[#1] Moje amigowe okienka na moim Linuksie
Wrzucam by się podzialić małym sukcesem na moim Linuksie. Nie znalazłem ładnych, prostych ramek okien z takimi przyciskami, i w dodatku o odpowiednim ułożeniu, jakie miałem kiedyś na prawdziwej Amidze, więc na swoim Linuksie zrobiłem je sobie sam, ręcznie. Co o nich sądzicie?

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2025 00:24:59 przez R-Tea
[#2] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@R-Tea, post #1

Jaki Linux?
[#3] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@karolb, post #2

Puppy Linux BookwormPup 10.0.10
[#4] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@R-Tea, post #1

Gratulacje!
Rozumiem też że wcześniej próbowałeś Amiwm (link)
[#5] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@R-Tea, post #1

Pokaż zrzut całego ekranu gdzie okien będzie więcej.

Te jedno nie zachwyca.
[#6] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@hrw, post #5

Ale przecież ażde z tych okien będzie miało taką samą górną belkę, bo to właśnie o nią mi chodziło, gdy przeraniałem pliki konfiguracyjne i pliki z grafikami gadżetów. Co więcej chciałbyś zobaczyć w pozostałych oknach?
[#7] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@asman, post #4

@asman

Tak. Amiwin nie spełnił moich oczekiwań.
[#8] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@R-Tea, post #6

Wrzucasz zrzut ekranu, widać jak się to prezentuje w aktywnych/nieaktywnych oknach, czy widać je dobrze na ekranie itp.

Te pojedyncze okno wygląda słabo.
[#9] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@hrw, post #8

1
[#10] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@hrw, post #8

I jeszcze size-gadget gdy okno jest zmaksymalizowane.
[#11] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@R-Tea, post #9

I już wiem czego mi brakowało...

AmigaOS ma każdy element belki okna w oddzielnej ramce. AmiWM to kopiował.
[#12] Re: Moje amigowe okienka na moim Linuksie

@hrw, post #11

Też to chcIAŁEM ZROBIĆ, ale w tym menedżeże (JWM) szerokośc pół na gadżety jest zafiksowana w kodzie wykonywalnym. W tekstowych plikach konfiguracyjnych mogę jedynie wskazać grafiki. Jeśli wskazałem tam grafiki szersze niż te oryginalne, to się robiła sieczka, lub je brzydko obcinało. Musiałem się jakoś dostosować.

Tak, na marginiesie. Z innych rzeczy, które sprawiły, że zostałem przy tej dustrybucji (Puppy) jest kompletny brak haseł, praw dostępu, systemu użytkowników, su, sudo itp., które mnie zawsze bardzo irytowały w Linuxach. Wszystko to jest, albo jakoś wycięte, albo schowane / wyłączone. A na pulpit wyskakują ikonki dostępnych napędów: partycje HDD, płyty CD, pendrive-y. A nawet dyskietka, co mnie mega ucieszyło, bo jestem fanem retro nośników danych.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem