[#28]
Re: Pianeta Amiga - relacja
@recedent,
post #17
Czy to nie jest taka trochę próba "wysiudania Trevora z interesu"?
Wywalamy sterowniki Nova (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast nich Kas1e pisze Mesa3D
Sterownikami zarządza Leaman i w skrócie sam się zaplątał we własne sieci.
Wywalamy ExecSG (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast niego Andrea Palmate pisze nowy kernel
Jak powiedziałem
ja nie wiem jakie plany ma zarząd Hyperionu, ja mogę pewne rzeczy domniemywać, mając nieco szerszy obraz sytuacji niż zwykły użytkownik, ale moje domniemania mogą być mylne i równie dobrze Hyperion może stać wiernie przy ExecSG.
Po drugie nie ujmując zasług Trevorowi, to chyba prowadząc firmę i chcąc sprzedawać produkt, chcesz by był dla klienta jak najbardziej atrakcyjny, więc sentymenty odkłada się na bok. Team ExecSG miał chyba dobre 5 lat na opracowanie kernela multicore i jak dotychczas ich prezentacje wypadały delikatnie rzecz biorąc miernie. Pewnie za jakiś czas pojawią się filmy z Pianeta Amiga, będzie można porównać. Jak leży oprogramowanie lepsze, to nie ma co trzymać się gorszej alternatywy (to moje zdanie oczywiście).
Być może jednak ta sytuacja podziała na Soliego i Friedena mobilizująco i zaskoczą nas czymś pozytywnie. Amiwest już niebawem, zobaczymy.
ACube robi nowy komputer na T2080, Trevor zostaje z pokaźnym zapasem niesprzedanych Taborów, których nikt nie zechce już kupić
Jak na razie od ponad dwudziestu lat czytam wciąż podobne opinie "zdroworozsądkowców",
"że przecież beznadziejny stosunek możliwości do ceny",
"że przecież lepiej mogę mieć na PC",
"że przecież nic się na tym nie da zrobić ,to tylko do przestawiania ikon jest",
"że przecież to nie jest prawdziwa Amiga" itp. itd. A jednak dotychczas jeszcze się nie zdarzyło by jakakolwiek AmigaOne czy SAM, skończyły niczym "E.T" od Atari, absolutnie każdy sprzęt został wysprzedany co do ostatniej sztuki, więc ja bym jeszcze o jakimś zapasie potencjalnie niesprzedanych Taborów nie mówił. Ponadto zauważ że potencjalnie nowy kernel, działa akurat na korzyść Tabora. No bo teraz spotyka się często opinie w stylu
"Tabora nie warto brać, bo to podobna wydajność co SAM460, a może nawet i Pegasos G4 1GHz, a za to kompatybilność mniejsza, jakieś inne problemy..." No ale w momencie gdy pojawi się obsługa drugiego rdzenia, którego SAM czy Peg nie mają to już Tabor z automatu rośnie wobec nich w siłę. No a ile by Tyche nie kosztował, to nie ma się co łudzić że będzie tańszy niż Tabor, ten pozostanie pewnie najtańszym sprzętem multicore wspieranym przez AmigaOS 4.