Komentowana treść: Amelinium 0.8.4
[#1] Re: Amelinium 0.8.4
test. Ooo udalo sie dac komenta, cho podglad posta chyba nadal nie dziala.

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2026 19:42:42 przez MUFA-amigaone-pl
1
[#2] Re: Amelinium 0.8.4
Testowałem na pistormie i jest naprawdę bardzo dobrze, wszystko ładnie pięknie działa. Może uda się zrobić w pełni obsługę CSS3 i HTML5 było by super
1
[#3] Re: Amelinium 0.8.4

@NaczelnyFA, post #2

Testowałem na pistormie i jest naprawdę bardzo dobrze

Potwierdzam!
[#4] Re: Amelinium 0.8.4
Pytanie o stronę itch.io. Czy jest szansa, że z poziomu przeglądarki, da się kiedyś obsłużyć tę stronę (choćby pobranie archiwum)?
1
[#5] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #4

Było pytanie na forum.

Chyba nie, bo jest jakaś captcha po drodze do ściągania.

Tak przynajmniej pamiętam.
1
[#6] Re: Amelinium 0.8.4

@_DiskDoctor_, post #5

Hmm, nie wiem czy nawet ja nie pytałem. No szkoda. Ubolewam trochę nad tym, żeby chociaż zassać coś amigowrgo z itch.io, muszę zaprzęgać "wiodące" przeglądarki, a nie mogę tego robić pod AOS. Nawet wrzuciłem gdzieś w eter, czy by jakiś klient nie powstał. Wiem wiem, weź AI i napisz.

Tak se marudzę.

Nie mniej jednak, praca Juena godna podziwu i pochwały

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 00:43:32 przez don_rafito
[#7] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #6

AI Ci tego nie napisze, a itchio z captchy nie zrezygnuje (a powinno z ww powodu)
1
[#8] Re: Amelinium 0.8.4

@juen, post #7

Sam w siebie rzuciłem grochem. Wrzuciłem wczoraj zapytanie do dżemika. "Rozmowa" trwała że 40 minut. W każdym bądź razie, moj asystent stwierdził, że dało by radę zrobić klienta strony itch.io, w Hollywood, wykorzystując API. Próbował mi coś tam tłumaczyć a że jestem noga w programowaniu, to nie zagłębiałem się. Ale tak na dobrą sprawę, taka apka to byłby taki nasz amigowy steam.
[#9] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #8

patrz post nr #7

juz to tlumaczylem w watkach o amelinium, Ty chcesz zeby AI Ci napisalo omijanie zabezpieczenia, na ktorym polega 50% internetu, jesli Ci sie uda to idz za ciosem i rob program, ktory zaloguje mnie na dowolne konto bankowe :P

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 11:16:27 przez juen
1
[#10] Re: Amelinium 0.8.4

@juen, post #9

Wszystko OK, tylko ja tutaj nie rozumiem jednego. Po co itch'owi captcha?

Przed czym chcą się zabezpieczać? Nazistami??
1
[#11] Re: Amelinium 0.8.4

@_DiskDoctor_, post #10

Jakiś czas temu wypłynęły dane logowania z fb, w sensie adresy email i hasła.
Dużo ludzi używa tego samego hasła w wielu miejscach, więc chyba captcha chroni przed robotami które spróbują zalogować się za pomocą tych wszystkich danych które wyciekły z fb.

To tylko przykład.
2
[#12] Re: Amelinium 0.8.4

@juen, post #9

Ja się nie znam na programowaniu. Ani niczego nie próbuje negować. Jest zabezpieczenie, to jest. Patrzę na to ze strony czysto konsumenckiej. Skoro jest np. klient do YouTube, gdzieś nie dość że pobiera ci film i to jeszcze w cdxl (on gdzieś tam przechodzi przez jakiś serwer - tyle kojarzę), to zwyczajnie pytam czy się da. AI twierdzi, że się da. Ale wiadomo jak z AI. Ty się znasz, twierdzisz że się nie da. A ja zwyczajnie pytam. Czy w związku z tym, że ktoś amiguje, to się ma na wszystkim znać?

A naprawdę, pobieranie gier na Amigę, z itchio przez FireFoxa, albo Chrome, a nie IBrowse, czy choćby Amelenium (życzę żeby się kiedyś dało), to taki... no niesmak czuję. Co zrobię. Może dziwny jestem. Jedni wolą WB w czterech kolorach w 320x256 z PiStormem na pokłdzie, a ja wolę wspierać amigowy soft, korzystając z amigowego softu.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 21:42:28 przez don_rafito
1
[#13] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #4

"A na co to po co to komu" to całe itch.io
Pierwsze słyszę, co tam takiego jest, czego nigdzie nie ma?

Ps . Tak z ciekawości :)
1
[#14] Re: Amelinium 0.8.4

@ede, post #13

To dlaczego wszyscy amigowi developerzy wrzucają tam swoje produkcje? Skoro mamy aminet? I nawet mamy klienta do aminetu! A na aminet ludzie nie wrzucają, wolą itch.io.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 21:47:44 przez don_rafito
2
[#15] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #14

Dobre pytanie :) A niech sobie wrzucają...

Ps. A da się to całe itch.io "amigowe" jakoś zaspamować śmieciami? Zaorać to i po problemie. Nie wiem czy tak się da - mi się nie chce sprawdzać tego. Nie zaglądam tam.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2026 21:56:24 przez ede
[#16] Re: Amelinium 0.8.4

@karolb, post #11

No tak, jak do tej pory rozumiem. Ale po co roboty logują się do itch na skradzione na FB hasła?

Żeby następnie te gry pobrać?

To mi chyba umyka.
1
[#17] Re: Amelinium 0.8.4

@_DiskDoctor_, post #16

Zapominasz o czyms takim jak przeciazenie sieci. Kazda siec ma jakis limit, boty bazowane na AI w wiekszosci sie ciagle ucza i sciagaja wszystko co sie da, blokujac zwyklym uzytkownikom dostep. Np. taki EAB byl zablokowany jak liczba uzytkownikow skoczyla z parudziesieciu do paru tysiecy.
1
[#18] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #14

Ale ja naprawdę nie wiem po co obciążać niepotrzebnie Amigę skryptami Java i jQuery... I tak dziennie oglądasz tą stronę albo na telefonie albo na pececie... Nie widzę najmniejszego sensu pisania tony skryptów żeby ominąć recaptcha od google... Nawet jak by się to jakimś cudem udało to za 3 dni zmieni się api czy zmienią układ i cała robota pójdzie na marne...

Na amidze obecnie nie ma sensu pisania niepotrzebnych skryptów. Po za tym całe google to już są agenci ai i tutaj niestety braknie mocy obliczeniowej amigi nawet z pistormem żeby to obsłużyć
1
[#19] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #14

To dlaczego wszyscy amigowi developerzy wrzucają tam swoje produkcje? Skoro mamy aminet? I nawet mamy klienta do aminetu! A na aminet ludzie nie wrzucają, wolą itch.io.

Bo można m.in. sprzedawać swoje gry, czego nie da się robić na Aminecie.
Poza tym niejako itch.io pozwala mieć własne 'homepage' dla własnej twórczości, tego również nie ma na Aminecie.
Itd, itd ...
Aminet zatrzymał się na pewnym etapie rozwoju, ba nawet "głupiego" screenshota nie można dodać ...
5
[#20] Re: Amelinium 0.8.4

@Rafael/ARMO, post #19

Możliwość zarabiania na grach no to oczywiste. Ja naprawdę szukałem jakieś ukrytej głębszej, ideologicznej, przyczyny, dlaczego robiąc grę, wrzucam ją w miejsce, gdzie potencjalny gracz, będzie musiał zaciągnąć ją sobie na np. Windows, a potem niech już sobie kombinuje, jak to przerzucić na Amigę (co przy dzisiejszej możliwości technologicznej jest wręcz banalne). Ale zaraz, no i po co. WinUae sobie odpali. Żeby wyciągać Amigę z szafy, męczyć się, podłączać, potem przerzucać pliki. No po co.
W sumie to macie rację. Nie jesteśmy już dzieciaciakami. Nie potrzebnie robię tę dyskusję. Amiga to hobby. A w życiu są dużo poważnie sprawy.

Reasumując. Życzę powodzenia w pracach nad Amilenium. Oczywiście będę używać i dopingować w rozwoju przeglądarki.
4
[#21] Re: Amelinium 0.8.4

@Rafael/ARMO, post #19

ba nawet "głupiego" screenshota nie można dodać ...

Zawsze można przerobić na ascii
2
[#22] Re: Amelinium 0.8.4

@don_rafito, post #20

Amiga to hobby, musisz wiedzieć że z poziomu Amigi klasycznej niczego nie kupisz w internecie, za nic nie zapłacisz, bo klasyczna amiga nie obsłuży żadnych płatności online, bankowości też na klasyku nie obsluzysz.

Amelinium to taka luka w amigowym sofcie która zastała wypełniona, są programy do FTP, radio online, file mastery, muzyczne, graficzne, programistyczne itp, brakowało jedynie natywnej dobrej przeglądarki która obsłuży HTML5 i CSS3 i dlatego jest amelinium.

Jakieś tam proste skrypty jQuery ok I może się uda zrobić zeby można było zrobić jakieś wyszukiwanie w google, a jak nie to jest duckduckgo.com
1
[#23] Re: Amelinium 0.8.4

@Rafael/ARMO, post #19

O to głupot nagadałem, z cyklu nie wiem to się wypowiem :]
Cóż, czasem i gołąb jajami o parapet przydzwoni...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem