[#22]
Re: Debian, Pegasos, karty sieciowe
@R-Tea,
post #21
Znalazłem pewne zależności. Otóż mam ustawiony /etc/network/interfaces tak:
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth1 inet dhcp
# The primary network interface
allow-hotplug eth2
iface eth2 inet dhcp
Linux po wyłączeniu wyłącza także karty sieciowe. Przy uruchamianiu ich ustawia łączenie na kartę Marvela i mamy problem. Jak uruchomi się przed Linuxen MorphOSa (z probramikiem obudzajacym kartę sieciową) to wtedy Linux nie pobudza kart, gdyż są włączone (a jest tylko jedna, bo MorphOS pobudza tylko tę wolniejszą, bo Marvela nie widzi) wtedy jest od razu dobrze. Stąd mój post 20.
Znalazłen rowiązanie sprzętowe. Interface mam jak wyżej, a do switcha podłączyłem obie karty. Linux testuje Marvela (teraz jest obciążony) i widzi, że nie ma odpowiedniego sygnału i w locie przełącza się na Rhine II. W efekcie Debian wstając ma od razu działającą sieć.
Wadą tego rozwiązania jest posiadanie switcha, no i trzeba sobie zrobić jeszcze jeden kabelek.

Ale u mnie po wielu testach działa. W menu pokazują się obie karty, ale włączona jest Rhine II. MorphOS też działa, gdyż Marvela nie widzi, tylko po MorphOSie Linux widzi jedną kartę (he,he), co nie przeszkadza w działaniu.
Popatrzę teraz w wolnej chwili jak Debian uruchamia karty sieciowe, może znajdę rozwiazanie programowe.
Ostatnia modyfikacja: 06.06.07 12:42