Komentowana treść: Ogonek 1.0
[#1] Re: Ogonek 1.0
O, to dobre jest. Do tej pory korzystałem z DOpus4 i jakiegoś shellowego narzędzia do konwersji katalogów.
1
[#2] Re: Ogonek 1.0

@QkiZ, post #1

Ja myślę od jakiegoś czasu o programie (bardzo prostym) do likwidacji końcówek plików Apple (._*), z filesystemu amigowego. Ale jak dotąd, tylko myślę.
[#3] Re: Ogonek 1.0
za kod odpowiada Claude

Za kod odpowiadają autorzy kodu który ukradł scraper LLM-a Claude. Amigowe środowisko szczególnie na tym forum zawsze było bardzo pryncypialne w kwestii praw autorskich, nawet w kwestii kikstartów i innych firmware. Dziwne że w tym przypadku nikt na to nie zwraca uwagi, zamiast tego jest zachwyt "my też już mamy vibe coding".
1
[#4] Re: Ogonek 1.0

@_DiskDoctor_, post #2

Ja myślę od jakiegoś czasu o programie (bardzo prostym) do likwidacji końcówek plików Apple (._*), z filesystemu amigowego. Ale jak dotąd, tylko myślę.

Coś takiego ?
https://aminet.net/package/util/dir/uaemremover

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2026 13:29:25 przez Norbert
1
[#5] Re: Ogonek 1.0

@niebuszewo, post #3

przecież to tak nie działa, jak ktoś mógł ukraść kod który wcześniej nie istniał. te programy nie powstają ze zlepku innych programów

dla niektórych rzeczy, jeśli wiadomo że mogłoby sie wzorować to można wpisywać zeby nie korzystał z kodów GPL i robił clean development i korzystał tylko np. z dokumentacji

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2026 14:03:10 przez michal_zukowski
5
[#6] Re: Ogonek 1.0

@niebuszewo, post #3

Nie wiem jaki kod wg ciebie ukradło AI (jak wiesz to zgłoś to komuś), ale obecnie AI raczej nie zna języków takich jak AmiBlitz.
Jeśli mu nie dam dokumentacji to produkuje same bzdury, a dokumentacja pochodzi wyłącznie z pakietu Amiblitz3. Są tam udostępnione przykłady w zasadzie do wszystkiego. Na tym bazował ClaudeAI pisząc ten program. Chyba po to są w pakiecie dołączone przykłady żeby z nich korzystać, ale ja się tam nie znam.
7
[#7] Re: Ogonek 1.0

@Norbert, post #4

Podobne ale dedykowane do ukrytych plików apple.
[#8] Re: Ogonek 1.0

@_DiskDoctor_, post #7

o programie (bardzo prostym) do likwidacji końcówek plików Apple (._*), z filesystemu amigowego

Podobne ale dedykowane do ukrytych plików apple.

Ukryte pliki Appla na filesystemie amigowym ?
Wyjaśnij.
[#9] Re: Ogonek 1.0

@Norbert, post #8

Kopiuję na USB na laptopie.
[#10] Re: Ogonek 1.0

@niebuszewo, post #3

Za kod odpowiadają autorzy kodu który ukradł scraper LLM-a Claude

bzdury. to jakby odpowiadać za kradzież kodu z książek, z których się uczyłeś a kod napisałeś sam.
3
[#11] Re: Ogonek 1.0

@niebuszewo, post #3

Za kod odpowiadają autorzy kodu który ukradł scraper LLM-a Claude.

To zależy od licencji narzędzia i niuansów prawnych kraju, w którym firma oferująca taki model językowy funkcjonuje. Aktualna interpretacja sądu USA jest taka, że jeśli Claude w sposób nienadzorowany wykonał cały program, to prawa autorskie należą do twórców Clauda. Jeśli użytkownik brał czynny udział w procesie tworzenia, to on jest autorem, a Claude narzędziem.

Czy pobieranie pieniędzy za wiedzę, którą bot pozyskał w sposób nielegalny (np. ze spiraconych książek), a nawet legalny (pobranie wpisów z forów Internetowych, które ktoś umieścił dla wiedzy ogółu, a nie dla zysku) można nazwać kradzieżą? Owszem, pewnie można. Jako użytkownik jednak takiej kradzieży na pewno nie dokonujesz. Trudno czuć się winnym np. kupując album muzyczny, gdzie autorzy użyli sampli z innych utworów, do czego nie mieli zgody autorów. To nie są zawiłości, które jako słuchacz muzyki, czy konsument czuje się zobligowany wyjaśniać.

W moim mniemaniu wszystkie modele bazujące na Internecie jako zbiorze darmowych danych również powinny być udostępniane do pobrania za darmo (jak llama, Qwen, Kimi, Deepseek, czy wiele innych). To jest najbardziej fair - co udostępniono za darmo wraca udostępnione za darmo w nowej formie. To już są jednak dywagacje nie na temat i wymiana opinii. Faktem jest, że nowe programy, które powstają współtworzone przez boty, powinny być i są dla amigowego środowiska czymś pozytywnym i docenianym.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem