Komentowana treść: Axion - nowa wersja oraz edytor map
[#1] Re: Axion - nowa wersja oraz edytor map
Tak się dziwnie składa, że od 8 lat trochę bardziej interesuje mnie temat kosmicznych mini-strategii, więc pozwolę sobie dopytać o coś.

Czy dobrze rozumiem, że od strony mechaniki/logiki rozgrywka właściwie odbywa się na płaszczyźnie?

Sam sposób renderowania grafiki mnie nie interesuje, bo z tym nigdy nie miałem problemów i wbrew pozorom ma to małe znaczenie w grze.
Coś tam sobie grzebię od kilku lat i trochę utknąłem w sprawach związanych z grywalnością. Dlatego obserwuję inne produkcje, dopytuję. Oczywiście mogę doprowadzić grywalność do poziomu gier wydawanych przez Avalon w latach 90 i zamknąć projekt. szeroki uśmiech Ale to już przerabiałem 30 lat temu i nie jestem z tego dumny.

Generalnie kosmos to nie jest łatwy świat do stworzenia rozgrywki, która nie znudzi gracza. I to nie jest moje zdanie tylko zawodowca.
Kilka miesięcy temu w podcaście „Grysław” gościem był Adrian Chmielarz, który opowiadał jak zwykle o całej swojej barwnej historii w gamedevie. Opowiadał, że zetknął się z zespołem, który robił kosmiczną strategię i były tam problemy z grywalnością. I wtedy właśnie powiedział, że bardzo trudno jest zrobić strategię w kosmosie, bo w takiej pustej przestrzeni właściwie jest zupełny brak przeszkód terenowych. No i wtedy uświadomiłem sobie, że faktycznie ma trochę racji. I wcale mnie to nie ucieszyło.
5
[#2] Re: Axion - nowa wersja oraz edytor map

@MDW, post #1

Racja. Dla koncentracji rozrywki, gra miała w założeniu być na 3 poziomach/warstwach, bez pełnej dowolności 3d. Obecnie jest to ograniczone do jednego. 3 poziomy / warstwy pomiedzy którymi możnaby się przemieszczać by uzyskać dogodną trajektorię strzału. Ale jak to już kolega na forum podpowiedział, "nie przesadzaj z ficzerami bo chce doczekać do końca projektu". I trafił w sedno. Można strugać kija bez końca i nie upiec kiełbachy bo ognisko zgaśnie ... Gra ma dawać zabawe i a w konwencji bitew w kosmosie. Kto lubi obcowanie z Amigą, będzie mógł godzinami złomować stateczki. Potencjał oczywiście drzemie jeszcze w innych obszarach - np. gra przez net. . Ten typ enviro ma pewne cechy które dla softwareowego renderera są ulgowe a turówka też rządzi się innymi prawami niż np. rts.
10
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem