Komentowana treść: Gloom Reforged dla 68k
[#1] Re: Gloom Reforged dla 68k
A jeszcze kilka miesięcy temu panowała opinia że AI niczego nie zmieni na polu oprogramowania dla Amigi szeroki uśmiech
6
[#2] Re: Gloom Reforged dla 68k
"wprowadzający odbicia oraz cienie," tak przeglądam screeny w poszukiwaniu tych odbic i cieni wzrok z wiekiem gorszy .
[#3] Re: Gloom Reforged dla 68k

@dzordan, post #2

"wprowadzający odbicia oraz cienie," tak przeglądam screeny w poszukiwaniu tych odbic i cieni wzrok z wiekiem gorszy .

Autor napisał tak:

Optional reflections, shadows, and view distance (a 68020 monitor will likely no longer suffice).

Zrozumiałem to tak, jak wpisałem, ale może się pomyliłem.
[#4] Re: Gloom Reforged dla 68k

@mailman, post #3

Moze ona tam sa. trza sie przyjrzeć. Podejrzewam ze sa na specjalna okazje a nie na każdym screenie. Chyba ze autor nie tylko modyfikacje gry ale i tez wygenerował opis po angielsku w AI, XD To wtedy wina AI ze nam pranki robi.
2
[#5] Re: Gloom Reforged dla 68k
No ciekawe, ciekawe- chętnie sprawdzę na żywym sprzęcie ok, racjaOK

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 11:35:13 przez BULI
1
[#6] Re: Gloom Reforged dla 68k

@BULI, post #5

Sprawdziłem na szybko pod WinUAE, działa, posiada trainer, ulepszeń grafiki nie stwierdziłem, bo grałem w oryginał lata temu.
2
[#7] Re: Gloom Reforged dla 68k

@waldiamiga, post #6

Sprawdziłem na emulatorze i mam "zjawiskowy" czarny ekran z grającą w tle muzyką. Sprawdzone na OS3.2 i różnych procach. Nie udało mi się uzyskać obrazu, chociaż gra reaguje na klawisze, bo zdołałem z niej wyjść.
W domu sprawdzę jeszcze na real Ami.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 16:26:37 przez zilog
[#8] Re: Gloom Reforged dla 68k

@zilog, post #7

No dobra. Sprawdziłem na prawdziwej Amidze 1200 z dopałką i chodzi, ale już na Amidze 500 z HDD, CPU 030 i 64MB za Chiny ludowe nie chce ruszyć, chociaż oryginalne wersje Gloom, zarówno Deluxe jak i III chodzą na takiej pięćsetce bez zająknięcia i to pomimo, że nie ma ona full ECS a tylko ECS Agnus.
[#9] Re: Gloom Reforged dla 68k

@zilog, post #8

Port chyba wymaga AGA.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 18:26:20 przez mailman
2
[#10] Re: Gloom Reforged dla 68k

@zilog, post #8

No dobrze, a zauważyłeś zm8any na lepsze na maszynie z AGA?
1
[#11] Re: Gloom Reforged dla 68k

@BULI, post #10

Hmmmmmm...... na lepsze to nie wiem. W gloom deluxe na 030 mogłem grać płynnie na prawie pełnym ekranie, teraz nie.
Nie widać broni, czyli jest jak w pierwszym Gloomie. Mam wrażenie jakby wyświetlany obraz był z ditheringiem.
Na trzecim poziomie 1 świata, gra wyszla do WB a w tle dalej gineli Ci nieszczęśnicy :P
Za plus obsługa myszy.
Zostaję przy Deluxe.

Edyta - przy full screen widzę broń, ale tylko przy full, na mniejszym ekranie już nie.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 21:01:11 przez mikecios
2
[#12] Re: Gloom Reforged dla 68k

@BULI, post #10

Zauważyłem zmiany na gorsze. Nie widać belki dolnej, nie widać broni, gra nic nie wnosi w kwestii szybkości a wymaga więcej - za to obiecywanych fajerwerków nie widać.
Dla mnie fakt, że nie można jej uruchomić na A500 z dopałką to dość duży minus.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2026 21:52:53 przez zilog
1
[#13] Re: Gloom Reforged dla 68k

@vojo, post #1

No zmieniło, na gorsze jak widać. To nie pierwszy i nie ostatni produkt AI w Amidze który się zupełnie nie sprawdza. Szkoda tylko tej wody do chłodzenia reaktorów i turbin w elektrowniach, bo to żre prądu na potęgę.

Mnie nawet te szachy AI nie działają poprawnie.

Tylko nieliczni potrafią wykorzystać AI jako wsparcie - np. Juen
3
[#14] Re: Gloom Reforged dla 68k

@zilog, post #12

Na górze ekranu nie ma odpowiednika belki dolnej? Moc broni, życia itd. ?
[#15] Re: Gloom Reforged dla 68k

@lukjan, post #13

Ai jest przereklamowane.
2
[#16] Re: Gloom Reforged dla 68k

@KM_Ender, post #15

nie nie jest, po prostu trzeba wiedziec co sie chce osiągnąć
6
[#17] Re: Gloom Reforged dla 68k

@KM_Ender, post #15

Ai jest przereklamowane.

Oczywiście że tak.

To całe AI powinno mieć na starcie ostrzeżenie o treści: "Tylko dla ludzi którzy potrafią myśleć samodzielnie i wiedzą jak tego używać", albo tak bardziej brutalnie: "nie dla idiotów którym się wydaje że AI zawsze mówi prawdę i się nie myli".

Nie ma takiego ostrzeżenia, bo ma się sprzedać, zastąpić ludzkie myślenie prostych ludzi.

Za kilkadziesiąt lat, ludzkością będą rządzić osoby, mające w garści jedno z wiodących AI, które będzie odpowiadać ludziom na pytania - co jest dobre a co złe.

----edit

Oczywiście pierwsze co przychodzi na myśl to komedia pt. Idiokracja z 2006 roku

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2026 22:49:55 przez karolb
2
[#18] Re: Gloom Reforged dla 68k
Jest już wersja 1.1
1
[#19] Re: Gloom Reforged dla 68k

@karolb, post #17

"nie dla idiotów którym się wydaje że AI zawsze mówi prawdę i się nie myli".

Robiłem testy różnych AI na tematach popularno wrażliwych. Wypluwają głównie treści jak tzw. główny nurt. Duże portale, tv, cytują badania itd. Ale jak się ma trochę większą wiedzę i rzuca się argumenty, to bot przyznaje rację i się tłumaczy. Jak nie od razu, to po kolejnej serii argumentów. Wydaje mi się, że jednak większość będzie wierzyć we wszystko co te algorytmy wyplują, bo nie będą zgłębiać tematu.
2
[#20] Re: Gloom Reforged dla 68k

@karolb, post #17

Mi chodzi o błędy jakie generują. Czasem jest ok, a czasem to strata czasu. Laik, który chciałby to wykorzystać jako pomoc, podpowiedź to może zmarnować czas, bo efektu nie będzie, a miał być.
[#21] Re: Gloom Reforged dla 68k

@karolb, post #17

To całe AI powinno mieć na starcie ostrzeżenie o treści: "Tylko dla ludzi którzy potrafią myśleć samodzielnie i wiedzą jak tego używać", albo tak bardziej brutalnie: "nie dla idiotów którym się wydaje że AI zawsze mówi prawdę i się nie myli".

Ludziom którzy potrafią myśleć AI w ogóle nie jest potrzebne, chyba że np. jako POMOC w skomplikowanych pracach technicznych.
Jak widzę że ktoś pyta AI o sens życia, albo dlaczego boli go głowa lub ręka to zaczynam się wstydzić że należę tego samego gatunku co taki imbecyl... Wszystko jest dla ludzi, tylko trzeba mieć jeszcze sprawny mózg żeby należycie z dobrobytu korzystać.

Co do tego pseudo remake Glooma to oczywiście kicz i kpina z Amigowców - wygląda gorzej od oryginału, działa gorzej i ma bugi, olać i zapomnieć.
[#22] Re: Gloom Reforged dla 68k
Dlaczego tylko AGA?
[#23] Re: Gloom Reforged dla 68k
Hi everyone,

I stumbled across this forum by chance and would like to clarify a few things, as there doesn't seem to be any background information on the project here...

It's based on Gloom (1), not Gloom Deluxe. The code released back then only included a nearly compilable version of Gloom, not Gloom Deluxe. That's why it only had AGA and no ECS or P96 at the beginning.

This, along with the enhancements like simple reflections of bullets, enemies, and walls, as well as Bayer dithering to avoid the harsh depth gradations of the original and depth fog, requires a more powerful CPU than the original.

The reason for this version was purely personal: to be able to play Gloom with both mouse and keyboard like an FPS shooter.

After some feedback from the community, I decided to expand and release the project.

It's now possible to play the latest version, 1.9.1, on an ECS Amiga or an AGA Amiga. A Picasso96 mode is also available, but in version 1.9.1, it only works with AGA running in the background, as this aspect wasn't yet technically mature.

Version 2.0 is on the horizon and will offer pure P96 support for various resolutions and also widescreen. It will also work on ECS Amigas with P96, using the full 256 colors, not the limited color palette found in original Gloom when played on P96 on ECS.

Please bear with us a little longer; version 2.0 is currently in its final stages of testing with several beta testers.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem