Komentowana treść: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS
[#1] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS
gdyby tylko powstala wersje warcrafta2 w oparciu o oryginalne zrodla ...
[#2] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

@michal_zukowski, post #1

Ale kto podjąłby się takiego zadania? Chyba tylko szaleniec...
[#3] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

Tez uwazam, ze wersja oparta na oryginalnym kodzie bylaby najlepsza.
Najprawdopodobniej daloby sie odtworzyc oryginalny kod, moze nie caly, ale cala logike gry.
Sa przynajmniej 2 wersje exe Warcaft 2 dostepne, jedna na x86 a druga na 68k.
Wiec dla osoby znajacej sie na C oraz przynajmniej troche na obu typach endianow, krzyzowa dekompilacja jest do zrobienia z pomoca dobrego AI.
Troche to potrwa, ale wedlug mnie jest osiagalne w jakis miesiac.
Gdyby byla wersja tylko na 1 procesor, dekompilacja C bylaby trudniejsza.
Prawdopodobnie wersja x86 powinna byc wersja bazowa (ale na endiany trzeba uwazac), a wszystkie watpliwosci porownywane z wersja 68k.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2026 16:28:51 przez Don_Adan
[#4] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

gdyby tylko powstala wersje warcrafta2 w oparciu o oryginalne zrodla ...

Ale że w Stratagusie Warcraft2 chodzi tragicznie źle? Muszę sprawdzić na mini...
[#5] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

@Skotos, post #4

Nie zauważyłem, ale mam PowerMac G5 2x2GHz. Za to przynajmniej teraz chodzi jak trzeba, z animacjami.
Ogólnie gra się dobrze, ale sprawdziłem tylko Warcraft II. Jak ktoś sprawdził Warcraft (jedynkę) i Starcraft to niech się podzieli doznaniami.
[#6] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

@Solo Kazuki, post #5

Starcraft obsługuje tylko niewielką liczbę poziomów wieloosobowych (nawet nie wszystkie) na platformie Stratagus, nawet na PC. Dlatego nigdy nie dodałem obsługi Starcrafta do mojego portu na OS4. Bez obsługi trybu dla jednego gracza nie ma to sensu. Jednym z powodów, dla których nie kontynuowano prac, może być to, że na PC istnieje lepsza reimplementacja Starcrafta. Korzysta ona jednak z silnika gry, który nie jest dostępny na Amigao (ani Morphos).
[#7] Re: Stratagus 3.3.3 dla MorphOS

@MagicSN, post #6

To w takim bądź razie kto sprawdzał Warcrafta (jedynkę) ze Stratagus 3.3.3?

Ja przełożyłem Warcraft za pomocą Stratagus 3.3.2 na PC, ale War1gus nie odpala u mnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem