[#1] Flop
Czy ma sens pakowanie do Pegaza flopa? Okazjonalnie pewnie by się przydał, obiło mi się jednak o uszy, że MOS go nie obsługuje, a Linuxa nie zamierzam nigdy używać.

Jak z tym jest?
Z góry dzięki za Re:

Pozdrawiam.
[#2] Re: Flop

@Daclaw, post #1

Amigowych dyskietek nim nie przeczytasz - będzie działał tylko z dyskietkami pecetowymi 1.44Mb. Według mnie w obecnych czasach to dyskietki już umarły i do przenoszenia danych używa się flashów na usb.

[#3] Re: Flop

@Daclaw, post #1

Ja nie widzę powodu. Przecież teraz nawet w pecetach nie ma stacji dysków. Pendrive 1 GB kosztuje teraz chyba z 15 zł, 8 GB grubo poniżej 100 zł. Sens montowania stacji dysków do dzisiejszych komputerów jest taki sam jak sens montowania do nich magnetofonu kasetowego. Jeszcze w Amidze Classic to może i ma jakiś sens, bo można z tego uruchomić maszynę w razie czego. No ale skoro Pegasos uruchamia się z CD/DVD, a MorphOS i tak się na dyskietce nie zmieści to stacja dysków nie ma sensu. A do przenoszenia danych? Też bez sensu w obliczu penów. Pojemność, prędkość zapisu/odczytu, pewność... Nawet jak władujesz tam stację dysków to i tak jej ani razu nie użyjesz. Ja tak w jednym pececie mam stację. Wsadziłem, bo mi jakas została z dawnych czasów. Pecet był upgradeowany już 3 razy, a stacji nie użyłem przez ostatnie 5 lat ani razu. Nawet nie wiem czy jeszcze działa. Kurzu w niej pełno. Myślę, że szkoda sobie zaśmiecać całkiem fajny sprzęt jakąś prehistorią, której na 100% ani razu się nie użyje. Bo niby do czego? :) Ja bym nawet za darmo stacji nie zamontował. Po prostu wstyd. :)

[#4] Re: Flop

@Daclaw, post #1

Jak pisze March, zbyt przydatne to obecnie nie jest. Choć ja miałem swego czasu sytuacje na polibudzie, gdzie jakimś tam sprzętem sterował stary pecet, i jedyna możliwość uzyskania np. pliku z danymi pomiarowymi to zapis na dyskietkę. Jeżeli trafiają Ci się tego typu sytuacje, to pomocny będzie sterownik stacji dysków Sonica.

[#5] Re: Flop

@Marek Szyprowski, post #2

Można założyć flopa, ale jak napisał przedmówca - będzie obsługiwał tylko dyskietki w formacie PC (zresztą to samo się tyczy nowych Amig - zarówno Peg jak i one potrzebują karty Catweasel do obsługi amigowych dyskietek we flopie). Możesz też założyć stację LS120 (IDE) i też używać dyskietek 1.44 MB. Z tym, że obecnie tylko nie ma potrzeby używania dyskietek (przez kilka lat używania Pega nie miałem ani razu potrzeby użycia dyskietek), bo wszystko przeniesiesz siecią lub pendrivem.

Ostatnia modyfikacja: 26.05.08 20:39
[#6] Re: Flop

@MDW, post #3

Ja mam w laboratoriach na uczelni masę sprzętów (nie tylko komputerów), z których można dane zrzucić tylko na dyskietkę. A jak zabawnie zachowują się studenci, gdy do przerzucenia danych jest na komputerze tylko goły MS-DOS (bez Norton Commandera...). Najstarszy PC który robi w laboratorium za terminal szeregowy (na dyskietki zrzuca się logi z tego terminala), to PC/AT 8086 4,77 MHz, z 1 MB RAM i 40 MB HDD . :) Całkowicie wystarczająca maszyna, terminal pracuje z szybkością 1200 bps.

[#7] Re: Flop

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Ja mam w laboratoriach na uczelni masę sprzętów (nie tylko komputerów), z których można dane zrzucić tylko na dyskietkę.

Racja, bym zapomniał. Pierwszy z góry przykład - bardzo dobry, choć już nieco leciwy, analizator widma. Umożliwiał zrzut ekranu np. w HPGL-u - a jakże, na dyskietkę. :)

[#8] Re: Flop

@Kamul, post #7

No i co z tego skoro danych z tych dyskietek i tak peg raczej nie bedzie mogl wykorzystac? Ja pamietam z uczelni jakiegos chyba amstrada ze stacja 5,25'',
A teraz w laptopie mam flopa ktorego mozna zamontowac zamiast napedu dvd i tez nigdy go nie uzywalem, Na klasyku tez tylko w sytuacjach awaryjnych, choc kiedys, kiedy mialem zepsutego, udalo mi sie postawic system bez stacji ;)

[#9] Re: Flop

@Daclaw, post #1

Niezrozumiałe są dla mnie przyczyny wrogości okazywanej powszechnie stacji FDD. ;) Tak czy inaczej - mam do czynienia z sytuacją wskazaną przez Kraszana, więc czasem jej potrzebuję.

Rozumiem, że pod MOSem będę miał możliwość odczytu dyskietek, ale tylko "pecetowych"?
[#10] Re: Flop

@Daclaw, post #9

Tak, będziesz musiał użyć sterownika napisanego przez sonica i stworzyć odpowiednią mountlistę. Problem w maszynach typu Peg i nowe Amigi polega na tym, że mają one jedynie standardowe pecetowe kontrolery FDD w mostku południowym, które jak wiadomo nie są w stanie obsłużyć amigowych dyskietek (problem jest wyłącznie sprzętowy, nie programowy).
W przypadku klasycznych Amig można używać amigowych dyskietek, zarówno pod MOSem jak i pod OS4.
[#11] Re: Flop

@wali7, post #10

będziesz musiał użyć sterownika napisanego przez sonica i stworzyć odpowiednią mountlistę

No rewelacja - nawet klika! OK

Ostatnia modyfikacja: 30.06.2008 00:26:00
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem