[#1]
Re: Axion - nowa wersja oraz edytor map
Tak się dziwnie składa, że od 8 lat trochę bardziej interesuje mnie temat kosmicznych mini-strategii, więc pozwolę sobie dopytać o coś.
Czy dobrze rozumiem, że od strony mechaniki/logiki rozgrywka właściwie odbywa się na płaszczyźnie?
Sam sposób renderowania grafiki mnie nie interesuje, bo z tym nigdy nie miałem problemów i wbrew pozorom ma to małe znaczenie w grze.
Coś tam sobie grzebię od kilku lat i trochę utknąłem w sprawach związanych z grywalnością. Dlatego obserwuję inne produkcje, dopytuję. Oczywiście mogę doprowadzić grywalność do poziomu gier wydawanych przez Avalon w latach 90 i zamknąć projekt.

Ale to już przerabiałem 30 lat temu i nie jestem z tego dumny.
Generalnie kosmos to nie jest łatwy świat do stworzenia rozgrywki, która nie znudzi gracza. I to nie jest moje zdanie tylko zawodowca.
Kilka miesięcy temu w podcaście „Grysław” gościem był Adrian Chmielarz, który opowiadał jak zwykle o całej swojej barwnej historii w gamedevie. Opowiadał, że zetknął się z zespołem, który robił kosmiczną strategię i były tam problemy z grywalnością. I wtedy właśnie powiedział, że bardzo trudno jest zrobić strategię w kosmosie, bo w takiej pustej przestrzeni właściwie jest zupełny brak przeszkód terenowych. No i wtedy uświadomiłem sobie, że faktycznie ma trochę racji. I wcale mnie to nie ucieszyło.