Komentowana treść: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4
[#1] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4
Super wiadomość!
[#2] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@deejayremix, post #1

Racja, wiele godzin się grało, teraz dobra okazja by wrocić.
1
[#3] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4
Szczerze zazdroszczę OK. Liczę na to, że może ktoś się pochyli i przygotuje wersję dla MorphOS-a.
3
[#4] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@recedent, post #3

Pytanie czy mosowe TinyGL wystarczy? Tak dla kolegi pytam....😎

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2026 15:19:50 przez eastone
1
[#5] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@eastone, post #4

Ooo, BeWorld na discordzie już się zadeklarował rzucić okiem na kod 💪
1
[#6] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@eastone, post #4

Pytanie czy mosowe TinyGL

Pytanie jest całkiem zasadne. W tej grze trzeba powoli przesuwać kilka prostych obrazków. To jest grube wyzwanie do którego przeciętny dzisiejszy programista potrzebuje kilkusetmegabajtowego silnika, tony dodatkowych bibliotek, gigabajtów RAMu i oczywiście chce to renderować w oknie przeglądarki. To jest takie pato-programowanie. szeroki uśmiech

Zastanawiam się dlaczego jakaś mutacja „Plants VS Zombies” jeszcze nie wyszła na komputery ośmiobitowe. A może wyszła? Muszę poszukać, może to być ciekawe (tak samo jak pierwowzór).

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2026 18:36:22 przez MDW
7
[#7] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@MDW, post #6

hehe wiedziałem, że kiedyś mi coś "mignęło" https://www.youtube.com/watch?v=AHmvn5p538s ps. to nie Atari - nie szukaj czerwonego...
2
[#8] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4
da gra jest kapitalna. oby działała dobrze, a mam oryginał ze steama.
[#9] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@MDW, post #6

Właśnie pamiętam jak kiedyś poważnie się zastanawiałem, czy Hollywood by nie udźwignęło klona PvZ. Nawet miałem fabułę osadzoną w polakich realiach - emerytka chroniąca swojego pracowniczego ogródka działkowego przed żarłocznymi ślimakami.
4
[#10] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@recedent, post #9

Właśnie pamiętam jak kiedyś poważnie się zastanawiałem, czy Hollywood by nie udźwignęło klona PvZ. Nawet miałem fabułę osadzoną w polakich realiach - emerytka chroniąca swojego pracowniczego ogródka działkowego przed żarłocznymi ślimakami.

No nie wiem czy Hollywood, słynący z tego że nie jest za szybki coś takiego by uciągnął. Owszem w teorii Plants vs. Zombies, to dosyć statyczna strategia, jeden ekran powolne zombiaki. Też ją tak pamiętam sprzed lat. Natomiast teraz grając na X5000, przy postawieniu np. trzech rzędów podwójnie strzelających groszków, przy fali zombiaków, z których każdy jednak jest animowany, część skacze o tyczce itp, to stwierdzam że tych obiektów na ekranie robi się naprawdę chmara. Oczywiście wiem że ośmiobitowce czy Amiga, chwaliły się np. strzelankami gdzie też działo się na ekranie naprawdę dużo, no ale akurat jeśli chodzi o ten konkretny port, to mam wielkie wątpliwości czy na klasyku (jeśl teoretycznie byłoby tam Olges2) a nawet na takiej SAM460, na dalszych etapach, w "gorących momentach" wszystko odbywałoby się płynnie.
[#11] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@recedent, post #9

Trzeba byłoby zrobić test. Od kogoś kto grał poważniej w PvZ dowiedzieć się ile mniej więcej maksymalnie, jak dużych obiektów może się pojawić na ekranie. Wtedy w Hollywood na bitmapowym tle postawić tyle tej wielkości prostokątów i zobaczyć jak to będzie działało. Tylko nie zrobić tam czegoś co zafałszuje ten wynik, jakiegoś skalowania obiektów w czasie rzeczywistym. Poza tym zawsze można zrobić wymagać niższej rozdzielczości (taka gra wyglądałaby fajnie nawet w 640xXXX). Jeżeli jakoś się to będzie ruszało to można robić.

Jeżeli Hollywood potrafi rysować z wykorzystaniem OpenGL to byłoby jeszcze lepiej. Wtedy nie dosyć, że rysowanie jest znacznie wielokrotnie szybsze i mamy wręcz za darmo skalowanie, to jeszcze mamy spore pole do optymalizacji. Ja na przykład całkiem zrezygnowałbym z kanału alpha tych stworków i je powycinał "wektorowo" (byłoby trochę roboty). Wtedy można byłby je rysować w odwrotnej kolejności niż nakazuje logika (od najbliższego do najdalszego, zamiast od najdalszego do najbliższego). Dzięki temu włączony i odpowiednio ustawiony bufor głębokości pozwoliłby ominąć stawiania naprawdę wielu pixeli. Z doświadczenia wiem, że to może niewiarygodnie przyspieszyć.

A najlepiej byłoby to robić zwyczajnie w 3D. Byłoby szybko, sprawnie, gracz mógłby dowolnie ustawiać widok i można byłoby zrobić masę dodatkowych fajnych elemntów. Tylko wtedy chyba nie byloby sensu trzymać się oryginału tylko zrobić coś swojego. Najlepiej fabularnie osadzonego w mocno amigowych klimatach z nawiązaniami czytelnymi tylko na ludzi mających styczność z tym dziwnym naszym światem.
Od strony kodu sprawa byłaby bardzo prosta. Znaleźć tylko kogoś to opisze te wszystkie zasady, potem to potestuje. DO tego ktoś kto jeszcze potrafi robić obiekty low-poly i je teksturować. Trzy osoby, plus pod koniec ktoś do dźwięków i muzyki to w zupełności wystarczający zespół. A zabawa w robienie czegoś własnego znacznie lepsza niż odtwarzanie cudzego pomysłu.

Pierwszy komentarz w stylu "Nie wymądrzaj się tylko zrób." za 3... 2... 1...

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2026 20:20:39 przez MDW
[#12] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@recedent, post #3

W kwestii wersji na MorphOS-a - coś się rusza:

5
[#13] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@recedent, post #12

Ooo, ciekawe. No to może nawet kiedyś znów zagram. Do tej pory grałem tylko na iOS i to kilkanaście lat temu.
Widzę opcję "3D Acceleration", czyli będzie normalnan prędkość w każdej rozdzielczości. Pięknie.
1
[#14] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4

@MDW, post #6

Kiedyś miałeś alergię na C++, dziś chyba już nie. Podobnie będzie z SDL2, zobaczysz, to kwestia czasu. OK
[#15] Re: Plants vs. Zombies dla AmigaOS 4
Na MorphOS Storage już jest wersja dla MorphOS. Mają ludzie (i AI) tempo! Ja bym to robił pewnie ze 2 lata.

Gdybym chciał ograć wszystko co jest dzisiaj dostępne na NG to już nie wystarczyłoby mi życia. Nawet gdyby od dzisiaj nie wyszło nic nowego i gdybym grał tylko w to co mi się podoba. Właściwie cieszę się, że nie mam cierpliwości do grania.
7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem