[#7]
Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem
@MUFA-amigaone-pl,
post #2
Ciekawa teza że dzięki AI w 6 miesięcy Aros, MOS czy AmigaOS4 ma szansę stać się równie funkcjonalny co Linux
Jeżeli np. MorphOS przeskoczyłby na 64-bit, jakimś cudem pokonał ograniczenie RAM bez odcięcia się od historii, dostał potężnego kopa, dostęp do współczesnych kart graficznych, wielu rdzeni procesorów, kupy RAMu to ja wdrażam "plan emerytalny", czyli zostawiam tę MOS-zabawę i zaczynam się bawić ośmiobitowym Atari, wreszcie uczyć się jego assemblera i coś robić.
Otwarcie tych wszystkich wrót oznacza automatyczny napływ całego tego dzisiejszego przerośniętego bagna ze współczesnych platform z toną warstw pośrednich komplikujących każdą prostą operację. To już nie byłby komputer/system z czasów, które tak bardzo lubię. Ostatnia generacja rozwiązań, które da się jeszcze rozumieć, nad którym ma się jakieś panowanie, w której bajt to bajt, pixel to pixel i pod każdym klikiem nie kryje się AI (które wszystko robi "prawie" tak jak chcę), reklama czy subskrypcja.

Jeżeli mógłbym sterować takim MorphOSem przy pomocy głosu/AI to wydałbym mu tylko jedną komendę - "goodbye". Nie o to mi chodzi w tym hobby.
Ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że jestem w tym odosobniony i nie ma chyba ani jednej osoby, która uważałaby tak samo. Dlatego mimo wszystko życzę całej trójce NG takiego rozwoju jakiego chce większość użytkowników. Przywykłem, że w demokracji jestem zwykle w tym niewielkim procencie, któremu nie pasuje zdanie większości.
Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 14:38:13 przez MDW