[#14]
Re: Prezentacja Mike'a Battilana na Saku 2026
@wali7,
post #13
Rozumiem ten pomysł, tylko dla mnie jego finałem jest po prostu Linux przebrany za Amigę.
Jeżeli kernel, sterowniki, przeglądarka i cały współczesny software mają być linuksowe, bo wtedy „wszystko od razu działa”, to pytanie brzmi: co właściwie zostało z Amigi poza dekoracją okienek?
Ja wolę odwrotny kierunek: nowoczesny AROS na x86-64/ARM i pisanie brakujących rzeczy tam, gdzie faktycznie ich brakuje, na sprzęcie, który możesz kupić wszędzie i za (relatywnie) grosze. Rust ze std, CPython 3.14, SDL3, terminal z SSH, PDF, GrafX2, OpenLoco, Micropolis, Skia już są albo powstają. Przeglądarka i sterowniki to nadal duża dziura, jasne.
Tylko że problem Amigi przez ostatnie 20 lat nie polegał na braku Linuksa pod spodem. Problemem było raczej to, że scena zużywała ogrom energii na coraz bardziej wyrafinowane sposoby uruchamiania oprogramowania z 1996 roku.
Ja chcę zobaczyć, co się stanie, jeśli choć jedna gałąź przestanie się oglądać za siebie.
64-bitowy, normalny hardware, nowe aplikacje. Bez 68k, bez PPC i bez Linuksa, który udaje Amigę.