #28

Akurat ten screen shot byl zrobiony z emulatora jakiś czas temu i wrzucony do sekcji "Wasze Bkaty"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem