Komentowana treść: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
[#1] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
Źródło przedstawia wystąpienie Mike’a Battilany, szefa Amiga Corporation, podczas spotkania fińskiej grupy użytkowników tych komputerów. Autor omawia przełomowe ugody prawne z firmami Hyperion i Commodore, które kończą wieloletnie spory i otwierają drogę do stabilnego rozwoju platformy. Zapowiedziano odświeżenie identyfikacji wizualnej marki, w tym dopracowanie klasycznego logotypu, oraz plany wydania nowej, przystępnej cenowo repliki modelu A1200. Kluczowym punktem jest zapowiedź darmowych aktualizacji systemu AmigaOS 3.2+ dla użytkowników wersji 68k oraz dążenie do zjednoczenia rozproszonego ekosystemu. Battilana podkreśla znaczenie fizycznych nośników oraz pasji społeczności, która pozwala Amidze przetrwać jako unikalna alternatywa w dobie nowoczesnych technologii. Całość stanowi optymistyczną wizję przyszłości marki, opartą na profesjonalizacji działań biznesowych i ścisłej współpracy z fanami.
3
[#2] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@radekcz, post #1

I po co tu AI-slopujesz? :/
4
[#3] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@radekcz, post #1

Czyli z zapowiedzi sprzętowych mamy replikę a1200. Zaiste optymistyczna wizja przyszłości marki.
[#4] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
Wiecie co mi się podoba najbardziej w tym nowym Amiga Corp?
Logo.
Osobiście nie cierpiałem (i nadal nie cierpię) BoingBalla. Te wszystkie opowieści o pierwszym amigowym demie to była tylko marketingowa ściema. Niech sobie będzie BoigBall logiem AmigaOS 4, bo to AmigaOne, a nie Amiga.
Ale dla mnie Amiga to od zawsze był Commodorowski kolorowy checkmark. Przy pełnej świadomości ile w ostateczności C= wyrządził szkód Amidze....

A co mi się jeszcze podoba, abo nie podoba w Amiga Corp?
Nic, bo nic właściwie nie wiadomo. Hyperionowski AmigaOS3.2 ma tę zaletę że jest i że znacząco rozwinął się od starego 3.1, jedyna wada, to ta okropna czerwona kulka ;) Mam nadzieję, że 3.3 się pojawi, i jakoś się Hyperion z nowym Amiga Corp dogada, bo byłaby szkoda dla całej społeczności, a i dla nich chyba także (chociaż pojęcie szkody w biznesie rozumie się inaczej niż w życiu potocznym).

PS. po przeczytaniu komentarza Bohuna: no chyba nie będą klepać repliki A1200 z ASICowymi układami AGA i 68EC020 wyciągniętymi ze szrotów. To przecież będzie (zapewne) emulator na Armie. To ma więcej sensu, bo sprzęt mocniejszy i przy odpowiednim oprogramowaniu można na tym i neta oglądnąć, i gazetę przeczytać.
Mi to by się marzył współczesny laptop ze stylistyką nawiązującą do Amigi, z nazwą Amiga, logiem, itp. I na nim mógłby być jakiś Linux, tyle że z nakładką opartą o Amigowe GUI (klasyk z 3.1 i MUI, albo od razu bardziej rozwinięte MOSowe MUI). Do tego można by zrobić trochę softu nawiązującego do korzeni, oczywiście z unowocześnieniami np. DPaint.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2026 11:07:22 przez wali7
8
[#5] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #4

Przyszłość Amigi to AmigaOS na ARM albo dalej dreptanie w miejscu.
Niedłgo ukaże się TheA1200 więc wystarczy tylko chcieć to zrobić.
4
[#6] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #4

Oj takiego ami-lapka to rzeczywiście bym pożądał.
Aż sobie wygenerowałem jakby mógł wyglądać. Kupowałbym :>
8
[#7] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #4

I na nim mógłby być jakiś Linux, tyle że z nakładką opartą o Amigowe GUI

Możesz wytłumaczyć dlaczego miałby być to linux a nie AmigaOS, AROS albo MorphOS? Bo ja tej części Twojej wypowiedzi nie ogarniam.
3
[#8] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@Bohun, post #7

Zapewne zeby mozna go bylo uzywac do czegoś wiecej niz do przesuwania ikonek ;)
6
[#9] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@Bohun, post #7

te kryteria spełnia Amibench w zasadzie...
[#10] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
Im dłużej słucham Mike'a i porównuję to, co się dzieje w Amidze, z tym, jak Wade Rosen rozwija Atari, tym bardziej widzę, że ciągle drepczemy w kółko, a jedyne, co potrafimy zaoferować, to kolejna wersja komputera sprzed 30-40 lat, po to, by uruchomić na nim oprogramowanie sprzed 20-30 lat. Niestety, nie widzę w tym żadnej długofalowej wizji, czym Amiga ma być jako platforma - nie jako kolekcja produktów.

Trochę śmiechłem przy tym, że game publisher nie będzie zastanawiał się na którą wersję OS robić grę. Oczywiście, że się nie zastanawiał, bo spojrzy na toolchain i stwierdzi, że jak ma się bawić w wykopaliska, to ZX Spectrum jest ciekawszą platformą.
4
[#11] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@uran, post #6

caps lock bez leda to nie capslock :P
1
[#12] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
Miałem jechać do Oulu, ale impreza przegrała .....z wykopem na przyłącze wodociągowe
2
[#13] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@Bohun, post #7

Możesz wytłumaczyć dlaczego miałby być to linux a nie AmigaOS, AROS albo MorphOS? Bo ja tej części Twojej wypowiedzi nie ogarniam.

Już jedna osoba odpowiedziała to, co mam na myśli. Ale rozwinę.
Otóż miałby tam siedzieć Linux z linuksowym softem po to, aby dało się zrobić na tym lapku i pod tym systemem dokładnie to samo, co na lapku z Kubuntu na którym piszę te słowa.
Aby nie tylko sprzęt oferował wydajność pozwalającą na ogarnięcie współczesnej przeglądarki, ale także aby ta przeglądarka była dostępna dla użytkownika w momencie, w którym stanie się dostępna dla innych użytkowników Linuksów.
I żeby dostępność sprzętu, oprogramowania i aktualizacja nie zależała od możliwości, czy widzimisię kilku rozproszonych programistów i nielicznych firm działającym na przeraźliwie małym poletku dla kilku tysięcy jeszcze niewymarłych Amigowców.
Mielibyśmy GUI z amigowym feelingiem, a para od naszych programistów mogłaby pójść w robienie współczesnego softu nawiązującego do wspaniałych amigowych klasyków, zamiast na robienie kolejnych portów z Linuksa (bo te mielibyśmy od razu, bez portowania).

A do klasycznego, koszernego amigowania mam wystarczająco dużo klasycznego szrotu w domu....
[#14] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #13

Rozumiem ten pomysł, tylko dla mnie jego finałem jest po prostu Linux przebrany za Amigę.

Jeżeli kernel, sterowniki, przeglądarka i cały współczesny software mają być linuksowe, bo wtedy „wszystko od razu działa”, to pytanie brzmi: co właściwie zostało z Amigi poza dekoracją okienek?

Ja wolę odwrotny kierunek: nowoczesny AROS na x86-64/ARM i pisanie brakujących rzeczy tam, gdzie faktycznie ich brakuje, na sprzęcie, który możesz kupić wszędzie i za (relatywnie) grosze. Rust ze std, CPython 3.14, SDL3, terminal z SSH, PDF, GrafX2, OpenLoco, Micropolis, Skia już są albo powstają. Przeglądarka i sterowniki to nadal duża dziura, jasne.

Tylko że problem Amigi przez ostatnie 20 lat nie polegał na braku Linuksa pod spodem. Problemem było raczej to, że scena zużywała ogrom energii na coraz bardziej wyrafinowane sposoby uruchamiania oprogramowania z 1996 roku.

Ja chcę zobaczyć, co się stanie, jeśli choć jedna gałąź przestanie się oglądać za siebie.

64-bitowy, normalny hardware, nowe aplikacje. Bez 68k, bez PPC i bez Linuksa, który udaje Amigę.
1
[#15] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #4

Pytania o układy specjalizowane padły podobno poza kamerą i odpowiedzi są interesujące. Warto czasem przejrzeć komentarze pod filmem na YT.
[#16] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@radekcz, post #1

Baltona jobsem nie jest, więc wiele się nie spodziewałem i nie wiele dostałem. można oglądać z prędkościa x1.25 albo x1.5.
pierwsze 16 minut to już wszystko co wiemy.
QA session 1 jest monologiem, bez żadnych pytań. nic ciekawego się nie dowiecie.
legal and corporate - istotne dla kogoś kto uprawia komputerową archeologię.
przy QA session 2 się poddaje, - baltona chciałby móc wspierać stacje dyskietek

Mike z całym szacunkiem, jeśli to czytasz, weź się idź przejdź na spacer, że tak powiem. wróć jak będziesz miał coś do powiedzenia nt. nowego sprzętu i software'u.
Gadanie że "Amiga is so many things to many people", i że inni ludzie mają różne pomysły na Amige. Jako CEO to ty masz wyznaczać drogę, ale się do tego nie nadajesz. Zero pasji i zero pomysłu.
[#17] Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026

@wali7, post #13

To ja poproszę Morphosa z jądrem Linuxa na x86.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem