[#1] Jeszcze o MPlayerze
W komentarzach do newsa o nowej wersji programu przeczytałem, że odtwarzanie DVD
znacznie przyspieszyło. Mam pytanie, dlaczego ja u siebie, mimo nowej wersji,
tego przyspieszenia nie zauważyłem? ;)

Co prawda przy starej wersji podczas odpalania przykładowego filmu DVD procesor
był zajęty w 90%, a w tej chwili jest w 70%, ale na szybkość działania to się
u mnie nie przekłada... Dźwięk po prostu nie nadąża w jakimś stopniu za obrazem,
bo sam obraz, to nawet chodzi płynnie.

Dlaczego, skoro mam jeszcze 30% wolnego procka, to MPlayer tego nie wykorzystuje?
Wiele do szczęścia nie brakuje, gdyby wykorzystał te 30%, to myślę, że mocy
obliczeniowej by już starczyło (pomimo G3).

A może powinienem poustawiać jakieś parametry, które pozwolą lepiej wykorzystać
sprzęt?

Być może w komentarzach wypowiedziały się osoby z G4? Chodzą komuś przyzwoicie
DVD na Pegazie z G3?
[#2] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #1

Poważnie, nikt nie potrafi mi odpowiedzieć na tego posta?
[#3] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #2

Ja nie odpowiem bo mam G4. I u mnie sporo przyspieszył
[#4] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Arbuz, post #3

A powiedz mi, czy DVD chodzi Ci już z tą wersją w 100% płynnie? I ile procentowo
zajmuje Ci to procesora?
[#5] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #4

Chodzi płynnie. Zużycie procesora zależy chyba od jakości filmu. Na przykład jedne filmy mają 45% zużycia proc a inne 70%. Ale generalnie już nie tną się. Zawsze możesz w ustawieniach dorzucić trochę keszu.
[#6] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Arbuz, post #5

Zawsze to już jakaś konkretna informacja. Dzięki!
[#7] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #1

Mam podobny problem na A4000T. Troche pomogło ustawienie parametru -ao ahi_dev. Natomiast przy niektórch filmikach mam podobnie jak Ty. Proc zajety w 70% a filmik sie tnie...

Spróbuj ruszyć MPlayera z podanym wyżej parametrem.

[#8] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #7

Podobno od chyba dwóch ostatnich wersji MPlayera ten parametr jest ustawiany domyślnie. Dzięki temu MPlayer 1.x przestał szarpać i nareszcie mogłem pożegnać wersję 0.91.

[#9] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #7

Hmm,nie dziwie sie ze tnie bo jednak klasyk to troche starutki sprzet.I nawet jak sie cos kodem przyspieszy to niekoniecznie bedzie widac na klasykowych powerkach.

[#10] Re: Jeszcze o MPlayerze

@MDW, post #8

Nie jest, po prostu zostało naprawione.

[#11] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Korni, post #10

Przydało by się żeby jeszcze czytał AMR-y. I będę wniebowzięty :D
[#12] Re: Jeszcze o MPlayerze

@AmiChris, post #9

Tylko jest jedno ale. Ten sam Mpeg puszczony na OS4 na DvPlayerze chodzi bardzo płynnie a zajętość procesora to niecałe 60%.

Aha, oczywiście mówię tutaj o A4000T i nie zamierzam oglądać filmów w Divixie ani DVD.

Zajętość procesora zmniejszyła się na najnowszym MPlayerze o jakieś 30% w porównaniu do wersji 0.91, czyli tej najlepszej. Więc raczej nie jest to wina starutkiego sprzętu. Poza tym to widać jak proc jest zajęty w 100%. Tutaj natomiast zajętość to jakieś 70% na Mosie 1.4.5 a Mpeg szarpie.

[#13] Re: Jeszcze o MPlayerze

@AmiChris, post #9

Podwójny post.

Ostatnia modyfikacja: 13.05.08 20:39
[#14] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #12

To jest na pewno ten MPlayer sprzed kilku dni? Był news na PPA. Dopiero dwie ostatnie wersje przy domyślnych ustawieniach działaja naprawdę dobrze. Wersja 0.91 już nie jest najlepsza. Jeszcze miesiąc temu tak ale teraz już na pewno nie. :)

[#15] Re: Jeszcze o MPlayerze

@MDW, post #14

Właśnie na A4000T nie było dobrze przy domyślnych ustawieniach. Trzeba było dopisać ten parameter o którym pisałem kilka postów wyżej, wtedy znacznie się poprawiło.

Oczywiście jest ogromna poprawa w stosunku do poprzednich wersji, ale niestety DvPlayer wygrywa z MPlayerem na słabszych konfigach.

Oczywiście sprawdzałem też u siebie na Pegazie i jest pięknie oprócz jednego avi który chodzi za szybko nawet na MPlayerze na MacOSX, ale to jest jeden jedyny wyjątek. Do oglądania tego avi używam VLC ;)

Tak czy inaczej Fabowi należą się ogromne brawa za doprowadzenie MPlayera do wersji która wreszcie jest OK a nawet jest lepsza niż nieśmiertelna wersja 0.91. OK

[#16] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #6

Próbowałeś dopisać ten parametr który Ci podałem?

[#17] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #15

Któryś klawisz spowalnia odtwarzanie filmu. Ale nie pamiętam który niestety a nie mam teraz jak sprawdzić.
[#18] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #16

Jakoś nie zaglądałem już do tego wątku, bo już zwątpiłem, że ktoś mi jeszcze odpisze...;)

Dzięki za sugestię. Niestety pomimo wpisanego parametru nie zauważam jakichś specjalnych
zmian... W dalszym ciągu obraz nie nadąża za dźwiękiem.

Sir Lucas, piszesz w którymś poście, że sprawdzałeś też u siebie na pegazie i było ok.
Masz pega G4, czy G3?

Mógłbyś mi podać całą składnię, jaką odpalasz MPlayera? Może pomijam jakiś inny,
kluczowy parametr...?
[#19] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #18

Jak obraz nie nadąża za dźwiękiem, to znaczy, że MPlayer nie wyrabia się z dekodowaniem obrazu. Wtedy można dać parametr -framedrop, powodujący przeskakiwanie ramek obrazu tak, aby dekodowanie wyrabiało się w czasie rzeczywistym. Oczywiście traci się wtedy na płynności video.

[#20] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #18

Mam Pega2 G4 512MB Ramu, Radeon 8500Pro 128MB. Tutaj działa wszystko ładnie.

Ale, uwaga, na Morphzone.org jeden z użytkowników podobnej konfiguracji jak moja tylko z Voodoo3 gfx doświadczył takich samych problemów jak Ty na Pegazie swoim a ja na A4000. Poradzono mu żeby wymienił kartę gfx na Radeona lub ewentualnie Fab poradził żeby dopisać coś takiego:

-vo cgx_overlay::NOPLANAR

Co do parametru który podałem to ja go dopisuję w TDMPlayerGui. Poprawił mi się dzięki temu dźwięk w większości filmików, ale niestety część z nich i tak szarpie pomimo zajętości proca w okolicach 70%.

Aha i jeszcze jedno, na OS4 te same filmiki chodzą pod DvPlayerem płynnie.
To dla czepialskich że sprzęt może być już zbyt stary ;)

Ostatnia modyfikacja: 15.05.08 13:11
[#21] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #20

No, to różnimy się tylko, a w zasadzie to aż, procesorem. ;)

Więc to również nie kwestia karty graficznej. Z tym :NOPLANAR też już wcześniej
próbowałem i nic to nie dało. Co ciekawe, to w zasadzie co bym nie zmienił, to
i tak chodzi to tak samo niedobrze... Np. Czy z -cache, czy bez nie widzę różnicy,
a powinna być przecież znacząca...

Jedynie -framedrop ją robi, ale z framedropem, to już nawet z poprzednimi wersjami
MPlayera dało się coś pooglądać tak samo jak i teraz. Tyle, że ta wersja jest
przecież szybsza i lepsza, a u mnie z niewiadomych przyczyn nie jest...
Z resztą, z framedropem, to mnie to nie do końca satysfakcjonuje.

Może coś wybrzydza na mój napęd DVD...
[#22] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #21

W takim razie to nie jest wina proca ani karty gfx tylko programu niestety
Ale jeśli nie programu to już nie wiem...ech

Poprzednie wersje miały problem z synchronizacją, bardziej obciążały proca, ale nie przycinały na wolniejszym sprzęcie. Ta wersja ma mniejszą zajętość proca, ale ma problemy.

Wydaję mi się że może "latency" w tej wersji zostało trochę wyśrubowane i dlatego tak się dzieję na innych, wolniejszych maszynach.

Wszystko rozchodzi się o te 30% i płynność zarówno w Twoim jak i w moim przypadku.

A czy mogą się wypowiedzieć inni użytkownicy Pega 1z G3 i A4000/A1200 z Mosem w tym kontekście? Być może to tylko u nas tak się dzieje. Sam już nie wiem.

[#23] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #22

Bo podobno kwestia napędu może tu grać rolę...

Dlatego również zachęcam użytkowników naszych konfigów do wypowiedzi na ten
temat. Jeśli bym wiedział, że komuś to chodzi przyzwoicie, to będę dalej szukał
przyczyny. Choćby właśnie próbując kupić jakiś inny napęd DVD...
[#24] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #23

a jaka wielkosc cache masz ustawiona? nie wiem ile jest standardowo (chyba 8mb) ale mozesz zwiekszyc. np 2-3 krotnie

[#25] Re: Jeszcze o MPlayerze

@kiero, post #24

W tym właśnie rzecz, że czy ustawię opcję -cache na wartość domyślną, czy dam dużo
większą, a nawet pozbędę się jej wogóle - to w zasadzie nie widać różnicy prędkości.
Wygląda na to, jakby ten cache wogóle u mnie nie działał...
[#26] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Adam_K, post #1

Muszę coś napisać o MPlayerze. Na PegII G4/1ghz Divx 1280x760 troszkę tnie a zużycie procka 70%.

Ostatnia modyfikacja: 22.05.08 08:21
[#27] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Arbuz, post #26

A ja przeprowadziłem mały test.

Odpaliłem film DVD pod MacOSX 10.4.11 na PowerBooku G3 400,
gfx 8MB ATi.
Jak wiadomo MacOSX jest systemem dużo cięższym od MorphOSa.
Zajętość procesora wynosi 65% przy odtwarzaniu, nic się nie tnie wszystko działa pięknie. Więc tak sobie myślę, że to raczej nie jest problem sprzętowy.
Na Pegu I G3 600 wszystkie DVD powinny śmigać pod Mosem.

[#28] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Sir_Lucas, post #27

Ja akurat pisałem o g4/1ghz i dvix 1280x760
[#29] Re: Jeszcze o MPlayerze

@Arbuz, post #28

Kwestia napędu DVD to też nie jest, bo zgrałem film na twardy i to samo...

Cóż, pozostaje mi czekać na nową wersję MPlayera, może cos zostanie jeszcze zoptymalizowane...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem