Komentowana treść: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4
[#1] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4
To trochę taki game changer odnośnie os4, szczególnie finansowy dla użytkowników OK
4
[#2] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4
Czekamy na testy doom3 OK
[#3] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@michal_zukowski, post #1

Dawno nie widziałem dobrej informacji dla Os4. Naprawde dobrej. Zwłacha, że chwilę temu "ami-biznes" chciał zapisy i zbiórkę robić na to rozwiązanie.
3
[#4] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@arturB, post #3

amibiznes chcial chyba robić zapisy na niesprecyzowany zupełnie rozwój komercyjnych sterowników
[#5] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@eastone, post #2

Czekamy na testy doom3

Doom 3 i Prey, tu może być przyspieszenie. Im bardziej wymagające 3D tym, zdaniem Kas1e przyspieszenie powinno być bardziej zauważalne, ale nawet na prymitywnym 3D, też jakieś przyspieszenie widać, np. Quake 3 na identycznej konfiguracji zwiększył swoją prędkość ze 125fps na 155fps.
5
[#6] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4
Kiedyś liczyłem ile implementacji OpenGL powstało w amigowym świecie i wyszło mi chyba siedem. No to witamy ósmą i jestem pewien, że nie ostatnią. Im mniejsza społeczność tym więcej niezależnych od siebie wersji tego samego powstaje (nawet systemów operacyjnych). Chyba nie minę się z prawdą gdy powiem, że pod tym względem amigowy świat nie ma konkurencji.

A tak bardziej na serio - to jest naprawdę świetna wiadomość. Płatne sterowniki 3D to był element trochę... niesmaczny. I nie dlatego, że ja bym ich nie kupił, bo na pewno byłby to pierwszy zakup po kupnie AmigaOS4. Ale chodzi o to, że tworząc coś nie można zakładać, że każdy ma te sterowniki. No a teraz już można. OK

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2026 20:52:53 przez MDW
4
[#7] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@MDW, post #6

iedyś liczyłem ile implementacji OpenGL powstało w amigowym świecie i wyszło mi chyba siedem

Ta implemenctacja jest włąściwa. Jest nowoczesny standard i w końcy Amigaos4 może pełnoprawnie nazywać się NG.
Amigaos4 już raz odcięła od kompatybilności wsteczniej dotyczącej minigl dla nowoczesnych kart graficznych Radeon HD/RX.
Kas1e wspominał o nowych sterownikach (darmowych) dla kart HD/RX które planuje zrobić - mam ndzięje, że mu sie uda.

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2026 00:19:54 przez markusg
3
[#8] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@markusg, post #7

Czyli jakie z nowszych gier wykorzystujący ten nowoczesny standard po przeportowaniu z pc mogły by pójść teraz na AX5000 w takiej samej jakości? Albo produkcje scenowe.
1
[#9] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@amikoksu, post #8

Steffen jest na urlopie ale po powrocie czekają nas update Quake2, Heretic2, Serious Sam, warpper miniGL -> MESA.

link

Co do nowych tytułów to każdy który ograniczał nas starą wersją OpenGL.
Postaram się niebawem podać co leży w naszym zasięgu mając nowe sterowniki MESA.
4
[#10] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #9

Wspaniałe wieści! Bardzo jestem ciekaw jak to zadziała na Sam460, na którym te gry 3D to jednak kulały przez brak GART.
2
[#11] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@amikoksu, post #8

Czyli jakie z nowszych gier wykorzystujący ten nowoczesny standard po przeportowaniu z pc mogły by pójść teraz na AX5000 w takiej samej jakości? Albo produkcje scenowe.

Przykładową produkcję scenową do Kas1e już przeportował.

No a co do gier to mam nadzieję że teraz Doom 3 nie będzie już sufitem.
6
[#12] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@MUFA-amigaone-pl, post #11

Wow. Niesamowity progres. Gratulacje. To teraz teoretycznie szansa na amigową wersję Godota?
2
[#13] Re: Biblioteka Mesa 26.1.5 dla AmigaOS 4

@Amig_OS, post #9

Co do nowych tytułów to każdy który ograniczał nas starą wersją OpenGL.
Postaram się niebawem podać co leży w naszym zasięgu mając nowe sterowniki MESA.

1) Mistery Project - (projekt komercyjny)
2) OpenMW - (The Elder Scrolls III: MORROWIND)
3) Penumbra: Overture
4) GemRB 0.9.5

-------

Steffen wypowiedział się na amigans.net ==> link

(...)

A tak przy okazji, jeśli chodzi o prezentację, rozważam przeniesienie OpenMW (Morrowind!!!)
i Penumbra:Overture na OS4 Mesa.

OpenMW prawie się kompiluje, ale wciąż jest sporo do zrobienia. Kodowanie endianowe itp.
(Mam dostęp do kilkuadaptacji endianowych starszych wersji, których nie ma w sieci).
Mój port będzie oparty na wersji 0.47 z przyczyn technicznych, a nie na 0.51.

W Penumbra trochę pracy nad wymaganą biblioteką o zamkniętym kodzie źródłowym
do zrobienia, ale mam tam dobry kontakt, który powinien rozwiązać
problem ;)

Uwaga:

OpenMW z pewnością będzie miał co najmniej x1000 (mam nadzieję, że x1000 wystarczy, x5000 powinno być bezpieczne),
Penumbra prawdopodobnie x1000 plus całkiem sporo, może Sam 460 (Sam nie jest pewien).

Załóżmy, że będzie to działać wyłącznie na OS4 (AROS x64 może być możliwy), a Warpos, Morphos i 68k (nawet nie pistorm3d) będą niemożliwe.

Te dwa porty są prawdopodobnie najbardziej wymagającymi, jakie kiedykolwiek
wypróbowano na AmigaOS.

Wiem, że ostatnio trochę skupiałem się na 68k. To będzie (poza ewentualnym, nienazwanym projektem komercyjnym) mój nowy projekt dla OS4 - wyniesienie OS4 na nowy poziom.

Zobaczymy, czy zadziała, ale jestem pewien (i jestem obecnie między pracami).
I tak, sprawdzałem też gemrb 0.9.5, ale Morrowind i Penumbra mają wyższy priorytet.
Czekałem tylko na mesę na to, od dawna przyglądałem się tym źródłom i ich
zależnościom ;)

Dla osób z 68k będę miał gemrb 68k i kilka nowych gier opartych na Pistorm3D ;)
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem