[#4]
Re: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS
@MUFA-amigaone-pl,
post #3
Super, że działa.
Applowy AirPrint generalnie jest bardzo fajny. Ja od lat nie mam potrzeby przelewania na papier czegokolwiek, ale ze 3-4 razy w roku coś tam dzieci do szkoły potrzebują, raz na 2-3 lata też jakiś papier trzeba jeszcze gdzieś dostarczyć. Wobec tego kupiłem kiedyś jakiś tani czarno-biały laser (na przełomie wieków atramentówki zostawiły mi ranę na psychice i ich unikam). Minęło kilka lat, a przewód USB ciągle jest w zaprasowanej folii.

Od samego początku zawsze drukowaliśmy bezprzewodowo (z macOS, iOS, iPadOS). Nie mam pojęcia jak to działa, jak się te urządzenia wykrywają, niespecjalnie mnie to interesuje - po prostu działa zawsze.
Gdy kupowałem drukarkę to zupełnie nie byłem w temacie, więc dowiadywałem się co taka drukarka teraz powinna mieć żeby drukować bez kabla. Znalazłem wtedy informację że musi obsługiwać właśnie AirPrint i jakiś inny googlowy standard drukowania (nie pamiętam nazwy, bo nie używam). Od razu widziałem uwagę, że ten googlowy sposób jest właśnie w trakcie zamykania. Właściwie mnie to nie zaskoczyło, bo trudno znaleźć w ostatnich 10 latach kwartał w którym Google nie ograniczył albo zamknął jakiejś usługi zostawiając użytkowników na lodzie. :) Ale i tak zadbałem o to żeby na wszelki wypadek były obsługiwane obie metody.
Drukowanie z poziomu MorphOS ma u mnie tak niski priorytet, że chyba nigdy nawet nie spróbuję.