Komentowana treść: PowerShark ponownie w sprzedaży
[#1] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży
Klikajcie bo to znika w oczach. Sam mam i bardzo sobie chwalę
[#2] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży
Pociągnie toto 060 z CD-ROMem i dyskiem?
1
[#3] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@_arti, post #2

Na stronie ma parametry: 5V: 4.5A, 12V: 1.0A, -12V: 0.1A, czyli takie jak lekki zasilacz do A500.
Na takim zasilaczu ciągnąłem A1200 z Blizzardem IV (50 MHz, FPU i 16 MB), HDD talerzowym i CD-ROMem. Więc 060 też powinien pociągnąć, jednak to są już parametry na granicy (PPC na takim zasilaczu chodził już niestabilnie).
Jak ktoś ma golasa, to super, z mocniejszymi konfigami pewnie pójdzie, ale du*y nie urywa.
2
[#4] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@wali7, post #3

Więc 060 też powinien pociągnąć,

Zastanawiałem się nad takim mini PSU, ale krajowej produkcji. U mnie lekka 4.5A zasila A1200, Warpa1260@100, WarpedVision, Goteka.
[#5] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@waldiamiga, post #4

ja uzywam tego od RJ i jest zajebiscie, z warpem - ani jednego problemu, ladowarka xiaomi 65W
czasem amiga pochodzi chwile a czasem 2 dni wiec to jest mega sprawdzone rozwiazanie
5
[#6] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@juen, post #5

Tez bardzo sobie chwale od RJ 30w baseus z 1 portem 600 z furia nie na potkalem problemów. Fakt jes 1 dylemat u 1 osoby nie ruszylo nawet na golej, wielu z nas ma od RJ i cenowo to kosmos rożnica, a jak ktos ma watpliwosci to mysle ze RJ nawet na zwrot sie zgodzi. Dodatkowo osobne wyjscie usb na zasilanie osprzetu ...

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 15:21:34 przez djwozik
[#7] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@djwozik, post #6

Ja zasilam tym a1200 + pistorm
[#8] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@waldiamiga, post #4

Zastanawiałem się nad takim mini PSU, ale krajowej produkcji.

A PowerShark to niby jakiej jest produkcji? 🤭

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2026 21:02:29 przez laubzega2
1
[#9] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@_arti, post #2

Pociągnie toto 060 z CD-ROMem i dyskiem?

Pociągnie.
2
[#10] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@druzil28, post #1

wytłumaczy mi ktoś jak to jest że taki Powershark jest/był gdzieś dostępny na alinea - a będąc krajowej produkcji nie mogę go kupić bezpośrednio od twórcy albo na zwykłym allegro/olx. Pomijam fakt że wcześniej o nim nie slyszałem

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2026 12:08:01 przez Kleofas
2
[#11] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@Kleofas, post #10

A skąd pomysł że power shark jest krajowej produkcji ?
Zresztą jak mówiłem już ich nie ma

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2026 12:41:21 przez druzil28
[#12] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@druzil28, post #11

Mad Hackers Lab to Polacy.
3
[#13] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@Kleofas, post #10

Pomijam fakt że wcześniej o nim nie slyszałem

Nieuważnie czytasz informacje na portalu szeroki uśmiech
4
[#14] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@druzil28, post #1

Ja używam tego, ma większy zapas na 5V:
link

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2026 13:43:05 przez Jacques
[#15] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@Kleofas, post #10

wytłumaczy mi ktoś jak to jest że taki Powershark jest/był gdzieś dostępny na alinea - a będąc krajowej produkcji nie mogę go kupić bezpośrednio od twórcy albo na zwykłym allegro/olx.

Już biegnę. Najprostsze wyjaśnienie jest takie, że producent nie dysponuje mocami przerobowymi aby obsłużyć sprzedaż detaliczną w skali, w jakiej sprzedaje się PowerShark. Delegował zatem tę misję na dystrybutorów, którzy się w tym specjalizują. Oprócz lepszej obsługi klienta i żwawszej przesyłki zwiększa to również aktywność amigowego ekosystemu, a na tym przecież wszystkim zależy.

Dystrybutorzy są w Niemczech, UK, Francji i Danii (lista na https://retrousbpower.com/). A w Polsce? No w Polsce jakoś nie ma, choć wymogi nie są duże.

Pomijam fakt że wcześniej o nim nie słyszałem

Tutaj to już nie poradzę. Produkt jest rynku od początku 2024. Trąbione było na prawo i lewo, również na PPA. Tacy na przykład Niemcy wyłapali temat nim jeszcze można było kupić i naprodukowali niemal 1000 postów na A1K. Również popularni amigowi jutuberzy wrzucili parę filmów (polecam szczególnie pierwszy, bo oprócz testów jest dobry teardown):

Can the PowerShark Protect Your Amiga? Full Tested
Amiga - USB-C Power via the PowerShark
PowerShark Vs Amiga USB-C Power Mod
5
[#16] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@druzil28, post #11

A skąd pomysł że power shark jest krajowej produkcji ?

Z dobrze poinformowanych źródeł wewnątrz mojej głowy.

Zresztą jak mówiłem już ich nie ma

Będzie więcej, robią się.
2
[#17] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@Jacques, post #14

Ja używam tego, ma większy zapas na 5V:

Popatrzyłem i:

5V/8A (szczytowo)? Pociągnij z tego zasilacza 2A, zmierz napięcie na końcu kabla. Potem pociągnij 8A i zmierz ponownie. Weź pod uwagę, że gniazdo i filtr napięcia w Amidze zjedzą Ci kolejne 30mV na każdy amper, więc przy poborze 8A wewnątrz Amigi będzie jeszcze 240 mV w dół.

Tak ten filtr się miewa przy 5,5A:

Bez dynamicznej kompensacji obciążenia takie natężenia nie mają sensu.

12V/0.5A - to z kolei absolutne minimum. Goła A500 ciągnie z 12V ok. 56 mA. Kręcąc flopem - 145 mA. Jeśli dodatkowo zmienia ścieżkę silnikiem krokowym, przez ok. 12 ms ciągnie 480 mA.

Jeśli masz cokolwiek więcej podłączonego do 12V (CD?), korzystasz już z zapasu mocy. A powoli pojawiają się rozwiązania, które pomagają sobie 12V do zasilania elektroniki, właśnie dlatego, że nawet jeśli kompensuje się 5V, to spadki napięcia w obrębie samej płyty głównej zaczynają być problematyczne.

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2026 20:10:20 przez laubzega2
2
[#18] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@laubzega2, post #17

Ale wiesz oni każdy testują trzy razy przed wysyłką :)
[#19] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@juen, post #5

Wczoraj testowałem, zasilacz 65W od MacBooka.
Po 1.5-2h oglądania różnych demek wiem tyle że obudowa jest wydrukowana z niezłego filamentu bo się nie roztopiła, całość wręcz parzyła w dotyku, jednak było stabilnie.

[#20] Re: PowerShark ponownie w sprzedaży

@waldiamiga, post #19

to żywica jest :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem