Komentowana treść: "Raiden" - gra, której nie było
[#1] Re: "Raiden" - gra, której nie było
Podobna do polskiej gry "Batalion".
[#2] Re: "Raiden" - gra, której nie było
Warto nadmienić, że wersje Falcon/Amiga nie zostały ukończone ze względu na zajęcie się wersją dla Jaguara, na którego gra została wydana.
1
[#3] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #2

Na Jaguara jest prześwietna

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 08:49:48 przez dynx
[#4] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #2

Wersja na Amigę została ukończona. Kilka dni temu wysłałem sprostowanie do "Games That Weren't" i zostało umieszczone na stronie ok, racja
4
[#5] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@dynx, post #3

Ale i tak słabsza od Banshee na gołej A1200.

Pamiętam jak mnie to bolało, że Jaguar jest taki super, a taki Raiden na niego wyszedł, i się ludzie zachwycali.

To nie ma być kij w mrowisko, ale czy jest jakaś strzelanka scrollowana która pokazuje moc Jaga i jego 65536 kolorów?
2
[#6] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@rygar997, post #4

Skąd można pobrać pełną wersję na Amigę?
[#7] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@karolb, post #5

Jak widzę opis ,że wykorzystuje AGA i widzę to potem na ekranie jak to wygląda , to może dobrze że wtedy nie wyszła.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 09:58:15 przez damianx
2
[#8] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #6

Nie można. Główny programista Adrian Hirst mają na taśmach DAT i póki co nie zgrał ich.
Tu masz info o tym:
https://eab.abime.net/showpost.php?p=965123&postcount=66

Jest też kolejny news na Games That Weren't odnośnie odnalezienia kodu Raiden'a pomysł

https://www.gamesthatwerent.com/2026/07/raiden-space-junk-sources/#more-42172

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 11:40:10 przez rygar997
2
[#9] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@rygar997, post #8

Nie można. Główny programista Adrian Hirst mają na taśmach DAT i póki co nie zgrał ich.

Biorąc pod uwagę, że o tym pisano w 2014 i do dziś jej nie odzyskano, to nadal można uznać, że tej gry nie ma, podobnie jak dowodu ukończenia.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 12:37:55 przez Jacques
1
[#10] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #9

Biorąc pod uwagę, że o tym pisano w 2014 i do dziś jej nie odzyskano, to nadal można uznać, że tej gry nie ma, podobnie jak dowodu ukończenia.

Przeczytałeś w ogóle ten wątek na Games That Weren't, który podlinkowałem?
1
[#11] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@rygar997, post #10

Przyznaję, pobieżnie. Natomiast nigdzie tam nie widzę czegoś w rodzaju "Wersja na Amigę została ukończona", tylko gdybanie, ze być może jest całość i dopiero się okaże po przejrzeniu zasobów (źródeł).
Ale może coś przeoczyłem.

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2026 13:19:32 przez Jacques
1
[#12] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #9

Mylisz pojecia.
To ze cos nie jest dostepne, to nie znaczy, ze nie istnieje.

Chocby taki tytul:
link

Bodaj tego samego autora ma istniec tez port gry "1942"
Ale jego tlumaczenia o prawach autorskich tej gry sa dosc dziwne, wiec mozliwe, ze cos mu nie wyszlo.

Czy slawny Jump AGA.

Czy z mojego ogrodka:
Biing english.
Death or Glory HD english (nieukonczone tlumaczenie)
[#13] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Don_Adan, post #12

A mnie by interesowalo info co z Pitfall Mayan adventure od tego samego kodera co Raiden.
[#14] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Don_Adan, post #12

Mylisz pojecia.
To ze cos nie jest dostepne, to nie znaczy, ze nie istnieje.

Gdybyś przeczytał mój późniejszy komentarz, który istniał w momencie gdy zająłeś się produktywnym czepianiem poprzedniego, nie miałbyś chyba wątpliwości o co chodzi.

Istnieją jakieś źródła i dane, nie istnieje binarka pełnej gry i na tę chwilę nie wiadomo czy gra została kiedykolwiek ukończona. Tyle. duszenie kupki
[#15] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #14

Ja mialem na tasmach DAT rzeczy, ktorych nikt nie mial, albo byly uwazane za utracone jak np. zaginione demo Magic Code.

link

I tez brak dzialajacego napedu DAT, zeby odczytac dane.
Skoro autor twierdzi, ze gre stworzyl i ma ja na tasmie DAT to jest tylko kwestia na ile jest wiarygodny.
[#16] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@Jacques, post #14

Możesz wierzyć w co uważasz.
Jak dla mnie potwierdzenie od Adriana Hirsta jest wystarczające. Poza tym przeglądając źródła widać 8 leveli czyli dokładnie tyle co oryginał Raiden'a z automatów.
Tak jak napisał Don_Adan brak binarek nie ma żadnego znaczenia...przynajmniej dla mnie.
[#17] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@rygar997, post #16

Jeśli 8 leveli to całość, to zmienia postać rzeczy. Nie było wspomniane na Games That Weren't, że tyle ich zasadniczo powinno być
[#18] Re: "Raiden" - gra, której nie było

@rygar997, post #16

Jesli dane levelu 1 z dema gry i z tych zrodel sa takie same lub moga byc skonwertowane ze zrodel na format dema Amigowego to calkiem mozliwe, ze daloby sie odtworzyc pelna wersje gry deasemblujac demo gry i dodajac to czego brakuje.
Ale to raczej cala Amigowa logika tej gry musialaby tam byc.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem