Komentowana treść: Nowe projekty Olivera Achtena
[#1] Re: Nowe projekty Olivera Achtena
I wszystko za miliony do przesuwania ikonek na blacie
5
[#2] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@dynx, post #1

Tak jest!
[#3] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@dynx, post #1

I wszystko za miliony do przesuwania ikonek na blacie

Co proponujesz ?
Pokryjesz koszty projektowania niszowej produkcji ?
Pokryjesz koszty pamięci ?
1
[#4] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Amig_OS, post #3

Absolutnie bez sensu taka zabawka, droga przede wszystkim będzie, cena kompletnie nie adekwatna do przesuwania ikonek na blacie
1
[#5] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@NaczelnyFA, post #4

Zamiast wylewać swoje żale , poszukaj sobie tańszego hobby widocznie to nie dla Ciebie.
3
[#6] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Amig_OS, post #3

Jest od dawna Warp1260 więc taką "kanapkę" uważam za zbędny projekt.

Nawet rezygnuję z P-Vision do drugiej swojej A1200 bo w moim przypadku zostanę z obrazem, ale bez dźwięku, co w przypadku Warp, załatwiłem możliwą przeróbką to miksowania dźwięki z karty z Paulą.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2026 11:42:17 przez lukjan
[#7] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@dynx, post #1

Nikt nie każe kupować. Równie dobrze można powiedzieć o wędkarzu, że siedzi jak debil z wędka za 3k na brzegu nie wiem za czym... Każdy robi to co lubi.....
7
[#8] Re: Nowe projekty Olivera Achtena
To z innej strony. Jest możliwość stworzenia karty pcmcia wpinaną w złącze Zorro?
1
[#9] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@lukjan, post #6

na:
Jest od dawna Warp1260 więc taką "kanapkę" uważam za zbędny projekt.

A ja mam AmigOne X1000/Radeon R9 280X, AmigaOne X5000/40/Radeon RX580/SoundBlaster Audigy FX i powinienem powiedzieć ze reszta rozwiązań to bezsensowne kanapki ?

Oczywiście że nie !!!

Każde rozwiązanie ma swoich odbiorców.

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2026 11:52:11 przez Amig_OS
4
[#10] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@dynx, post #1

Można na niej pracować. Maszyna jak każde urządzenie do wykorzystania, np. księgowanie, zdalne zarządzanie sieciami. Zależy co się robi.

Mnie brakuje tylko lepszej przeglądarki www. Wiekszość mojej pracy jest przez www.

Na pewno każdego kopmutera (maszyny) nie wykorzysta ten dla którego synonimem arkusza kalk. jest Excel - taki przykład.

Inny przykład. Można subskrybować obszerne programy do zarzarzania treściami, utrzymywac go, reinstalowac w razie migracji sprzetu. Mozna tez alternatywnie utrzymywac plik tekstowy z wlasnymi tagami i szukac ctrl +f.
Moj kolega 20 lat mlodszy w moim dziale ma 2 wielkie monitory i nadal ma problem z organizacja okienek. Ja na laptopie robie to samo i szybciej przemieszam sie miedzy oknami i zakladkami niz on. Co nie oznacza ze nie uzywam tez duzego monitora zeby nie meczyc wzroku.

Polecem minimalizm, niską entropię.
1
[#11] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Shredder, post #8

pcmcia to isa 16bit, zorro2 to tez prawie isa 16bit ale pod m68k (wypuszczone złącze procesora + sygnaly sterujące), można zrobić przelotkę, były takie karty, mozna zrobic karte na zorro2 symulująca działanie gayle z amigi, w ogolności lepiej zrobić bridgeboarda isa-zorro2

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2026 13:11:43 przez michal_zukowski
1
[#12] Re: Nowe projekty Olivera Achtena
Bardzo fajne zabawki, szkoda że jesteśmy uwiązani do 060. Takie "emulowane" 060 na RPi w formie obudowy prawdziwego procesora, które można włożyć w każdą kartę byłoby git
3
[#13] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Amig_OS, post #9

Ale to zupełnie nieadekwatne porównanie.

Warp ma w sadzie wszystko w jednym to (i wiele więcej), co oferuje ten nowy kanapkowy projekt, za wyjątkiem tego, że ten ma być udostępniony kiedyś za darmo jak ktoś będzie mógł i potrafił z tego skorzystać, a może i zmodyfikować o ile jeszcze będą na rynku dostępne 060 rev. 6 bo to tylko wtedy ma sens.

W dodatku Warp nie wymaga odpłatnych sterowników graficznych od IC, do tego żeby mieć naprawdę szybkie RTG pod 68k.

Myślę, że tymi projektami pod PCMCIA będą zainteresowani głównie posiadacze A600 o ile w ogóle, bo port PCMCIA jest tylko jeden, więc trzeba wybrać czy się chce mieć w nim RTG, kartę muzyczną, czy Wifi.

A co do posiadania AmigOne X1000/Radeon R9 280X, AmigaOne X5000/40/Radeon RX580/SoundBlaster Audigy FX - to kto bogatemu zabroni ? szeroki uśmiech
[#14] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@_arti, post #12

Ja myślałem nawet kiedyś o wydaniu przez Apollo team 080 w czipie.

Tylko jak napisałem tam taki wątek to potem jakoś nie mogłem znaleźć
1
[#15] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@lukjan, post #13

A co do posiadania AmigOne X1000/Radeon R9 280X, AmigaOne X5000/40/Radeon RX580/SoundBlaster Audigy FX - to kto bogatemu zabroni ? szeroki uśmiech

To kwestia wygody i braku ograniczeń :)
Raz płacisz i masz "święty spokój".
AmigaOS4 Rulez

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2026 17:46:41 przez Amig_OS
1
[#16] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Amig_OS, post #15

Przy cenie i możliwościami pistorma to ten produkt nie jest dla mnie. Jest bardzo dużo kart a bardzo mało 060 rev6 bo inna rewizja bez sensu. Cena tej karty będzie absurdalnie wysoka.

Miało by to rację bytu pod warunkiem że karta graficzna była by przelotowa jak Picasso 2 z auto switch

Ostatnia aktualizacja: 12.07.2026 18:32:36 przez NaczelnyFA
[#17] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@NaczelnyFA, post #16

Przy cenie i możliwościami pistorma to ten produkt nie jest dla mnie.

Ja nie toleruję rozwiązań typu UAE, PiStorm etc
Każdy sprzęt ma swoich docelowych klientów inaczej świat byłby nudny.
1
[#18] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@Amig_OS, post #17

Ja nie toleruję rozwiązań typu UAE, PiStorm etc

A jakie ma to znaczenie ze strony matematycznej ? Żadne oczywiście. Ta nietolerancja to objaw pewnej choroby.
1
[#19] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@djpiotrs, post #18

Oczywiście że ma. To są mianowicie nowe bugi wynikające z reverse engineeringu.

Z Vampirem było to samo: "choroba wieku dziecięcego".

Ale co kto lubi.
[#20] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@djpiotrs, post #18

Ja tam jednak wolę tę zabawę na real hardware mimo że mam dwie licencje na Amiga Forever

Oczywiście poszło na to hobby trochę pieniędzy, ale całe szczęście zacząłem tę zabawę jak było jeszcze w miarę tanio no i nie żałuję szeroki uśmiech (póki działa)

Ale na AmigaOS4 uważam że mnie już niestety nie stać
[#21] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@_DiskDoctor_, post #19

Dla mnie ceny są absurdalne tego sprzętu, nie wydam na 5k albo i lepiej na karty. Każdy kupuje to co lubi ale wg mnie to tak samo jak z motoryzacją... Lambo super fura i passat też super fura ale są pewne różnice :)
[#22] Re: Nowe projekty Olivera Achtena

@dynx, post #1

ale za to w 32 bitach
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem