[#1] Basilisk II
Wczoraj zachciało mi sie pobawić tym cudem, więc je uruchomiłem. System 7.5.... i coś tam znalazłem na płytach cover ACS oraz MACD. Najpierw MACD - wszystko chodziło dobrze, ale zacząłem kombinować. Więc zainstalowałem system z ACS. Ze zdziwieniem zauważyłem, że na blacie maćka pojawiła się ikonka MorpOS`a i mogłem po tej partycji buszować. Fajnie! Ale nie widać Cd-romu. Nie znam tego systemu, więc proszę o poradę. Jak zobaczyć pod Bazyliszkiem CD oraz czego użyć aby zobaczyć pod pegiem płyty maćkowe oraz pod maćkiem płyty z AMI (Jeżeli oczywiście są inaczej nagrywane - bo tego nie wiem )

[#2] Re: Basilisk II

@Pero, post #1

w shapeshifterze byl do tego specjalny device, moze z tym tez zadziala

[#3] Re: Basilisk II

@Pero, post #1

Jeśli się nie mylę to musisz przed startem bazylego zaptaszkować CDrom
[#4] Re: Basilisk II

@Arbuz, post #3

Zaptaszkowany. I nie widać cedeka...

[#5] Re: Basilisk II

@Pero, post #4

A wpisałeś diwajsa cdromu? Sprawdzałem przed chwilą u siebie wszystko działa
[#6] Re: Basilisk II

@Pero, post #4

ustaw ide.device
[#7] Re: Basilisk II

@Arbuz, post #5

Chrobcia! Nie pamiętam . Dzisiaj zobaczę i spróbuję!

[#8] Re: Basilisk II

@Pero, post #1

Płyty Macieja powinny bez żadnych problemów dać się przeglądać. Jeydny system, który mi na to nie pozwolił to Windose..
Co do samego "widzenia" CD pod emulatorem to nie mam pojęcia czemu nie widać. Niestety MOSa nie mam i raczej mieć nie będę, więc doświadczenie mam tylko w pecetowej wersji bazyla. Spróbuj jeszcze przeszukać archiwum, w którym był emulator, bo w pecetowej wersji były jeszcze dodatkowe sterowniki, bez których na emulawanym maku nie można było zobaczyć CD oraz Ethernetu. W MOSowej wersji również tak powinno być ale ręki sobie uciąć nie dam (żadnej innej części ciała również ;) ).
[#9] Re: Basilisk II

@Pero, post #7

Sprawdziłem i cd jest "trochę" dostępny. Trochę, gdyż po odpaleniu systemu Mac`a po włożeniu płyty następuje próba zamontowania płyty po czym otwiera się szuflada z komunikatem o niemozliwości zamontowania - dysk zabezpieczony przed zapisem. Jest dostępny na płytach ACS oraz MACD soft do emulatorów Mac`a więc po włożeniu takiej płyty można ten soft wykorzystać. A tak teraz nie :(

[#10] Re: Basilisk II

@Pero, post #9

to znaczy, że CD-ROM działa poprawnie. Maciek widzi tylko płyty nagrane w HFS, więc nie rozpoznaje filesystemu płytki i próbuje ją formatować (bo tak należy tłumaczyć "initialize", czy co to on tam wypisuje). Tego raczej nie przeskoczysz...

[#11] Re: Basilisk II

@Pero, post #9

Ale w bazylichu prosciutko da sie wskazac partycje systemowa mosa i zamontowac ja w mocosie. Wiec wystarczy Ci przegrac dane z plytek na dysk i bawic sie.

[#12] Re: Basilisk II

@Fazior, post #11

Tak też zrobiłem! Z tego też wynika, że płyta maćkowa, którą posiadam jest do d....y. Jeszcze jedno pytanie. W tym systemie nie mam przeglądarki. Zciągnąłem z sieci ICaba w wersji dla OS 7.5, ale nie wiem jak to zainstalować. Mam pliki z rozszerzeniem .smi.bin / .sea.bin / oraz Icaba .sit
Maciek tego nie łapie i "mówi" o braku programu do użycia tych plików.
Tak ! Wiem! W sieci jest wszystko! Ale tak w skrócie ;). Chcę zobaczyćjak to działa. Może wejdę wtedy głębiej w temat... Na razie próbuję się pobawić z emulatorami. Tu mniej więcej wiem już co jest grane. Jeszcze tylko Bochs mnie wk.....a buuu!

[#13] Re: Basilisk II

@Pero, post #12

Za starą wersję StuffIta masz w systemie. Jak znajdę, to wyślę Ci na priva nowszą wersję.
[#14] Re: Basilisk II

@recedent, post #13

Dzięki!

[#15] Re: Basilisk II

@recedent, post #10

Czary mary opowiadasz. Macintosh odczytuje bezproblemowo również płyty w zwykłym formacie, jaki nagrywa jakikolwiek program na PC (piszę w ten sposób, bo zapomniałem jak się zwał ten format). W wersji 8.1 odczytuje bez najmniejszego zakaszlnięcia również UDF'y, photoCD i wszelkie inne. To, że MacOS pod emulatorem nie chwyta płyty to już inna bajka, na 99% wina emulatora.
[#16] Re: Basilisk II

@offca, post #15

Na bank musi mieć coś źle zainstalowane. Ja na bazyliszku normalnie uruchamiam 7.5.5 i nie mam problemów z odczytaniem płyt najróżniejszych formatów. Faktem jest że nigdy nie udało mi się zainstalować poprawnie MacOs-a 7.5 z płyt ACS-u. Ale z innych źródeł 7.5 poszedł.
[#17] Re: Basilisk II

@Arbuz, post #16

Możliwe, tylko co mogłem zrobić źle? Plikopartycję z Macosem 7.5.5 mam w "najlepszej wersji" które mogłem zdobyć, a dodatkowo wczoraj odpaliłem na nim plik (nazwa=?) do updatu przez sieć. Fajnie toto chodzi, widzę partycję morphos`a, tylko szwankuje mi wspomniana instalacja (choćby Icaba) oraz cedek. Tam więcej błędów raczej nie da się zrobić!
Aha! Nie miałem wcześniej zainstalowanych innych wersji bazyla, bo się tym nie zainteresowałem. Może we wcześniejszych wersjach były jakieś dodatkowe pliki których teraz nie mam?

Ostatnia modyfikacja: 03.04.08 14:07
[#18] Re: Basilisk II

@recedent, post #10

przydalo by sie ISO9660 Extension na 7.5 system,
jesli cos takiego jest ...

Ostatnia modyfikacja: 03.04.08 14:37
[#19] Re: Basilisk II

@ede, post #18

pogooglalem i znalazlem cos takiego :) moze zadziala.

Joliet File System for Mac OS 7-9
http://www.tempel.org/joliet/
[#20] Re: Basilisk II

@ede, post #19

byl jakis extension do obslugi innych formatow niz macowy,afaik :)

[#21] Re: Basilisk II

@offca, post #15

No popatrz - a u mnie jest dokładnie tak jak pisze Pero. Płyta HFS chodzi bez problemu, otwiera się i daje przeglądać, a inne formaty maćkowy system (7.6.1) chce formatować, jako nierozpoznawalne. Może napisz jak wygląda Twoja konfiguracja Basiliska, to i ja skorzystam?

[#22] Re: Basilisk II

@recedent, post #21

Ktos to stabilnie odpalil na klasyku na 68k (060+AGA)? Mi sie udaje to gora na 3 sekundy..dodam, ze uzywam wersji na klaska pod 68k.

[#23] Re: Basilisk II

@recedent, post #21

Ktos to stabilnie odpalil na klasyku na 68k (060+AGA)? Mi sie udaje to gora na 3 sekundy..dodam, ze uzywam wersji na klaska pod 68k.

[#24] Re: Basilisk II

@recedent, post #21

Musisz mieć odpowiednie extensiony w systemie MacOS (np ISO9660)...

Inna sprawa że te extensiony powinny być zainstalowane odd razu wraz z systemem, AFAIR.

[#25] Re: Basilisk II

@AmiChris, post #20

Co do tego extension to macie rację. Jest Applowski (u mnie na Bazylim nie działa), jest ten, którego podał ede - i najnowsza wersja u mnie działa (wow!).

Solo: Extensiony się wrzuca do teczki systemowej/extensions. I powinny działać. Tak przynajmniej ja zrobiłem.

[#26] Re: Basilisk II

@recedent, post #25

Zassałem również to rozszerzenie i zobaczymy czy to zadziała u mnie.

[#27] Re: Basilisk II

@Pero, post #26

A nie lepiej zainstalować Ubuntu i MacOnLinux i MacOsa10.4? I nie ma takich kłopotów
[#28] Re: Basilisk II

@Arbuz, post #27

Nie mam MacOsa 10.4

[#29] Re: Basilisk II

@Pero, post #28

powinien jeszcze byc w sklepach makowych. na pewno mozna dorwac na allegro.
[#30] Re: Basilisk II

@quaint, post #29

Quaint! CENA! Trzeba teraz zbierac na MOSA 2 !

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem