Komentowana treść: Szachy w bootblocku
[#1] Re: Szachy w bootblocku
Tego typu programy pokazuja kunszt programistyczny kodera.
Jednak uwazam ze zastosowanie tego typu programow jako przepustka do uruchomienia innego jest chybiona.
Nie wiem jak dlugo trzeba grac z takim przeciwnikiem ale niektorym moze przejsc ochota na zapozanie sie
z zawartoscia musik disku.
A nawet jesli mu sie uda, to watpie czy komus bedzie sie chcialo go uruchomic po raz drugi.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 11:35:50 przez Phibrizzo
1
[#2] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #1

Bootblock zawsze możesz zastąpić innym
[#3] Re: Szachy w bootblocku

@mailman, post #2

Moge tez uzyc FileMastera i puscic sobie modki prosto z plikow.
Uzyli zwyklego ProTrackera i potraktowali PowerPackerem.
[#4] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #3

Ale nie możesz przeczytać scrolli z musicdisku
1
[#5] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #1

Powiedz to KAS.

Ja co roku szarpię się dobrą chwilę zanim wyślę e-pit. To też jak szachy.
[#6] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #1

To ten musicdisk dopiero teraz jest dostępny w sieci?
[#7] Re: Szachy w bootblocku

@amikoksu, post #6

Nie, był już wieki temu.
[#8] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #1

Nie wiem jak dlugo trzeba grac z takim przeciwnikiem ale niektorym moze przejsc ochota na zapozanie sie
z zawartoscia musik disku.
A nawet jesli mu sie uda, to watpie czy komus bedzie sie chcialo go uruchomic po raz drugi.

Jesli siła gry jest słaba, to być może da się zrobić tzw. "szewca", wówczas i początkującemu graczowi przejście do zawartości dysku zajmie kilkanaście sekund, a nawet ten kto nie potrafi grać to mu YT lub AI powie, jak się nauczyć tych 4 ruchów na pamięć. Wtedy nie byłoby to aż tak zniechęcające.
1
[#9] Re: Szachy w bootblocku

@MUFA-amigaone-pl, post #8

Jesli siła gry jest słaba, to być może da się zrobić tzw. "szewca", wówczas i początkującemu graczowi przejście do zawartości dysku zajmie kilkanaście sekund,

Pewnie tak. Ja jednak mysle ze znalezli sie ludzie ktorzy poszli droga Mailmana.

...a nawet ten kto nie potrafi grać to mu YT lub AI powie...

Chcesz mi powiedziec ze ten Music Disk czekal 35 lat az do momentu wynalezienia YT czy AI pod wszelka postacia?
Bardziej sie sklaniam ku temu (teoria spiskowa) ze Mailman przypomnial sobie o tym w momencie pojawienia sie
programow szachowych stworzonych przez Benka.

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 16:49:42 przez Phibrizzo
[#10] Re: Szachy w bootblocku

@Phibrizzo, post #9

Chcesz mi powiedziec ze ten Music Disk czekal 35 lat az do momentu wynalezienia YT czy AI pod wszelka postacia?
Bardziej sie sklaniam ku temu (teoria spiskowa) ze Mailman przypomnial sobie o tym w momencie pojawienia sie
programow szachowych stworzonych przez Benka.

To może ja wyjaśnię:

1. Bootblock szachowy stworzył członek grupy Triumph obecnie.
2. Music disk, na którego dysku dodał bootblock szachowy i stwierdził, że będzie dystrybuować, miał swoją premierę w 1990 roku. Wersja bez tego bootblocku leży na amigascene.org oraz jest na Pouet od 2017 roku.
3. Jeżeli chodzi o mnie, to o niczym sobie nie przypomniałem, bo ani nie jestem autorem bootblocku, ani faktu, że ktoś umieścił go w music disku sprzed wieków. Jedynie napisałem dla "mniej obytych", żeby wiedzieli co ich czeka, po "przejściu bootblocka" i co się wtedy stanie (gdyby byli ciekawi, a nie mogliby sobie poradzić z szachami) szeroki uśmiech. To, że całość zbiega się w czasie z szachami Benka to bardziej należy pytać autora, choć moim zdaniem to czysty przypadek. Całkiem niedawno były jakieś wyścigi w bootblocku ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2026 18:54:44 przez mailman
1
[#11] Re: Szachy w bootblocku

@mailman, post #10

To może ja wyjaśnię

W takim razie bardzo przepraszam za swoje insynuace. O pewnych faktach nie mialem pojecia.
Swoja droga, ciekawe dlaczego po tylu latach postanowili akurat do tego dysku dorobic taki boot-block.

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2026 13:32:08 przez Phibrizzo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem