Komentowana treść: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS
[#1] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS
A z lama.cpp potrafi się połączyċ ??
[#2] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@Sventevith, post #1

Moze to smutne ale:
Tak — jeśli przez „Lama” masz na myśli Llama uruchomioną lokalnie przez Ollamę, to OpenCode może się z nią połączyć. OpenCode ma oficjalną integrację z Ollamą.

Najprościej:

ollama pull llama3.1
ollama launch opencode

albo, jeśli masz już Ollamę i chcesz skonfigurować OpenCode ręcznie, używa się endpointu:

http://localhost:11434/v1

OpenCode komunikuje się z Ollamą przez kompatybilne API OpenAI.

Co więcej, od wersji Ollama obsługującej ollama launch można zrobić praktycznie wszystko jednym poleceniem:

ollama launch opencode

Ollama pozwala wtedy wybrać model i uruchomić OpenCode z odpowiednią konfiguracją.

Ważna rzecz: do OpenCode warto używać modelu dobrze radzącego sobie z tool callingiem, bo OpenCode nie tylko generuje tekst — czyta pliki, wykonuje polecenia itd. Oficjalna dokumentacja zaleca też duży context window, a przy problemach z tool callingiem zwiększenie num_ctx.

Jeśli podasz mi jaki masz model Llama i ile VRAM/RAM, mogę Ci powiedzieć, czy będzie sensownie działał z OpenCode i jak go skonfigurować.
3
[#3] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@Sventevith, post #1

Jak znajde czas to przetestuje jeszcze. Testowalem narazie z OpenCode, jest import ustawien.
3
[#4] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS
Wygląda to naprawdę obiecująco.
Szkoda, że nie można tego narzędzia używać z prostymi planami ChatGPT typu Go czy Plus, bez dodatkowego płacenia za dostęp do API, tokeny. W Codexie można się trochę pobawić w ramach samego planu. No ale to jest raczej oczywiste, że tutaj się tego nie da zrobić, skoro narzędzie korzysta bezpośrednio z API, które jest zupełnie inaczej rozliczane.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 15:57:28 przez MDW
[#5] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #4

Wykup subsbrykcje OpenCode Go - wtedy masz pewien pakiet tokenów w bardzo korzystnej cenie przez API.
[#6] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #2

Jam mam takie pytanie, bo nie za bardzo rozumiem, dlaczego pojawiała się dyskusja o OpenCode.

Czy AI4MorphOS używa "pod spodem" OpenCode? Osobiście używam OpenCode i to by była bardzo ciekawa opcja.
[#7] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@deadwood, post #6

OpenCode byl po prostu narzedziem gdzie mam "darmowe tokeny" i dostep do APIkey.
Latwiej mi bylo zrobic apke majac cos co dziala.
Nie widzialem kodu OpenCode ale gdzies kojarze informacje ze tam "mnogo javascript/nodejs".
[#8] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #7

Ok, rozumiem. Tak OpenCode jest w JS więc też mnie to myliło. Gratuluję natywnego narzędzia :)
[#9] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@deadwood, post #5

Wykup subsbrykcje OpenCode Go - wtedy masz pewien pakiet tokenów w bardzo korzystnej cenie przez API.

Nie znałem tego, dzięki za polecenie - sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 18:12:41 przez MDW
[#10] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS
Super wiadomość jak to mawiał klasyk. Teraz "dzieci" będą mogły skorzystać, programując na ulubioną platformę, a "dorośli wytrawni znawcy" nie muszą. OK
1
[#11] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS
Ja chyba nie potrafię używać.

Z OpenCode Go zawsze jest taka odpowiedź:

opencode-go: [error, HTTP 0]
>: Problem with the SSL CA cert (path? access rights?)

W README jest napisane, że cacert.pem jest included, a nie jest.
Dołączyłem i jest trochę lepiej, ale jeszcze mi nie działa. Zawsze mam:

opencode-go: [error, HTTP 401]
>: Insufficient balance. Manage your billing here: https://opencode.ai/workspace/wrk_01KZP7H4P69713WC6A7WY4CJDX/billing

Na macOS na maszynie obok z tym samym APIKey wszystko działa zarówno w Terminalu jak i OpenCode Desktop.

Ponadto pole do pisania jest jakoś dziwnie obcięte z dołu, przyciski przewijania i suwak się nie mieszczą. Obok są dwa dziwne przyciski, które nie wiem do czego są i bardzo zmniejszają pole wpisywania rozkazów. Szkoda, bo tam czasem trzeba tam trochę naklepać/wkleić tekstu i jednak lepiej żeby to pole było większe. A jeszcze lepiej żeby je można było sobie w pionie rozciągać.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 21:28:20 przez MDW
[#12] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #11

Ok, postaram sie naprawic w kolejnej wersji. Wiesz, tu jest zabawy troche ze scintzilla. moze dobrze by bylo do wysylania wiadomosci uzyc textedit. bo textinput wiadomo, tam wiele nie wkleisz.
Przyciski sa do wyslania wiadomosci badz zastopowania procesu. Wlasciwie to to tez sie tyczy poprzedniego, bo nie doszedlem jak pewne rzeczy zrobic w Scintzilli.
Co do dzialania. Najlepiej skonfigurowac sobie OpenCode, wyciagnac konfiguracje i zrobic import.
No i jak pisalem:) Uwaga, to cos potrafi wiele rzeczy zrobic :P

A w ogole OpenCode Ci dziala?

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 21:28:20 przez stefkos
[#13] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #12

Tak, zaimportowałem plik "auth.json" z OpenCode na macOS.

OpenCode na macOS mi działa. Zarówno aplikacja "OpenCode Desktop" jak i w Terminalu. Już przejadłem nim chyba ze 40 centów na jakieś testy. Działa całkiem zgrabnie (chociaż Codex od OpenAI wydaje się fajniejszy). W OpenCode czuć trochę taką opensourcową stylówę - i to nie jest komplement. ;)

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2026 21:42:44 przez MDW
[#14] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #13

hmm.. ja uzywalem/uzywam tego z darmowymi modelami.
Mozesz podeslac logi? Nawet prywatnie z logtoola
Hmm wlasnie, musze chyba wywalic z logow by nie logowal kluczy (w sumie nie pamietam czy to zostawilem).
[#15] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #13

Jest nowa wersja
Dostalem zgloszenie z logami ze Scintzilla "crashowala"
Dodalem port AREXXa

Dodatkowo Cameleon zostal zaktualizowany.
Ale nalezy pobierac ze strony bo zmienilem linki
1
[#16] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@deadwood, post #8

Zapomnialem napisac.
Ladnie dziekuje.
1
[#17] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #15

Nooo, teraz to okno w wpisywania promptów mi się podoba. OK

Niestety wpisując cokolwiek dostaję nadal:
opencode-go: [error, HTTP 401]
>: Insufficient balance. Manage your billing here: https://opencode.ai/workspace/wrk_01KZP7H4P69713WC6A7WY4CJDX/billing

LogTool pokazuje:
406.968| Claude:agent: === round 1/40, history=12 msgs ===
406.969| Claude:agent: request 4264 bytes, 12 msgs, stream=1
406.969| Claude:net: POST https://opencode.ai/zen/v1/chat/completions...
407.782| Claude:net: rc=0 http=401
407.825| Claude:agent: no response -> stop

Robiłem ponownie "Import" i restart po nim.

No i gdy nacisnę przycisk "Models" to jest za każdym razem "Application is meditiating".
[#18] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #17

A jakis log (wiekszy kawalek przed crashem i crash)? Ostatnio jak od kogos logi dostalem to poprawilem, w sumie to nawet ten ktos musial cos zaktualizowac. Glownie chodzi mi o ten crash.
Jaki model chciales uzyc czy narazie miales tam puste pole?
To co wrzuciles mowi jakbys nie byl autoryzowany...
[#19] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #18

Ok, mam ten blad z wysypujacymi sie modelami
[#20] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@MDW, post #17

Zaciagnij nowa wersje, dodalem "czarodzieja"
[#21] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #20

[#22] Re: AI4MorphOS 0.9 - natywny klient AI i agent programistyczny dla MorphOS

@stefkos, post #21

Mirrari, AI4MorphOS
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem