Komentowana treść: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS
[#1] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS
Świetna gra szkoda tylko, że tak bardzo zbugowana. Ktoś z Was ja ukończył? Ja po 2xx dniach sprałem wszystkie legiony przeciwnika ale zakończenia brak. Pewnie trzeba zająć wszystkie wioski bądź odnaleźć pierwszą Księgę.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 17:01:30 przez miro_78
[#2] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@miro_78, post #1

W latach młodości ja ukończyłem, ale to ba droga przez mękę, gra była mega zabugowana, co chwila się wieszała. Ale pomimo wszystko bardzo dobrze ja wspominam. Może teraz w dobie Ai powstanie jakiś poprawiony remaster 😉
2
[#3] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@miro_78, post #1

Gra strategiczno-rolplejowa, z ładną muzyką, ze znośną grafiką. Rodzima. I na Amigę. Można było te bugi wybaczyć... Po latach miałem PC i patrzę... Legion na PC! Ale mordki na opakowaniu niestety nie z Amigi. Bo też i to zupełnie inna gra. Eh, ale to było rozczarowanie. Z tego wszystkiego sięgnąłem wtedy po WinUAE, generalnie dla tej jednej gry. A potem odświeżyłem przyjaciółkę i WinUAE to tylko do postawienia systemu na CF używałem, bo zwyczajnie wygodniej. A potem jeszcze dorobiłem się goteka i WinUAE ogółem poszedł w odstawkę.
3
[#4] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS
Rozumiem ze to jest nowsza/poprawiona/na_lepszych_zrodlach wersja na MOSa?
Bo jesli sibie dobrze przypoominam to iksdziesiat lat temu Stefkos wypuscil wersje na ten system.
[#5] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Phibrizzo, post #4

to znowu wypuscil Stefkos, tylko poprawil chyba cośtam
[#6] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Phibrizzo, post #4

[#7] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Phibrizzo, post #4

Tak, zostalo troche poprawione, glownie wyswietlanie i bledy zgloszone przez Recendenta.
No i... to byc moze baza pod cos co pewnie Legion2 sie nazywac nie bedzie bo kodu tam sie juz tej gry nie uswiadczy https://www.rorbit.pl/pages/legion2

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 23:43:43 przez stefkos
1
[#8] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS
Szacunek. Epicka gra, najlepsza polska gra na Amige. Nawet bugi byly legendarne
Ciekawe czy one tez zostaly sportowane? (rozmnazanie itemow podczas load/save przez umieszczenie "na ziemi", rozmnazanie oszczepow przez uzycie najpierw oszczepu a potem luku)

Gdybym byl na bezludnej wyspie i musialbym wybrac jedna gre z Amigi w ktora moglbym grac to bylby to zdecydowanie Legion.

Mam projekt ktory troche "udaje" Legiona pod Unity, ale go nigdy nie skonczylem (Poly Legions)
Moze go kiedys skoncze jak AI troszke sie jeszcze poprawi (poza grafikami ten projekt byl hand-made, bez AI - ostatni moj projekt programowany "recznie") jako trybut dla tej niesamowitej gry.

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2026 23:44:56 przez angree
4
[#9] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@angree, post #8

To dawaj grafiki, kod jak widzisz jest w c++ i lepimy :P
Ja mam juz wiecej niz Legion :)
1
[#10] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@stefkos, post #9

Oczywiście ten "Legion 2" będzie wykorzystywał dobrodziejstwa sprzętów z MorphOS?
[#11] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Solo Kazuki, post #10

Sie zobaczy, na pewno jest wersja na morphos. Napewno jest siec, na pewno mam cos na linuxa i na windows. Pewnie nawet javascript sie znajdzie.
1
[#12] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@miro_78, post #1

Znalezienie Pierwszej Księgi nic nie daje jeśli chodzi o ukończenie gry. Trzeba pokonać Wielkiego Złola, który nasyła na nas coraz więcej (z czasem) Legionów Chaosu. Trzeba rozmawiać z wieśniakami/NPC o Żołnierzach Chaosu aż któryś powie, że "da się ich pokonać, tylko trzeba znaleźć źródło skąd pochodzą". Wtedy już tradycyjnie gra przerzuca nas do kolejnych osad "w których ktoś coś będzie wiedział", aż jakaś dobra dusza poda nam lokalizację twierdzy Wielkiego Złola. Potem wystarczy ją już tylko napaść i ukatrupić dziada. Z tego co pamiętam to Forteca Chaosu mieści się na bagnach (więc atakujemy mury stojąc w bagnie - ze wszelkimi konsekwencjami tego że ktoś z naszych może w owym bagnie się utopić), a potem - jak już załatwimy Żołnierzy Chaosu za murami - jest druga część, podziemna. W której walczysz z głównym mącicielem.
3
[#13] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS
Próbował ktoś grać? Ja zauważyłem że nie da się zakończyć "Akcji w terenie". Wszyscy członkowie naszego legionu są przy krawędzi ekranu, ale nie da się zakończyć akcji.
[#14] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@recedent, post #13

AI powinno przetestować, stworzyć raporty z błędami i potem te błędy naprawić. Tak podobno świetnie nas we wszystkim zastępuje.

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2026 21:22:17 przez MDW
1
[#15] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@MDW, post #14

Taaa... świetnie :) Dopiero co czytałem że gdzieś koleś miał asystenta AI i kazał mu zarezerwować karnet na siłowni, ale był któryś tam w kolejce. AI by wykonać zadanie (zakończone sukcesem zarezerwowanie karnetu) uznał, że nie da się tego zrobić naturalnie więc przeanalizował całą stronę, odkrył jak działa mechanizm rezerwacji, wywalił z kolejki oczekujących przed "swoim panem" i zadowolony dokonał rezerwacji (czyt. shackował stronę i usunął innych z kolejki). Dziś kolejka do siłowni, jutro akt własności nieruchomości. Daliśmy małpie brzytwę...
[#16] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@MDW, post #14

No to nie tak. Skad AI ma wiedziec ze "jest dobrze". Dlatego trzeba mu podawac "zrodlo prawdy" :)
[#17] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@stefkos, post #16

No właśnie to jest problem.
Wyjaśnienie AI zasad i celu gry byłoby stosunkowo proste. Ale taka gra musiałaby dać AI jakieś możliwości sterowania. AI musiałoby co chwilę robić sobie screenshoty i je analizować żeby znać wszystkie aktualne prametry gry. Analiza takich obrazków trochę trwa (i kosztuje), więc właściwie odpada sterowanie walką odbywającą sie w czasie rzeczywistym. Takie przetestowanie trwałoby strasznie długo i spaliłoby tokenów za pewnie kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Dlatego myślę, że dzisiaj jeżeli ktoś planuje komercyjną karierę jako programista to powinien dać sobie spokój, bo aż tylu "klepaczy" już nam nie trzeba skoro jeden robi za trzech czy czterech. Ale właśnie myślę, że QA jest jeszcze stosunkowo bezpiecznym obszarem tej branży, bo ktoś to całe generowane bagno musi testować.
[#18] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@abcdef, post #15

Urzekła mnie ta historia, naprawdę. A jak było w rzeczywistości?
1
[#19] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@luk, post #18

https://www.benchmark.pl/poprosil-ai-o-miejsce-na-silowni-asystent-zhakowal-system-i-wyrzucil-kogos-z-kolejki-7317254122072128a
[#20] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@luk, post #18

Ja czesto odwiedzma te strone:

Niebezpiecznik.pl

Tu tez o tym pisali.

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2026 21:03:54 przez Phibrizzo
2
[#21] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@MDW, post #17

Wyjaśnienie AI zasad i celu gry byłoby stosunkowo proste. Ale taka gra musiałaby dać AI jakieś możliwości sterowania. AI musiałoby co chwilę robić sobie screenshoty i je analizować żeby znać wszystkie aktualne prametry gry. Analiza takich obrazków trochę trwa (i kosztuje), więc właściwie odpada sterowanie walką odbywającą sie w czasie rzeczywistym.

Wyłapywanie błędów czasu wykonania (run-time) to zazwyczaj wykonuje człowiek. Przecież skoro AI ma dostęp do kodu źródłowego na każdym poziomie - diagram, pseudo-kod, język C, asembler, kod maszynowy, to w zasadzie nie potrzeba mu wrzucać zrzutów ekranu. On na podstawie kodu powinien sam potrafić utworzyć sobie stosowny ekran, ponieważ wszystko zawarte jest w drzewie programu.

Zasady gry też znajdują się w tym drzewie. Dobrze to widać kiedy projektujemy program i tworzymy diagramy.

Wszystko co następuje w wyniku działania programu (w tym bieżące parametry gry, potencjalne błędy czasu wykonania) też znajdują się w tym drzewie semantycznym.

Dlatego też komputer powinien otrzymywać do takiej analizy dane z jak najwyższego poziomu (diagram, kod w języku wyższego poziomu) aniżeli z jak najniższego (zrzut ekranu, kod maszynowy). Według mnie w ten sposób jego działanie byłoby skuteczniejsze, bo miałby szerszy wgląd w program.

Zdaję sobie sprawę, że uczenie maszynowe opiera się o szukanie funkcji na podstawie wartości oraz rozkładów prawdopodobieństwa.

Jeżeli jednak dysponujemy źródłowym modelem i diagramami, opisem kodu itp., to czemu z tego nie skorzystać, by uczyć efektywniej.
[#22] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@luk, post #18

Bardzo nieładnie tak zakładać, że ktoś zmyśla. Dałem jedno źródło. A nie jest to jedno jedyne. Sceptycyzm jest zdrowy, ale w świecie gdzie każdy potrafi zweryfikować co ktoś napisał na forum dosłownie w 10s tego typu komentarz ociera się o chamstwo, a w każdym razie absolutny brak elementarnego szacunku dla interlokutora.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2026 18:22:07 przez abcdef
1
[#23] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@abcdef, post #22

W takim razie przepraszam za mój zbyt gwałtowny sceptycyzm. Przeczytałem także artykuł na niebezpieczniku i nie brzmi to już tak sensacyjnie jak z Twojego posta; przyznali że nazwanie tego autonomicznym atakiem hakerskim jest stwierdzeniem na wyrost.
[#24] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Hexmage960, post #21

jak sie mu da wzrocowy screenshoot to po prostu ogarnei temat szybciej
[#25] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@luk, post #23

Nie brzmi tak sensacyjnie, natomiast nie jest to coś co można było zrobić legitnie z poziomu interfejsu użytkownika, a wykorzystanie luk systemowych jest mimo wszystko atakiem... W końcu dokładnie NA TYM polega w wielu przypadkach atak hackerski, na wykorzystywaniu luk :) W tym przypadku brak autoryzacji ze strony samego API. Tylko jak typowy użytkownik wykorzystuje to API? Wcale, wykorzystuje to co jest na stronie, a design strony przykrywał niedogodności API. AI za to działało bezpośrednio na API. Nie trzeba być geniuszem, żeby wiedzieć, że jak się powie A to do B nie jest wcale taka daleka droga. CZyt. aktywne szukanie exploitów.
1
[#26] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@michal_zukowski, post #24

jak sie mu da wzrocowy screenshoot to po prostu ogarnei temat szybciej

To dość ciekawe. I wygląda na pewien paradoks.

Przecież jeżeli chcemy nauczyć komputer grać w szachy piszemy program, który zawiera zasady gry (ruch bierek) oraz dostarczamy wartości bierek, do oceny pozycji.

Komputer na podstawie takich zasad jest w stanie znaleźć dobrą strategię. Wystarczy, że przejrzy w sposób efektywny drzewo programu - sprawdzi jak ocena pozycji się zmienia w zależności od wybranej strategii.

Jakość zależy od głębi przeszukiwań. I ten sposób nie jest też idealny, bo czasami np. skoczki mają wyższą wartość na zamkniętych pozycjach.

Natomiast jak pokażemy mu sam układ bierek na szachownicy, bez kontekstu, to raczej nie policzy strategii.
[#27] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@Hexmage960, post #26

Troszkę nie rozumiem tego wątku. Myślałem że MorphOS jest kompatybilny z Amigą i nawet dla produkcji nie pisanych pod system ma wbudowany jakiś emulator, więc skąd te radosne watki że gra taka czy siaka już jest do MOSa?
[#28] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@ZorrO, post #27

Ja nawiązywałem tylko do testowania gry poprzez użycie sztucznej inteligencji (AI). Sorki, nie miało to związku z głównym wątkiem.

Z tego co czytam Legion został natywnie przeniesiony na MorphOS.

Ten system na poziomie API Amigi jest z nią zgodny, korzystając z opracowanych bibliotek. Ale uruchamia się na komputerach niekompatybilnych z Amigą, więc niektóre odniesienia nie zadziałają.
[#29] Re: Legion - klasyka Amigi dla systemu MorphOS

@ZorrO, post #27

Myślałem że MorphOS jest kompatybilny z Amigą i nawet dla produkcji nie pisanych pod system ma wbudowany jakiś emulator, więc skąd te radosne watki że gra taka czy siaka już jest do MOSa?

A po co uruchamiać grę pod emulatorem, skoro można ją uruchomić natywnie?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem