Czy dobrze rozumiem, że muzyka z plików .xmi w tym porcie wymaga MIDI w Amidze?
Posiada je Amiga CDTV, istnieją też odpowiednie interfejsy do małych i dużych Amig.
Na Amidze CDTV oraz CD32 można łatwo zamienić to na Audio CD. W innych Amigach z CD można skorzystać z odtwarzania ze ścieżek Audio, jak zwykłych sampli.
Wydaje mi się, że ta muzyka chętnie widziałaby mały remix.
Ja co prawda niedawno zgrałem muzykę z tej gry, ale gdybym robił własny remake na Amigę 1200, przygotowałbym raczej muzykę od podstaw w OctaMED.
Dość ciekawe jest to, że oryginalna Dune II na PC pod DOSBoxem się dość ślimaczy. Menu budowy jest bardzo wolne. Grałem kiedyś natywnie pod MS-DOS/Windows i z tego co pamiętam to tak nie wyglądało.
Uwielbiam Dune II, oryginalne grafiki, animacje i digitizowane sample. Jest to wzór dobrej gry strategicznej.
Ale coś lepszego, bardziej dzisiejszego, z własnymi grafikami, można by na tej bazie stworzyć na Amidze.
Mimo, że mam też animacje z tej gry w formacie IFF ANIM, zdecydowanie lepiej stworzyć własne.
Kiedyś chciałem robić taki port z PC, ale dzisiaj mimo że wyciągnąłem dane, preferowałbym coś oryginalnego, zachowującego klimat i kapitalne rozwiązania z tej gry.