Komentowana treść: PiStorm3D - nowe informacje
[#1] Re: PiStorm3D - nowe informacje
Fajnie, że emulacja jest na Pistormie coraz lepsza ale jeszcze ciekawiej byłoby, gdyby dostrzeżono w tym rozwiązaniu potencjał tkwiący w aplikacjach natywnie korzystających z procesora ARM. Tym, czym dla kart PPC był MorphOS 0.x tym mógłby się stać dynamicznie się w ostatnim czasie rozwijający AROS na ARM. Klasyki dostałyby potężnego wydajnościowego kopa. To taka sobie uwaga laika :)
6
[#2] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #1

Nie ma żadnego systemu pozwalającego uruchamiać binarki ARM w 68k AOS, a nawet jeśli by były to mniejszy z nich pożytek niż z binarek PPC, bo akurat tego co można zajumać ze świata PPC i byłoby jakkolwiek zdatne do uruchomienia w AOS 3.x jest zdecydowanie więcej. A jeśli chodzi o zrobienie coś w stylu WarpOS na ARM to ktoś prędzej czy później to zrobi.
[#3] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #2

Nie ma żadnego systemu pozwalającego uruchamiać binarki ARM w 68k AOS

Zdaję sobie sprawę, z tego, że nie ma. Dlatego napisałem, że by się przydał. Nie jest to pomysł zupełnie od czapy bo taki np. twórca komercyjnego Amibench coś podobnego na bazie AROS-a już sklecił.
Jeśli zaś chodzi o możliwość zajumania czegoś ze świata PPC to nie ten wątek. News dotyczy Pistorma z procesorem ARM, platformy rozwijanej w przeciwieństwie do kart PPC, które są już takim samym zabytkiem jak oryginalne procesory Amigi. Nowych kart z PPC nie będzie to chyba oczywiste...
Co do softu na ARM to myślę, że taka przeglądarka Odyssey natywnie uruchomiona na procesorze ARM wniosłaby pewną wartość dodaną do starowinki Amigi 1200. Nie jestem pewien, czy znajduje się ona w pakiecie contrib AROS-a ale chyba tak. Poza nią jest jeszcze 1GB innego softu ARM i myślę, że będzie powstawał nowy. Dotąd był tylko problem z jego uruchamianiem bo nie było na czym. Teraz jest natywny AROS na Raspberry Pi 3 a za chwilę będzie na Raspberry Pi 4. Będzie sprzęt, będzie zapotrzebowanie to powstaną porty z AROS-a x86. To wszystko możnaby mieć na klasyku z rzeczywistą prędkością oferowaną przez kartę Pistorm - i tego dotyczył mój komentarz
3
[#4] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #3

Kolega zapomniał, że w przypadku PiStorm jest opracowane EmuPPC czyli właśnie tłumaczenie w locie z ARM na PPC... Który będzie również działał w okolicy 70-80% natywnej wydajności ARM czyli szybciej niż te zabytki Phase 5. Ehhh
[#5] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #4

Fajnie. Zatem po Emu68, który w projekcie Bellatrix robi z Raspberry Pi szybkiego klasyka można się też spodziewać, że EmuPPC zrobi z Raspberry Pi AmigęOne... PPC to retro. Mnie interesuje sprzęt współczesny. Do wyboru są tylko dwie linie procesorów x64 i aarch64. Ostatni komputer Apple z procesorem PPC powstał w 2006 roku. Dwadzieścia lat temu. Dzisiejsza karta Raspberry Pi 5 za ułamek ceny oferuje wielokrotnie wyższą wydajność obliczeniową, zużywając przy tym poniżej 5% energii, której do działania wymagał kultowy PowerMac G5. Uzasadnij dlaczego nie przejść na ARM?
3
[#6] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #4

Czekam z niecierpliwością na EmuPPC i sterowniki 3D do niego. Do tego wraper WarpOS i będzie można uruchomić sporo gier i dem PPC.
4
[#7] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Sir_Lucas, post #6

A nie byłbyś zainteresowany tym, żeby mieć jako opcję na tym sprzęcie natywny system z natywnymi aplikacjami + Emu68 + EmuPPC? Nie chciałbyś używać swojego cudeńka do normalnego przeglądania internetu np?
2
[#8] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #5

Przejść? Z czym chcesz przejść i po co? Gdyby amigowcy chcieli przejść to by wszyscy hurtowo dawno temu przeszli na PPC. A nie przeszli. A jak PPC zdechł to wzorem Apple by przeszli na x86. Zdradzę ci sekret. Nie przeszli. Czemu zatem w platformie ARM upatrujesz Amigi NG? Bo? Zdecydowana większość tego co się w amiświatku dzieje nadal się kręci wokół 68k i klasycznego OS (na 68k). Czy to będzie klasyk z pistormem albo vampire. Czy vampire standalone. Czy TheA1200, czy A1200NG - to zupełnie bez znaczenia, ale widać ewidentnie co ludzi kręci. I nie jest to RPI działające pod kontrolą nowego amigowego systemu. Nie ma żadnej "współczesnej Amigi". Nawet RPI5 to coś co jest sprzętowo dekadę za mainstream komputerowym. Nie jest to nawet najfajniejsze SBC. Te - najwydajniejsze i najlepiej wyposażone - są na np. Atom N100. To w imię czego ta Amiga NG na ARM?
2
[#9] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #8

Gdyby amigowcy chcieli przejść to by wszyscy hurtowo dawno temu przeszli na PPC. A nie przeszli.
Nie interesują mnie motywacje (a właściwie ich brak) amigowców, którzy nie przeszli na PPC. Nie oceniam tego ale nie jestem muzealnikiem i komputera używam także do współczesnych celów. Jeśli ktoś do 2026 roku nie spróbował amigowo czegoś innego niż klasyk to przy nim pozostanie to oczywiste i nie o takim użytkowniku myślę proponując platformę ARM. Nie zmienia to faktu, że w PiStorm tkwi procesor ARM a nie Atom N100 i tego ARM można użyć bezpośrednio, co pokazał Amibench.
widać ewidentnie co ludzi kręci. I nie jest to RPI działające pod kontrolą nowego amigowego systemu
No ciekawe bo odnotowałem pewne zainteresowanie tym tematem ale Ty masz inną perspektywę, więc na tym zakończmy tą polemikę. Pozdrawiam
7
[#10] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #7

To byłoby już całkiem super OK
3
[#11] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #9

Przypominam, że AROS jest też pod x86 ... co sam doskonale wiesz. I też świata nie porwał. Skąd takie przekonanie, że to ARM jest tym mesjaszem, który cokolwiek w tym zakresie zmieni? Po co chcesz mieć Amigę ARM żeby ją zalać portami z Linuksa? No to jest to samo co x86. I to nie pykło (nawet kiedyś był plan zdaje się ustandaryzować coś na platformie AMD Ryzen). Ludzie różne rzeczy robią. Bo im się nudzi, bo chcą udowodnić, że się da. Nie dlatego, że coś to diametralnie zmieni. Jeszcze wybór platformy to też powiedziałbym że nierozsądny. Ok, jest jakiś przełom w zakresie 3D i jakieś działania w zakresie USB. Przy czym i tak brak dokumentacji, a wszystko co jest to leci w dużej mierze podłapując z linuksa. Tu ci zdradzę sekret. Jest w pełni działający (z dekodowaniem i enkodowaniem wideo) sterownik mesa dla nvidii i amd w linux. Tak samo dla niektórych wersji Mali (tych z produktów Allwinnera albo i Rockchip). Więc nawet jak się ktoś uparcie trzyma ARM jako nowej platformy to ograniczanie się do RPI5 jest dla mnie absolutnie niezrozumiałe. Powiem więcej, jak już chce ktoś mieć taką niszową platformę NG to czemu nie RISC-V?

A "pewne zainteresowanie" to nie to samo co porywające masy. Pewnym zainteresowaniem to się właśnie ten PPC Phase5 cieszył.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 06:09:06 przez abcdef
3
[#12] Re: PiStorm3D - nowe informacje
A mnie tak po ludzku, odkąd skończyłem 17 lat i moja kochana mama kupiła mi A1200, kręci wsadzanie do tego komputera różnych pięknych i zmyślnych kart turbo, a Rpi CM4 to jedna z najmądrzejszych i najzmyślniejszych :) Pistorm3D, to dla mnie wydarzenie na miarę zakupu BVision, ile to już lat minęło....? Komputery "kwantowe" to ja mam w pracy i absolutnie żaden z nich nie potrafi przenieść mnie w czasie. A ja skoki w czasie uwielbiam :)
8
[#13] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #11

RISC V, który jest ciekawy i NVIDIA, ani ktokolwiek nigdy go nie zawłaszczy. Na to bym przystał, ale otyła miniITX, micro ATX.
1
[#14] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #11

AROS na x86 to męka... Dla osoby, która nie jest informatykiem - brak radości z amigowania. Konfiguracji jest tak dużo, że zawsze coś nie działa.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2026 13:06:02 przez Commodore128D
1
[#15] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@Bohun, post #7

Miałem ten sam tok rozumowania! Kupiłem A600gs - z drugiej ręki. To jest to - pomyślałem! Próbowałem kupić drugą - od producenta - i się naciąłem, tragedia, czekam na zwrot pieniędzy...
2
[#16] Re: PiStorm3D - nowe informacje

@abcdef, post #11

jak już chce ktoś mieć taką niszową platformę NG to czemu nie RISC-V?

Jest już AROS na RISC-V. Mam jednak przeczucie, że bardziej popularny będzie ten na ARM.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem