Komentowana treść: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie
[#1] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie
WipEout, nie WipEout 2097

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2026 01:01:51 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
6
[#2] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Zgadza się, podświadomość pociągnęła palce w stronę marzeń haha.
A co do Wipeout - ależ fantastycznie to działa. Gratulacje!
4
[#3] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie
Możliwości PiStorm3D prezentują już m.in. gry "Quake", "Quake II", "Quake III", "Heretic II" czy "Wipeout 2097".

Dodam do tego porty Tomb Raider (OpenLara), Return To Castle Wolfenstein, Unreal, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast czy powstający port Need For Speed III.

4
[#4] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@waldiamiga, post #3

Super. Amiga stała się wreszcie pecetem do ogrywania staroci w 2026 roku.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2026 08:23:12 przez rbej1977
2
[#5] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@rbej1977, post #4

No i zajebiście - mogę mieć dalej jeden, ulubiony komputer na biurku a nie 3 + 5 konsol
6
[#6] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@waldiamiga, post #3

Możliwości PiStorm3D prezentują już m.in. gry "Quake", "Quake II", "Quake III", "Heretic II" czy "Wipeout 2097".

Dodam do tego porty Tomb Raider (OpenLara), Return To Castle Wolfenstein, Unreal, Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast czy powstający port Need For Speed III.

No właśnie, jak to jest z Wipeout 2097 i Return To Castle Wolfenstein których porty znam tylko na PPC (WarpOS) na 68k ich nie widziałem?
WipeOut pod 68k i PiStorm3Dto to nie "WipeOut 2097"- to 2 różne gry i dwa różne tytuły.
PiStorm ma już emulację WOS, ale nigdzie nie widziałem jakości tej emulacji, czyli np gry pod PPC na Pistormie + Pistorm3D.
No i jeszcze jeden "myk", gry pod Warp3D potrzebują patcha lub wrapera lub nowego portu, żeby mogły działać na minigl.library (fakt, że wiele z gier pod Warp3D faktycznie korzysta z minigl).

To jak to w końcu jest z tym "Wipeout 2097" i "Return To Castle Wolfenstein" pod PPC już działają na Pistormie, czy ktoś zrobił porty pod 68k?
1
[#7] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #6

No właśnie, jak to jest z Wipeout 2097 i Return To Castle Wolfenstein których porty znam tylko na PPC (WarpOS) na 68k ich nie widziałem?

Port RTCW wyszedł kilka dni temu, tragedii w działaniu nie ma, choć jak człek ograł się na PowerBooku G4 pod MorphOS, to teraz musi dodawać sobie klatek.
WO2097 na 68k nie ma, a przynajmniej ja nie widziałem.

WipeOut pod 68k i PiStorm3Dto to nie "WipeOut 2097"- to 2 różne gry i dwa różne tytuły.

Tak, WO2097 jest jakby drugą odsłoną/ częścią.

PiStorm ma już emulację WOS, ale nigdzie nie widziałem jakości tej emulacji, czyli np gry pod PPC na Pistormie + Pistorm3D.

Nie ma jeszcze EmuPPC, nawet alphy. Przynajmniej dla zwykłego zjadacza chleba. Michał na razie odpoczywa na wakacjach.

No i jeszcze jeden "myk", gry pod Warp3D potrzebują patcha lub wrapera lub nowego portu, żeby mogły działać na minigl.library (fakt, że wiele z gier pod Warp3D faktycznie korzysta z minigl)

Arczi przygotował na szybkiego warper MiniGL->Warp3D, ale ja go jeszcze nie ogarniałem.

To jak to w końcu jest z tym "Wipeout 2097" i "Return To Castle Wolfenstein" pod PPC już działają na Pistormie, czy ktoś zrobił porty pod 68k

Jest wersja 0.3 dla 68k.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2026 10:04:56 przez waldiamiga
1
[#8] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #6

PPC na PiStormie z tego co wiem to jeszcze nieużywalne jest. Chyba nawet nie jest publicznie dostępne.
[#9] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@pong777, post #8

Dzięki Panowie OK

Warto poprawić NEWsa, w tej części:
.."Wipeout 2097". Według autorów ten ostatni osiąga w Full HD ponad 200

na
..Wipeout. Według autorów ten ostatni osiąga w Full HD ponad 200

bo może wprowadzać w błąd. Byłem zdziwiony, że "Wipeout 2097" w ogóle działa i do tego zasuwa- pomyślałem pewnie dzięki emulacji PPC na Pistormie oraz wraperowi pod minigl.library a okazuje się, że chodzi o pierwszą część czyli Wipeout pod 68k, czyli temat znany ok, racja
1
[#10] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #9

Unreal 68k działa, tylko jakby szarpie.
Jedi Outcast freezuje się w trakcie ładowania rozgrywki.
Doom64 EX też chodzi z jakby szarpaniem.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2026 10:56:57 przez waldiamiga
2
[#11] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie
Czekamy na GTA III :)
[#12] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@Sventevith, post #11

Gdzieś widziałem fotkę, ponoć 12 fps na razie robi.
[#13] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@waldiamiga, post #12

To co dzieje z RE dzięki AI, zwiastuje że za chwilę wszystko będzie na wszystkim o ile moc pozwoli :)
1
[#14] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@Sventevith, post #13

to mi przypomina egzaminy/kolokwia na studiach gdzie prowadzący wychodzili z na 5 min mówiąc "wyrównywanie szans"
1
[#15] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@Sventevith, post #11

Czekamy na GTA III :)

Widziałem próby GTA Vice City na Pistormie, podobno ma lepiej zoptymalizowany sinik niż GTA3, dzięki czemu powinno być szybciej ok, racja
Ja odpaliłem GTA3 na PPCyippee
..i kurcze działa to naprawdę "płynnie", tylko trzeba mieć więcej niż 256MB na karcie G3/G4 bo szybko zaczyna brakować RAMu, więc Ragnarok G3 mile widziany
..ale w najśmielszych fantazjach bym się nie spodziewał giercy klasy GTA3 na Amidze klasycznej z PPC i obsługą Warp3D super
4
[#16] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #9

Dziękuję mailman za korektę NEWSa OK
[#17] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #6

Napisałem „Wipeout”, a serwis amiga-news.de zmienił to na „Wipeout 2097”. Gdy zwróciłem im uwagę na błąd, poprawili go, ale wszyscy i tak powielali ich wersję. *Return to Castle Wolfenstein* działa bez problemu na PiStorm3D.
1
[#18] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie
Czy pistorm PPC + pistorm 3D to bedzie takie kombo ze crysisa bedziemy testować? :D
1
[#19] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@MaroB, post #18

Zapomnij, RPi5 z zewnętrzną mocarną kartą graficzną wyciąga jakieś 20FPS na niskich detalach w 4k... Wiem, że był czas gdy amigowcy zachwycali się 3D w 3-5fps, ale myślałem, że te czasy dawno minęły...
1
[#20] Re: PiStorm3D - prace zakończone, biblioteka dostępna publicznie

@BULI, post #15

Bo Amiga zawsze zadziwiała i jeszcze długo będzie potrafiła to robić :D

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2026 11:50:18 przez pong777
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem