[#1] mosowe reguestery
czy da sie jakos utrwalic wielkosc okien requesterow w mosie? Klikniecie na mui'owy gadzet 'snapshot' nic nie daje Chodzi mi glownie o file i font requestery bo chcialbym zeby mi sie otwieraly na cala wysokosc ekranu.
A moze sa jakies zamienniki tych systemowych requesterow? Bo te standardowe po pierwsze nie sa zbyt szybkie (jak na mosa ;) ), a po drugie magic asl ktorych uzywalem na klasyku i uae wydaja mi sie bardziej funkcjonalne ale pod mosem nie chca dzialac :(

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 11:56
[#2] Re: mosowe reguestery

@vi-bee, post #1

da się
- zdaje się, ze w przypadku MUI4.0beta pojawiła sie ta możliwość dopiero z ostatnią wersją (ja mam z 23.12.2007 i działa)
- ciekawe, że każdy requester jest snapshotowany lokalnie, i to na poziomie danej opcji, nie programu - czyli gdy np. zrobisz snapshot np. na oknie wyboru System Font w
Ustawieniach Systemu->Font to po resecie ten requester będzie taki, jaki ustawiłeś, zaś leżący tuż pod nim ScreenFont będzie nadal domyślny, oczywiście dopuki i jego nie
zmienisz i nie zrobisz snapshot. Czy da się to zrobić globalnie - nie wie, podejrzewam, że tak, ale nie wiem jak. Póki co, można pozmieniać requestery najczęściej używanych
programów i czekać na odpowiedź kogoś bardziej obeznanego w temacie ode mnie :)
- dodane później - ciekawa sprawa, sprawdziłem to raz (po resecie) na podanych jako przykład requesterach fontowych i działało, teraz mam je z powrotem defaultowe, czary? ;)
(może wystarczy cś przekopiować z env: do envarc: ), ale na requesterach wybóru plików jak widzę działa :) a te są częściej używane

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 12:17
[#3] Re: mosowe reguestery

@wali7, post #2

W tej wersji asl jest trochę zepsute ponieważ domyślne włączone jest "Podświetlenie kolumny sortującej" co owocuje szarpaniem przy skrolowaniu :), nie jest to zrobione tak ładnie jak w Ambiencie. Poza tym szybkościowo MUI u mnie ładnie działa :). http://xs126.xs.to/xs126/08160/asl929.png

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 12:30
[#4] Re: mosowe reguestery

@Korni, post #3

"W tej wersji asl jest troche zepsute poniewaz domyslne wlaczone jest "Podswietlenie kolumny sortujacej" co owocuje szarpaniem przy skrolowaniu"

nic nie jest zepsute:) po prostu ustawianie jasnosci dla pozycji menu jest wolne pod mosem <2.x. wywal sobie z envars fastppa i po klopocie:)

[#5] Re: mosowe reguestery

@wali7, post #2

requestery moga bys snapshotowane, ale dotyczy to tylko rozmiaru. kazdy typ requestera ma swoja konfiguracje. pozycja requestera jest w dalszym ciagu ustalana przez aplikacje. jezeli nie dziala, to poprosze o przyklad programu.

[#6] Re: mosowe reguestery

@kiero, post #4

Wiem, że jest wolne, nie mam fastppa w env:. Ambient wymaga tego do "naprzemiennych kolumn" nie do "Podświetlonej kolumny sortującej". Zreszą w Ambiencie skroluje się trochę ładniej (choć inaczej niż w zwykłym trybie), w aslu już nie.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 15:38
[#7] Re: mosowe reguestery

@kiero, post #5

w Ustawieniach Systemu przy wyborze czcionki systemowej i ekranowej - snapshot działa, ale zachowuje ustawienia tylko do resetu (innych requesterów czcionkowych nie sprawdzałem, ale specjalnie mi to nie wadzi, bo nie ma potrzeby częstego korzystania z tych requesterów)
natomiast mam pytanie, czy jest możliwość zmiany domyślnej wielkości requesterów np. wyboru plików, bo obecnie przy zesnapshotowaniu działa, ale tylko zmieniane (i pamiętane) sa ustawienia dla konkretnego programu (a własciwie konkretetnej opcji z której jest wywoływany) - to jest fajne i uzyteczne, ale możliwość zmiany domyślnych wartości tez by sie przydała

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 15:41
[#8] Re: mosowe reguestery

@wali7, post #7

wali7 napisał(a):

> ale możliwość zmiany domyślnych wartości tez by sie przydała

Kiero: a widzisz? nie tylko ja narzekam na to! :P

[#9] Re: mosowe reguestery

@vi-bee, post #1

Podpinając się pod temat ambienta - zrobiłem panel z zakładkami. Po
kliknięcia na wybraną pozycję która jest katalogiem ta się otwiera ale
w różnych rozmiarach. W tej chwili zauważyłem w nowo zainstalowanym
Ambiencie, że pomimo zaznaczonej opcji "snapschot button" w prefsach
MUI tego buttona nie ma w oknach katalogów. U mnie nie działa opcja w
menu okien - "utrwal pozycję...". Czy to tylko mój problem?

[#10] Re: mosowe reguestery

@Pero, post #9

do utrwalania pozycji okien katalogow sluzy opcja snapshot->window w menu kontekstowym. choc moim zdaniem wygodniejszy bylby gadzet, tak jak w opusie.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.08 21:30
[#11] Re: mosowe reguestery

@vi-bee, post #10

Właśnie ten u mnie nie działa.

[#12] Re: mosowe reguestery

@Pero, post #11

zeby dzialalo katalog musi miec wlasna ikonke, nie domyslna

[#13] Re: mosowe reguestery

@vi-bee, post #1

jednak magicasl dziala takze pod mosem :D Scrolowanie jest szybsze a opcja 'snapshot' dziala globalnie OK
polecam: http://aminet.net/util/libs/MagicASL.lha

[#14] Re: mosowe reguestery

@vi-bee, post #13

ale font requester z magicasl chowa sie przy tym mosowym

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem