Komentowana treść: Wayfarer 11.5
[#1] Re: Wayfarer 11.5
Zaktualizowane. JIT dziala swietnie. 1000% normy OK
[#2] Re: Wayfarer 11.5

@Elvis, post #1

Fajnie, że Jit będzie wspierane. Z drugiej strony do Mini Maka nie wsadzę więcej niż 1 GB pamięci, bo on więcej nie obsługuje.
[#3] Re: Wayfarer 11.5
Te zmiany brzmią wyjątkowo bogato Jaca zrobił naprawdę kawał roboty.

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2026 22:43:33 przez R-Tea
[#4] Re: Wayfarer 11.5

@gilban, post #2

Cóż, może pora rozejrzeć się za lepszym sprzętem? Takim, do którego można włożyć przynajmniej 4 GB RAM.
[#5] Re: Wayfarer 11.5

@recedent, post #4

Czy włożyć 4GB oznacza też wykorzystać pod MorphOSem?
[#6] Re: Wayfarer 11.5

@deez, post #5

Czyżby recedent uchylił rąbka tajemnicy, na temat nowych przyszłych możliwości MorphOS'a?
[#7] Re: Wayfarer 11.5

@karolb, post #6

maszyn z 4gb pod morphosa za duzo nie ma, G5, Mirari i X5000, ale i maszyny z 2gb skorzystaja
1
[#8] Re: Wayfarer 11.5

@karolb, post #6

Dobrze by było.
[#9] Re: Wayfarer 11.5

@karolb, post #6

Wróbelki ćwierkają, że dojście do bariery 32 bitów adresacji jest "w zasięgu ręki". Ja w każdym razie wolę mieć sprzęt do którego można włożyć 4 GB niż go nie mieć :)
4
[#10] Re: Wayfarer 11.5
A u mnie zdechły i powerbook i imac g5.
Można się w........
[#11] Re: Wayfarer 11.5
Jit to game changer.
1
[#12] Re: Wayfarer 11.5
Zdecydowanie zeby zobaczyc roznice nalezy wlaczyc blokowanie reklam. Na x5k chodzi to juz calkiem calkiem. Na PowerBookG4 nienajgorzej . Dla przykladu strona na PB G4, ktora czesto odwiedzam na starej wersji od startu do konca ladowania wszystkiego trwala 34 sek. Teraz okolo 14s (na PC z windows chrome 9s). To juz jest calkiem dobrze. Natomiast gdy strona ma reklamy to dzieje sie jedna zla rzecz, a mianowicie bardzo nieresponsywny jest pasek adresu. Jak juz sie mieli strona to juz musi sie "domielic" i to akurat nie pasuje do wrazenia szybkosci. Zauwazylem, ze tam gdzie na stronie jest ruchomy filmik np na stronach typu vw.pl to na filmiku jest czarna płachta zakrywająca pół filmu. Coś tu jest akurat nie tak. Na itch.io nie daje sobie rady z weryfikacja cloudflare wiec nie da sie zalogowac - chociaz sama strona itch.io na G4 laduje sie calkowicie w 6 sek. Bomba !
UPDATE: Ta czarna płachta to chyba jakas grafika z alpha chanel. Nie robi blendingu wiec jest cala czarna. A moze mam cos zle pokonfigurowane i ten alphablending mi nie dziala

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2026 17:05:19 przez arturB
[#13] Re: Wayfarer 11.5
Premiera tej wersji Wayfarera to jest złośliwy test ma moją cierpliwość. Żeby wypuszczać to akurat wtedy gdy nie będzie mnie w domu? Teraz 5 dni muszę się zadowolić opowieściami jak to rozwiązanie działa. Informacja na MorphZone pojawiła się dosłownie pół godziny po tym gdy wsiadłem do pociągu.
4
[#14] Re: Wayfarer 11.5

@MDW, post #13

Nikczemnicy !
1
[#15] Re: Wayfarer 11.5

@MDW, post #13

Wyluzuj sie. Odpoczywaj. Nie mysl o tym
Moze jak wrocisz bedzie juz wersja 11.6?
2
[#16] Re: Wayfarer 11.5

@MDW, post #13

Pewnie czekali z wypuszczeniem aż wyjedziesz.
3
[#17] Re: Wayfarer 11.5

@Phibrizzo, post #15

I się popsuje... ;)
[#18] Re: Wayfarer 11.5
UPDATE: Cloudflare weryfikacje przechodzi jako safari. na x5k daje rade sie zalogowac do itch !
4
[#19] Re: Wayfarer 11.5

@arturB, post #18

Chyba ta weryfikacja uwzglednia jakies timingi lub inne technologie oparte na responsywnosci etc bo na ppc g4 nie udaje sie zalogowac przez weryfikacje cloudflare. Na x5000 loguje sie. BTW na x5000 ogolnie poza niektorymi wyjatkami przegladarka jest w pelni uzywalna. W miare sprawnie da sie uzywac discorda, gmaila itp. Udalo mi sie pograc w przegladarkowa gre na tiberiumalliances.com gdzie pokazywalo od 4-18fps zaleznie od sytuacji - co w tego typie gry, jest akurat ok. Zle dzialaja np OLX ktora tak zamula momentami, ze mi sie odechciewalo. Allegro w miare Ok. Inne serwisy dzialaja calkiem dobrze. Strony typu interia i onet laduja sie od a-z w jakies 14sek ale juz po 4sek mozna ich uzywac i przewijac. m.youtube.com bez uwag - wersja desktop tez ze 2x szybciej niz wczesniej. Podsumowując, gdyby wszystkie wyniki dalo sie zmniejszyc/zwiekszyc o polowe - byloby trudno rozroznic ze nie siedzimy przy pc. Czekam z niecierpliwoscia na wersje pod Aos4
3
[#20] Re: Wayfarer 11.5

@arturB, post #19

Też w wolnej chwili sobie testuję OWB i skok prędkości jest faktycznie ogromny, moja maszyna to iMac G5 z 1,5 gb ramu (i zwykły dysk twardy, na razie nie mam SSD), więc nie jest to max pod MorphOSa a daje rade. Ciekaw jestem testów na Mirari.
Podobnie, serwisy typu allegro czy amazon, da się używać przy odrobinie cierpliwości, zalogowanie w ingbank, bez problemu i nawet spoko działa, na pewno zauważalnie lepiej niż jakiś onet. A olx jak widzę potrafi zając 0,5 gb pamięci albo i więcej, więc się nie dziwię ;)
1
[#21] Re: Wayfarer 11.5

@luk, post #20

Mogę nagrać filmik na moim G5 2,5 GHz. Tylko podaj stronę do testowania.
1
[#22] Re: Wayfarer 11.5

@recedent, post #21

Niech będzie onet, filmweb i np allegro. Te dwie pierwsze to kobyły i to czuć na starym sprzęcie, allegro całkiem całkiem. Bardzo ładnie chodzi np taka polityka.pl - byłem szczerze zdziwiony, prawie jak ppa ;)
[#23] Re: Wayfarer 11.5

@arturB, post #12

Na itch.io nie daje sobie rady z weryfikacja cloudflare wiec nie da sie zalogowac - chociaz sama strona itch.io na G4 laduje sie calkowicie w 6 sek. Bomba !

Dziwne, u mnie Claudflare przeczhodzi i zalogowałem się na itch.io używając Wayfarer 11.5 JIT. Teraz gdy wchodzę na itch.io to to jestem już zawsze zalogowany. Strona działa z używalną prędkością. Moja biblioteka jest wręcz symboliczna (tylko "Tower 57" i "Hans Kloss"), ale wszystko wydaje się działać poprawnie.
Moja maszyna to PowerBook G4 1,67GHz, 2 GB RAM.
[#24] Re: Wayfarer 11.5
Nareszcie mam okazję sprawdzić jak działa Wayfarer JIT. No i faktycznie działa naprawdę zauważalnie szybciej. Nawet webowy iCloud działa. Uruchomił się i działa poprawnie webowy Pages.. Wolno ale działa!
Oczywiście ta wersja Wayfarer RAM wciąga z równym apetytem co dzisiejszy rynek komputerów. No ale chcieliśmy nowoczesność to mamy.

Zastanawia mnie jedno - po zamknięciu zakładki tak jakby nie cała pamięć była oddawana. Im więcej strona zjadała tylko więcej znika po jej zamknięciu. Dotarłem do stanu gdy Wayfarer zjadł mi ponad 1GB RAM, a miałem otwarte tylko PPA. Po prostu wcześniej otwierałem różne "kobyły". Wycieków pamięci nie ma, bo gdy zamknę Wayfarera to odzyskuję całą pamięć. To jest jakiś efekt uboczny działania JIT?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2026 19:28:07 przez MDW
1
[#25] Re: Wayfarer 11.5

@Phibrizzo, post #15

Wyluzuj sie. Odpoczywaj. Nie mysl o tym

Jasnowidz czy co?
Wróciłem, od razu rzuciłem się do Wayfarera 11.5 i niecałe dwie godziny później dostałem pytanie czy program am się zaktualizować do wersji 11.6.
3
[#26] Re: Wayfarer 11.5
Zabawna sytuacja. Wrzuciłem sobie na panel dwie wersje Wayfarera (właściwie nie wiem po co, bo pewnie i tak JIT będę używał). Ale żeby odróżnić która ikona odpala którą wersję to dodałem sobie ładne żółte "JIT" w rogu jednej ikony. I dopiero wtedy zauważyłem, że nie było sensu, bo Jaca o tym pomyślał. Kompas na ikonie wersji JIT wskazuje przeciwny kierunek niż wersji bez JIT. szeroki uśmiech
1
[#27] Re: Wayfarer 11.5

@MDW, post #25

Czy ja dobrze czytam, że 11.6 ma WebAssembly?
1
[#28] Re: Wayfarer 11.5

@recedent, post #27

Czy ja dobrze czytam, że 11.6 ma WebAssembly?

Już odpisywałem "Niestety nie mam pojęcia co to jest WebAssembly" ale stwierdziłem, że nie będę sobie robił wstydu na PPA i spróbuję się dowiedzieć co to takiego (pomimo wrodzonej niechęci do technologii webowych).

No i po chwili stwierdzam, że to jest naprawdę gruby temat i coś o czym nie miałem pojęcia, że istnieje. Jeżeli jakaś strona z tego korzysta to przyspieszenie może być... wręcz absurdalne niewyobrażalne. Bardzo nie lubię rozwiązań, które uruchamiają się w przeglądarce, nie jestem człowiekiem, który "żyje w przeglądarce" i traktuje ją jak system operacyjny w systemie operacyjnym. No ale gdy to jest jedyna możliwość do użycia czegoś pod MorphOS to dlaczego z tego nie skorzystać?
Myślę, że teraz najbardziej potrzeba nam RAMu. A jeszcze kilka dni temu powiedziałbym, że najbardziej potrzebujemy obsługi wielu rdzeni. Jaca zmienia świat z każdą kolejną wersję Wayfarera. szeroki uśmiech
1
[#29] Re: Wayfarer 11.5

@luk, post #22

Tu masz dzisiejszy onet (od samego startu przeglądarki, trochę scrollowania i kliknięcie w przykładowy tekst):

A tak działa Allegro:

2
[#30] Re: Wayfarer 11.5

@recedent, post #29

Samo przewijanie strony głównej działa u mnie podobnie, ale już samo wczytanie dzisiejszej strony onet zawuażalnie dłużej u mnie trwa (przy okazji, u mnie wynik testu ze strony fast.com to ok 94 Mbps). A jakie masz ustawienie jeśli chodzi o typ przeglądarki? Bo ten artykuł z onetu otworzył się chyba w wersji na smartfona?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem