[#5]
Re: Kilka pytań dotyczących Blendera
@ender,
post #1
Ja uważam, że powinieneś wybrać tę książkę, która opisuje najnowszą wersję Blendera. Jak tylko pojawia się nowa wersja Blendera to niedługo później pojawia się i wersja dla MorphOS. Ja mam książkę opisującą wersję 2.38 i w stosunku do najnowszej wersji (2.46) jednak jest trochę różnic. Po drodze zmieniono już kilka istotnych. Program rozwija się i zmienia w niezłym (jak na freeware) tempie. Tak więc książki są zawsze opóźnione. Czasem jakiegoś opisywanego w książce przycisku po prostu nie ma i się człowiek wkurza. A potem okazuje się, że funkcja tak się rozbudowała, że ten jeden przycisk zamienił się w całą zakładkę z kilkoma przyciskami, suwakami, checkboxami. Każda nowa wersja wprowadza coś fajnego. W mojej książce nie ma na przykład tych manipulatorów (chodzi mi o te strzałki do przesuwania wszystkiego i koła do obracania) rodem z Maya. Zawsze mi się to bardzo podobało i uważałem to za bardzo wygodną sprawę. Czytając moją książkę można odnieść wrażenie, że tego nie ma i trzeba się męczyć z manipulowaniem elementami. A tu niespodzianka - Bledner po wersji 2.38 już to ma. To tylko prosty przykładzik. Tak więc polecam możliwie najbardziej aktualną książkę. Jak najbliżej 2.46.
Czy Bledner nadaje się do robienia grafiki 3D dla potrzeb gier? Oczywiście, że tak. Za czasów PSX Bledner był podobno nawet oficjalnie polecanym programem do SDK PSX. Czy może był nawet jego częścią. Dokładnie nie wiem, bo to mi się tylko obiło o uszy.
Projekty Blednera oczywiście można przenosić między platformami. Sam pisząc swój exporter obiektów w Pythonie często to robiłem. Czasem po prostu miałem chwilę w pracy i tam sobie jakąś funkcję dopisywałem. Na PenDrive miałem Blendera, testowe projekty i skrypty Pythona. Na firmowej maszynie miałem tylko zainstalowanego Pythona. Jak coś tam zrobiłem to potem bez problemu działało w domu na Pegasosie z MorphOS.
Do Blendera polecam min. 512MB RAM. Oczywiście na 256MB też się da robić i spokojnie to działa. Ale jakbyś popadł w jakieś rozbudowane sceny to pewnie już braknie RAMu. Mi jeszcze nigdy nie brakło pomimo tego, że ciągle mam w Pegasosie tylko 256MB. Ale tak czy siak polecam min. 512MB.