Komentowana treść: Amelinium 0.8.2
[#1] Re: Amelinium 0.8.2
:)

soon:

ale trzeba miesc swiadomosc, ze plynnosc takie przesuwania scrollem bez puszczenia bedzie zalezala od strony, rozdzielczosci, predkosciu komputera...
8
[#2] Re: Amelinium 0.8.2

@juen, post #1

@Juen

Czy odczytałeś PW?
[#3] Re: Amelinium 0.8.2

@juen, post #1

To i tak da wrazenie, ze przegladarka jest szybsza. Oddaje jakas kontrole wczesniej
[#4] Re: Amelinium 0.8.2

@juen, post #1

brawo! trampolina
1
[#5] Re: Amelinium 0.8.2
Wszystko ładnie działa tylko z tym zatrzymaniem ładowania strony coś mi nie działa, bo pointer jest w stanie busy i nie mogę kliknąć
1
[#6] Re: Amelinium 0.8.2

@NaczelnyFA, post #5

pointer w stanie busy to wylacznie sprajt kursora i nie ma wplywu na kliki, kliknac jak najbardziej mozna i ladowanie sie zatrzyma w pierwszym MOZLIWYM momencie :) sprawdzanie tego jest na roznych etapach, ale nie moze byc ciagle poniewaz odczytywanie eventow z intuition znacznie by spowolnilo ladowanie sie strony :/
1
[#7] Re: Amelinium 0.8.2

@juen, post #6

Ja bym pomyślał o tym, jak by tu szybciej odrysowywać zawartość okna przeglądarki. W trybie 1024x768x256 kolorów widać jak czyści się bitplan po bitplanie. Wiem, że marudzę i że AGA tak ma, ale może by użyć trybu interleaved / rawblit? Wtedy by to liniowo się czyściło a nie w brzydki sposób bitplan po bitplanie. Pozatym tryb interleaved przyśpieszyłby procedury obsługiwane blitterem, jeśli ktoś używa, bo wtedy blitter kopiował by, albo czyścił, cały obszar jednocześnie w jednym blicie a nie w w kilku blitach zależnych od ilości bitplanów. Ja wiem ,że fblit i CPU, ale jednak myślę, że jest tu pole do ulepszeń. Co ty na to @Juen?

A ogólnie BZ - przeglądarka w dechę! Świetny produkt.
[#8] Re: Amelinium 0.8.2

@zilog, post #7

Dlatego zamontowałem w amidze pistorma żeby było tanio i szybko i można było używać workbnech w komfortowych warunkach, aga ok nie mam nic przeciwko wersji dla aga żeby nie było. Tylko dzisiaj korzystanie z aga w 1024x768x256 to by mnie strasznie bolało że to tak powoli działa.
1
[#9] Re: Amelinium 0.8.2

@NaczelnyFA, post #8

Prawda. AGA to męka, ale w ten sposób dochodzimy do punktu w którym trzeba sobie postawić pytanie, czy używanie Amigi 68K w 2026 roku w ogóle ma sens.
Dla mnie, jak już wcześniej pisałem, wartość ma realny sprzęt z epoki i wyciskanie z niego siódmych potów. PiStorm takim sprzętem nie jest i dlatego go nie kupię.
[#10] Re: Amelinium 0.8.2

@zilog, post #9

Ja nie mówię że masz kupić, poczytaj ze zrozumieniem co napisałem... Bo napisałem tam żeby było szybko, tanio i komfortowo to wjechał pistorm... Nie mówiłem że masz kupić bo tak... Tylko napisałem że korzystanie z 1024x768x8 jest męczące. A to czy ty kupisz czy nie to od ciebie zależy....

Idąc twoim tokiem wypowiedzi to podejrzewam że korzystasz z indy aga które po pierwsze jest droższe od pi, po drugie jest scandobler który ma swój soft bo zwykle RGB z a1200 nigdy nie oferowało 1024x768 w 8 bitach a po trzecie nijak się ma do realnego sprzętu bo też to jest na osobnym układzie i sofcie.

Jak odpalisz na starym monitorze z commodore 1084 czy podobnym po oryginalnym kablu bez indy aga taka rozdzielczość co piszesz to dopiero będziemy mogli rozmawiać o realnym sprzęcie
1
[#11] Re: Amelinium 0.8.2

@NaczelnyFA, post #10

poczytaj ze zrozumieniem co napisałem...

Ale po co się rzucasz? Widocznie sam nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Przecież pisałem wcześniej, że używam Indivision 4 więc nie musisz prowadzić w tej sprawie dochodzenia.
Dla większości starych Amigowców oczywiste jest, że na monitorach PAL nie da się uzyskać 1024x768. Standardowo można ustawić 1280x512, ale pracować się na tym nie da. Natomiast nie jestem przekonany, czy Indivision jest niezbędne by na monitorze multisynchronicznym uzyskać wspomnianą przez ciebie rozdzielczość. 800x600 można ustawić bez żadnego problemu i myślę, że na niektórych monitorach, po modyfikacjach dało by się bez i scandublera 1024x768 uzyskać.
Ja po prostu grzecznie ci odpisuję, że nie jestem fanem Pistorma i że dla mnie 1024x768 męczące nie jest. Jeśli dla ciebie jest, pozostań przy 640x256 i 4 kolorach.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2026 17:16:29 przez zilog
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem