Komentowana treść: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS
[#1] Re: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS
no i brawo! :)
1
[#2] Re: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS
No i to rozwiązanie nareszcie działa z moją HP Laser Color MFP 178NWOK Mówię o Mint Print, bo tego drugiego jeszcze nie testowałem.
2
[#3] Re: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS
To drugie rozwiązanie, jednak zauważalnei lepsze (przynajmniej na mojej konfiguracji). Szczegóły opisałem u siebie na forum.
3
[#4] Re: Obsługa drukarek IPP/AirPrint przez AmigaOS

@MUFA-amigaone-pl, post #3

Super, że działa.

Applowy AirPrint generalnie jest bardzo fajny. Ja od lat nie mam potrzeby przelewania na papier czegokolwiek, ale ze 3-4 razy w roku coś tam dzieci do szkoły potrzebują, raz na 2-3 lata też jakiś papier trzeba jeszcze gdzieś dostarczyć. Wobec tego kupiłem kiedyś jakiś tani czarno-biały laser (na przełomie wieków atramentówki zostawiły mi ranę na psychice i ich unikam). Minęło kilka lat, a przewód USB ciągle jest w zaprasowanej folii. szeroki uśmiech Od samego początku zawsze drukowaliśmy bezprzewodowo (z macOS, iOS, iPadOS). Nie mam pojęcia jak to działa, jak się te urządzenia wykrywają, niespecjalnie mnie to interesuje - po prostu działa zawsze.

Gdy kupowałem drukarkę to zupełnie nie byłem w temacie, więc dowiadywałem się co taka drukarka teraz powinna mieć żeby drukować bez kabla. Znalazłem wtedy informację że musi obsługiwać właśnie AirPrint i jakiś inny googlowy standard drukowania (nie pamiętam nazwy, bo nie używam). Od razu widziałem uwagę, że ten googlowy sposób jest właśnie w trakcie zamykania. Właściwie mnie to nie zaskoczyło, bo trudno znaleźć w ostatnich 10 latach kwartał w którym Google nie ograniczył albo zamknął jakiejś usługi zostawiając użytkowników na lodzie. :) Ale i tak zadbałem o to żeby na wszelki wypadek były obsługiwane obie metody.

Drukowanie z poziomu MorphOS ma u mnie tak niski priorytet, że chyba nigdy nawet nie spróbuję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem