Komentowana treść: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem
[#1] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem
troche ze duzo pytan prowadzącego wywiad porównanie do morphosa czy amigaos4
[#2] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem
Ciekawa teza że dzięki AI w 6 miesięcy Aros, MOS czy AmigaOS4 ma szansę stać się równie funkcjonalny co Linux a nawet go przebić. Nie wiem czy to się stanie już w pół roku, ale pewnie prędzej czy później nastąpi.
1
[#3] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

@MUFA-amigaone-pl, post #2

A Linuks będzie w tym czasie stał w miejscu?
2
[#4] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

@recedent, post #3

Rozwój linuksa na ppc....

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 10:37:09 przez eastone
4
[#5] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

AROS, przynajmniej potencjalnie, ma dostęp do współczesnego sprzętu o rozsądnej wydajności. MorphOS i AmigaOS4 stoją pod tym względem na z góry przegranych pozycjach, dopóki się nie wykopią z dołka z tabliczką "PowerPC". Przykład przeglądarek internetowych pokazuje, że lekkość i efektywność samego systemu nie zawsze może zastąpić brak brutalnej mocy procesora. Zwłaszcza, że efektywna obsługa wielu rdzeni chyba wciąż w lesie po obu stronach.
4
[#6] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

@recedent, post #3

A Linuks będzie w tym czasie stał w miejscu?

No Linuks nie musi gonić świata więc pewnie będzie się rozwijał jak się rozwija, doszlifowujac to co już ma. Natomiast te systemy o których mowa mogą mieć multicore jak ma Linuks, mogą mieć USB 3, jak ma Linuks, flagowe oprogramowanie znane z Linuksa itd. Odpada problem małej ilości zasobów ludzkich i braku czasu, skoro AI zawsze ma czas i nieograniczone zasoby.
2
[#7] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

Ciekawa teza że dzięki AI w 6 miesięcy Aros, MOS czy AmigaOS4 ma szansę stać się równie funkcjonalny co Linux

Jeżeli np. MorphOS przeskoczyłby na 64-bit, jakimś cudem pokonał ograniczenie RAM bez odcięcia się od historii, dostał potężnego kopa, dostęp do współczesnych kart graficznych, wielu rdzeni procesorów, kupy RAMu to ja wdrażam "plan emerytalny", czyli zostawiam tę MOS-zabawę i zaczynam się bawić ośmiobitowym Atari, wreszcie uczyć się jego assemblera i coś robić.

Otwarcie tych wszystkich wrót oznacza automatyczny napływ całego tego dzisiejszego przerośniętego bagna ze współczesnych platform z toną warstw pośrednich komplikujących każdą prostą operację. To już nie byłby komputer/system z czasów, które tak bardzo lubię. Ostatnia generacja rozwiązań, które da się jeszcze rozumieć, nad którym ma się jakieś panowanie, w której bajt to bajt, pixel to pixel i pod każdym klikiem nie kryje się AI (które wszystko robi "prawie" tak jak chcę), reklama czy subskrypcja. Jeżeli mógłbym sterować takim MorphOSem przy pomocy głosu/AI to wydałbym mu tylko jedną komendę - "goodbye". Nie o to mi chodzi w tym hobby.

Ale jednocześnie zdaję sobie sprawę, że jestem w tym odosobniony i nie ma chyba ani jednej osoby, która uważałaby tak samo. Dlatego mimo wszystko życzę całej trójce NG takiego rozwoju jakiego chce większość użytkowników. Przywykłem, że w demokracji jestem zwykle w tym niewielkim procencie, któremu nie pasuje zdanie większości.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 14:38:13 przez MDW
2
[#8] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

@MDW, post #7

MorphOS na razie przeskakuje z 31 na 32bity (powoli). AmigaOSy mają w ogólności duży problem z pełnymi 32bitami więc i to dobre. Poza tym, jedynymi sprzetami >31bit to G5 i X5000 i Mirari.

ps. niech arosowcy pokażą co tam kiszą to będzie podstawa do pogadania o portowaniu z linuxa przegladarek i innych softu

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2026 15:06:39 przez michal_zukowski
[#9] Re: Wywiad z Krzysztofem "Deadwood" Śmiechowiczem

@michal_zukowski, post #8

Też bym chciał aby Timothy zaczął publikować swoją pracę, ale na razie trzyma to prywatnie.

Screenshoty możesz zobaczyć na Discord amiga.dev kanał #aros
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem