Komentowana treść: Pianeta Amiga - relacja
[#1] Re: Pianeta Amiga - relacja
Ten sterownik nie będzie obsługiwać wyłacznie RX 570, co sugeruje news. Po prostu na takiej karcie był prezentowany. To jest uniwersalny sterownik obsługujący wszystkie Radeony od starego Radeona 7000 do RX 590. Tym samym łaczy w sobie cechy trzech dotychczasowych sterowników, a więc Radeon.chip, RadeonHD.chip i Radeon RX.chip. Co więcej te stare sterowniki mimo iż obsługiwały większość kart na rynku, to jednak niektóre modele nie były wspierane. Ten nowy sterownik ma wspierać również te kłopotliwe wcześniej modele
1
[#2] Re: Pianeta Amiga - relacja

@MUFA-amigaone-pl, post #1

A o co chodzi z kernelem AROS pod AmigaOS 4.1. To można zamiennie stosować różne jądra?
1
[#3] Re: Pianeta Amiga - relacja

Poprawiłem.

A raport zniknął z tamtej strony...
1
[#4] Re: Pianeta Amiga - relacja

może wreszcie zacznie działać 9100 w 3D?
[#5] Re: Pianeta Amiga - relacja

@mailman, post #3

Może za duże obciążenie strony.
Rano kilka razy też dostałem błąd 403.
[#6] Re: Pianeta Amiga - relacja

@Commodore128D, post #2

A o co chodzi z kernelem AROS pod AmigaOS 4.1. To można zamiennie stosować różne jądra?

Tak prawdopodobnie będzie. Co prawda ci co używają tego nowego kernela, twierdzą że ze względu na lepszy mechanizm zarządzania pamięcią jest on bardziej stabilny niż ten oficjalny, to ja jednak mam wątpliwości. Projekt jednak jest świeży, w dodatku obsługa wielu rdzeni, jakieś komponenty z Arosa. Tam moim zdaniem muszą, przynajmniej na początkowym etapie wyjśc jakieś problemy ze stabilnością i kompatybilnoscią. Zatem użytkownik przy starcie będzie miał możliwość czy wybrać start z kernela numer 1, np. by przeglądarka szybciej działała na 4 rdzeniach, czy opcjonalnie kernela numer 2 do obsługi jakiś starych problematycznych rzeczy.

Ja w sumie używam tak systemu od lat, na starcie decydując czy ma mi się uruchomić system oficjalny czy beta.
1
[#7] Re: Pianeta Amiga - relacja

@MUFA-amigaone-pl, post #6

ze zrzutu z gita w opisie jest jasno ze to zmodyfikowany kernel arosa ladujacy kmody, czyli nie rzeczy z Arosa a po prostu aros z dopracowanym/wbudowanym czymś w stylu os4emu.
2
[#8] Re: Pianeta Amiga - relacja

A jak to wygląda pod względem "legalnym"? Dalszy rozwój systemu będzie prowadzony na starym kernelu ExecSG (którego właścicielem jest Trevor Dickinson), czy na tym nowym, otwartoźródłowym?

Czy prace nad obsługą wielu rdzeni w ExecSG zostaną zarzucone?

Jak będzie wyglądała dystrybucja systemu? Osobno będzie się kupować AmigaOS 4.x i osobno instalować nieoficjalny kernel?
[#9] Re: Pianeta Amiga - relacja

Rozumiem, chociaż to zaskakujące. Myślałem zawsze, że Kickstart jest "wymienną" częścią AmigaOs, a nie jądro... Pytanie czy na Sam 460ex/AmigaOne 500 jest sens się w to bawić?
[#10] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #8

Obawiam się, że może być NDA proszę szanownego Pana

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 10:38:50 przez eastone
[#11] Re: Pianeta Amiga - relacja

@Commodore128D, post #9

w os4 jest troche inaczej, kickstart (kernel, exec.library) jest mały ale mają dynamicznie ładowane kmody, tego co rozumiem podmienili sam kernel/exec.library a reszta została taka sama, to tak, jakby zrobić BSD wczytujące moduły i user space linuxa.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 10:39:43 przez michal_zukowski
1
[#12] Re: Pianeta Amiga - relacja

@eastone, post #10

Może i tak.
Po prostu trochę się już w tym gubię. Gdyby ktoś mógł mnie oświecić w paru kwestiach:

Kto właściwie rozwija AmigaOS 4.x?
Jaki jest oficjalny kernel AmigaOS 4.x?
Kto jest właścicielem tego kernela?
Co to jest "System 54"?
[#13] Re: Pianeta Amiga - relacja

@michal_zukowski, post #11

AROS ma tak samo. Exec+kernel siedzą w jednym module, ale pozostałe są doczytywane pojedyńczo z dysku przez bootloader.
[#14] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #12

Dobre pytania.
Btw, obserwując trend zastępowania różnych elementów systemu rozwiązaniami "trzecimi" to może się okazać za za jakiś czas z systemu zostanie tylko oficjalna nazwa...

I żeby nie było, podoba mi się taki kierunek OK

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 10:46:28 przez eastone

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 10:48:33 przez eastone
2
[#15] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #8

A jak to wygląda pod względem "legalnym"? Dalszy rozwój systemu będzie prowadzony na starym kernelu ExecSG (którego właścicielem jest Trevor Dickinson), czy na tym nowym, otwartoźródłowym?

Czy prace nad obsługą wielu rdzeni w ExecSG zostaną zarzucone?

Jak będzie wyglądała dystrybucja systemu? Osobno będzie się kupować AmigaOS 4.x i osobno instalować nieoficjalny kernel?

Kickstart z AmigaOS4 w przeciwieństwie do starych kicków z klasyka ma charakter modularny, co prawda wiem że były pomysły by to znów zbić w jedną całość ale projekt zarzucono. Zatem masz katalog Kickstart zawierający kilkadziesiąt plików, jednym z nich jest Kernel. Z punktu widzenia zwykłego użytkownika nie zmienia się nic, po prostu zamieniony będzie jeden plik z katalogu Kickstart i tyle.

Ja nie jestem w zarządzie Hyperionu i nie znam ich planów. Mogę jedynie się domyślać że bardzo niekomfortowa jest dla twórcy systemu sytuacja gdzie firma rozwijająca system nie ma kontroli nad kernelem. Były więc już nawet podobno w czasach Hermansa podejmowane próby napisania własnego kernela.
Biorąc to pod uwagę uważam że Hyperion będzie stawiał na ten Kernel otwartoźrodlowy ale mam nadzieję że opcjonalnie będzie też wybór z ExecSG. Na pewno nie będzie sytuacji że 4.2 będzie sprzedawany bez żadnego kernela, to by nie miało sensu.
[#16] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #8

Różnica jest taka,że jeden będzie opensource a drugi komercyjny.
Możesz używać obu :)

Andrea Palmate (afxgroup):

link

"There Is a big difference between my work and AEON one. My kernel will be open source. So one day if I don't want to work anymore on it, anyone can continue. And anyone can contribuite to it."

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 11:27:45 przez Amig_OS
[#17] Re: Pianeta Amiga - relacja

@MUFA-amigaone-pl, post #15

Czy to nie jest taka trochę próba "wysiudania Trevora z interesu"?

• Wywalamy sterowniki Nova (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast nich Kas1e pisze Mesa3D
  • Wywalamy ExecSG (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast niego Andrea Palmate pisze nowy kernel
  • ACube robi nowy komputer na T2080, Trevor zostaje z pokaźnym zapasem niesprzedanych Taborów, których nikt nie zechce już kupić
[#18] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #17

[#19] Re: Pianeta Amiga - relacja
Demo działające pod NetBSD na Sam460ex zaprezentowane na Pianeta Amiga.
[#20] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #12

AOS4 rozwija Hyperion. Oficjalny kernel to ExecSG i właścicielem jest Trevor. System 54 to wymysł Leamana i właścicielem jest AmigaKit. Udziały w AmigaKit kupił też Trevor.

Czy wysiudanie? Nazwałbym to obejściem bo podobno niespecjalnie się dogadują.
Użytkownicy widzą, że AmigaKit olał już Enhancera i w sumie ruch z Mesa i teraz kernelem to dobry ruch bo od pewnego czasu nie można od Leamana nic uzyskać.
Gotowe poprawki leżą juz od 2022. Wygląda to trochę jakby Enhancer stał się zakładnikiem....

Mnie ciekawi też wsparcie dla RX 6500XT...

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2026 13:02:59 przez pini
1
[#21] Re: Pianeta Amiga - relacja

@mailman, post #3

Nie rozumiem sprawy z Tyche. Zapowiadamy czy zbieramy na 3 prototypy? Widzę i zapowiedź i zbiórkę.
Rozumiem, że jak zbierzemy to Acube wyprodukuje?
[#22] Re: Pianeta Amiga - relacja

@pini, post #20

Enhancer jest częścią S 54, więc nie wiem czy do go olali...
Amibench ma ewoluować w stronę natywnego na ARM, przy aktualizacjach biblioteki są podmieniane na natywne.
2
[#23] Re: Pianeta Amiga - relacja

@Commodore128D, post #22

Olali dla AOS4. ES2.3 miał być wydany w 2022.
1
[#24] Re: Pianeta Amiga - relacja
W jaki sposób ten Kernel obsługuje wiele rdzeni? Pewnie tylko AMP a nie SMP., czyli nadal w lesie.
[#25] Re: Pianeta Amiga - relacja

@Pinto, post #24

no kody zrodlowe arosa są publiczne więc każdy może sprawdzić jak obsluguje
2
[#26] Re: Pianeta Amiga - relacja

@mailman, post #3

Raport jest znów dostępny.
[#27] Re: Pianeta Amiga - relacja

@Commodore128D, post #22

Enhancer jest częścią S 54, więc nie wiem czy do go olali...
Amibench ma ewoluować w stronę natywnego na ARM, przy aktualizacjach biblioteki są podmieniane na natywne.

Generalnie ten mityczny V54 o ile wiem przekształcił się w V46 i jest systemem dla A600GS i A1200NG. Celowe wstrzymywanie gotowych aktualizacji driverów grafiki, moim zdaniem mogło mieć na celu wywołanie poczucia wśród społeczności że dotychczasowe NG, nie ma już przyszłości i "nagajenie" klientów na te sprzęty z ARM, jako "nowe NG". Cóż Leaman chyba się przeliczył, zamiast przesiadki ludzi z PPC na A1200NG, będzie przesiadka z jego sterowników na inne.
1
[#28] Re: Pianeta Amiga - relacja

@recedent, post #17

Czy to nie jest taka trochę próba "wysiudania Trevora z interesu"?

Wywalamy sterowniki Nova (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast nich Kas1e pisze Mesa3D

Sterownikami zarządza Leaman i w skrócie sam się zaplątał we własne sieci.

Wywalamy ExecSG (właściciel - Trevor Dickinson), zamiast niego Andrea Palmate pisze nowy kernel

Jak powiedziałem ja nie wiem jakie plany ma zarząd Hyperionu, ja mogę pewne rzeczy domniemywać, mając nieco szerszy obraz sytuacji niż zwykły użytkownik, ale moje domniemania mogą być mylne i równie dobrze Hyperion może stać wiernie przy ExecSG.

Po drugie nie ujmując zasług Trevorowi, to chyba prowadząc firmę i chcąc sprzedawać produkt, chcesz by był dla klienta jak najbardziej atrakcyjny, więc sentymenty odkłada się na bok. Team ExecSG miał chyba dobre 5 lat na opracowanie kernela multicore i jak dotychczas ich prezentacje wypadały delikatnie rzecz biorąc miernie. Pewnie za jakiś czas pojawią się filmy z Pianeta Amiga, będzie można porównać. Jak leży oprogramowanie lepsze, to nie ma co trzymać się gorszej alternatywy (to moje zdanie oczywiście).

Być może jednak ta sytuacja podziała na Soliego i Friedena mobilizująco i zaskoczą nas czymś pozytywnie. Amiwest już niebawem, zobaczymy.

ACube robi nowy komputer na T2080, Trevor zostaje z pokaźnym zapasem niesprzedanych Taborów, których nikt nie zechce już kupić

Jak na razie od ponad dwudziestu lat czytam wciąż podobne opinie "zdroworozsądkowców", "że przecież beznadziejny stosunek możliwości do ceny", "że przecież lepiej mogę mieć na PC", "że przecież nic się na tym nie da zrobić ,to tylko do przestawiania ikon jest", "że przecież to nie jest prawdziwa Amiga" itp. itd. A jednak dotychczas jeszcze się nie zdarzyło by jakakolwiek AmigaOne czy SAM, skończyły niczym "E.T" od Atari, absolutnie każdy sprzęt został wysprzedany co do ostatniej sztuki, więc ja bym jeszcze o jakimś zapasie potencjalnie niesprzedanych Taborów nie mówił. Ponadto zauważ że potencjalnie nowy kernel, działa akurat na korzyść Tabora. No bo teraz spotyka się często opinie w stylu "Tabora nie warto brać, bo to podobna wydajność co SAM460, a może nawet i Pegasos G4 1GHz, a za to kompatybilność mniejsza, jakieś inne problemy..." No ale w momencie gdy pojawi się obsługa drugiego rdzenia, którego SAM czy Peg nie mają to już Tabor z automatu rośnie wobec nich w siłę. No a ile by Tyche nie kosztował, to nie ma się co łudzić że będzie tańszy niż Tabor, ten pozostanie pewnie najtańszym sprzętem multicore wspieranym przez AmigaOS 4.
1
[#29] Re: Pianeta Amiga - relacja

@MUFA-amigaone-pl, post #28

jesli tylko OS4 Team/Hyperion zrobi port na Mirari to Mirari bedzie duzo lepszym rozwiazaniem niz Tabor i raczej tanszym (docelowo Mirari ma kosztowac mniej niz Sam470).
2
[#30] Re: Pianeta Amiga - relacja

@MUFA-amigaone-pl, post #28

No ale w momencie gdy pojawi się obsługa drugiego rdzenia

To ma być obsługa tylko dwóch rdzeni czy wszystkich jakie posiada cpu?.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem