Komentowana treść: Nowy sterownik NVIDIA dla 64-bitowego AROS-a
[#1] Re: Nowy sterownik NVIDIA dla 64-bitowego AROS-a
Brawo. Aros rządzi! Obejrzałem film na YT i pytanie, o ile wolniej działają karty NVIDIA oparte o otwarte sterowniki? Na forach linuksowych piszą, że zamknięte lepsze, pytam o Waszą opinię. No i gier jakoś więcej wyskakuje ostatnio, brawo.
2
[#2] Re: Nowy sterownik NVIDIA dla 64-bitowego AROS-a

@KM_Ender, post #1

Z tego co wiem, otwarte sterowniki nie wspierają zarządzania energią, co skutkuje tym, że GPU i VRAM chodzą na minimalnych zegarach bez względu na obciążenie - jest wolno, więc do gier słabo się nadają.

Z zamkniętymi sterami natomiast problem jest zupełnie inny - jak nvidia przestaje wspierać daną wersję, to (przynajmniej niektóre) dystrybucje również pozbywają się ich z repozytoriów. Co więcej, potrafią aktualizacjami usuwać je z urządzeń użytkowników! Ostatnio padłem tego ofiarą pod Ubuntu na laptopie, gdzie aktualizacją usunięto z systemu sterownik w wersji 470 bez żadnego ostrzeżenia (!!!). Nowsze mojego GPU nie wspierają, na szczęście miałem backup systemu sprzed aktualizacji, przywróciłem go więc wraz ze starym sterownikiem i na sztywno zablokowałem aktualizację pakietu sterownika Cudują zamiast dać użytkownikom wybór

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 16:09:05 przez okejokej
1
[#3] Re: Nowy sterownik NVIDIA dla 64-bitowego AROS-a

@okejokej, post #2

Co są chamówa z tym usuwaniem. No to może warto w AMD iść, ich stery pod linuksem ponoć super.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem