[#1] Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI
Witajcie.
Czy ktoś z was używa / zna dystrybucję Linuxa bądź samo środowisko graficzne, które ma look & feel AmigaOS z MUI?
Ewentualnie, jeśli nie, to takie, które pozwala na naprawdę głęboką konfigurację GUI, aż do ostatniego szczegółu wyglądu i działania, tak jak AmigaOS z MUI lub MorphOS?
[#2] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@R-Tea, post #1

Najbardziej konfigurowalne na dzień dzisiejszy jest KDE. Do tego trzeba by zainstalować jakiś silnik wyglądu aplikacji, który dodatkowo obsługuje konfigurację wyglądu.
Kiedyś dawno temu bawiłem się w odtworzenie wyglądu AmigaOS4 na Gnome 2.
[#3] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@QkiZ, post #2

A co to jest ten silnik wyglądu aplikacji? Mógłbyś to jakoś przybliżyć? Są różne? Jakieś przykłady?
[#4] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@R-Tea, post #3

Tak. Jest to komponent KDE odpowiedzialny za renderowanie takich elementów GUI jak przyciski, pola tekstowe, radio buttony, itp. To trochę tak jak MUI. Standardowo w KDE jest Breeze. Ale jest też QtCurve, Kvantum, Oxygen czy choćby wygląd przypominający Windows 9x. Każdy z tych silników może jeszcze mieć swoją wewnętrzną konfigurację. Jedne mają większą, inne mniejszą. Niektóre pozwalają na używanie swoich wewnętrznych motywów. Na przykład QtCurve i Kvantum.

Silniki można (chyba) instalować bezpośrednio z ustawień KDE. Ale dodatkowe motywy do silników to już raczej trzeba ściągać. Jest strona poświęcona różnym motywom do zmiany wyglądu KDE.
https://store.kde.org/browse/

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2024 12:15:33 przez QkiZ
[#5] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@QkiZ, post #4

Znasz może MUI?
Czy w tych komponentach są ich własne ustawienia, które mają możliwości konfiguracyjne MUI?
[#6] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@R-Tea, post #5

Wybór silnika

Ustawienia silnika QtCurve. Używałem go kiedyś, ma spore ustawienia co do wyglądu.

Przykład konfiguracji progress baru

Można uznać, że dosyć analogiczne do ustawień MUI.
1
[#7] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@QkiZ, post #6

Faktycznie. Wygląda to obiecująco.
[#8] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@R-Tea, post #7

Jest jeszcze Kvantum, ale nim się nie bawiłem. Muszę obczaić, ale wiem że ten też ma motywy swoje, więc pewnie da się robić to samo co w QtCurve.
[#9] Re: Środowisko graficzne naśladujące AmigaOS / MorphOS / MUI

@QkiZ, post #8

Na pierwszym screenie widzę "motif", który ma slider bardzo podobny do amigowych sliderów. Też wart bliższego obadania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem