[#1] Dlaczego warto mieć Pegasosa
Witam!
Temat nie jest żadną prowokacją, po prostu potrzebuję takowych argumentów, ażeby wykazać kilku osobom, że planowany przeze mnie zakup to sensowna decyzja. Ja wiem dlaczego chcę Pegasosa, ale obawiam się, że nie potrafię wykazać (za słabo znam możliwości tego komputera) tak dobrze przewagi tej platformy nad innymi.
Pozdrawiam

[#2] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #1

zeby moc czekac na mosa 2

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 18:31:05
[#3] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #1

Bo ta platforma nie ma prawie żadnej racjonalnej przewagi. Ten zakup może być rozpatrywany co najwyżej pod kątem hobby, a nie jako realna alternatywa względem dajmy na to peceta z win/linux.
Jedyne co mi przychodzi na myśl z "praktycznych" plusów tej platformy, to jej energooszczędność, i znacznie mniejszy poziom wydzielanego hałasu. Chociaż nawet i to może być dyskusyjne.
Jeśli patrzysz na pegaza tylko przez pryzmat MorphOSa, to jeszcze gorzej - braki oprogramowania są stosunkowo duże. Sytuację ratuje linux, ale są pewne rzeczy które występują nań tylko w wersji na procesory x86.

Jeśli patrzysz na to przez pryzmat hobby - to bierz, i nie przejmuj się opiniami "innych". Jeśli zaś przez pryzmat alternatywy - to dwa razy się zastanów.

Tak w ogóle - jakie znaczenie ma to, co sobie ktoś tam mówi? To ktoś kto trzyma Twój portfel? ;)

[#4] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #1

Brak wirusów ...

ok, racja
[#5] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #1

Pegasosa mieć warto, bo to najszybszy komputer, na jakim można odpalić MorphOS-a. A dlaczego warto odpalić MorphOS-a? Tu, jak zaznaczył Marcin, trudno znaleźć tak zwane "zdroworozsądkowe" wyjaśnienie. Dla mnie MorphOS to po prostu hobby.

[#6] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@MinisterQ, post #3

Mysle, ze "stosunkowo duze braki oprogramowania" moga byc zaleta,
dajaca stosunkowo duze "pole do popisu" programistom.
[#7] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #6

O tak, widać to jak na dłoni, cały czas. ;)

[#8] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #6

Tak, tak sytuacja bardzo stymulujaca do rozwoju jednostek.
Szybka możliwość zostania Guru/Bogiem lecz jednak bez profitów finansowych

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 19:21:11
[#9] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@BULI, post #8

Hmm... Przeciez nasze srodowisko hobbystyczne jest w stanie wydac krocie

na sprzet, na Mosa 2.0 ... wiec dlaczego mielibysmy nie kupowac porzadnych programow

za konkretna kase ?

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 19:27:20
[#10] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #9

Bo wszystko juz wydalismy.

a jesli o brak wirusow chodzi to linuxy na pc sa pod tym wzgledem nie gorsze.

A jesli o alternatywe dla mosa chodzi to wole macosa X niz linuxy, z tym ze maca o takich samych parametrach mozna za 1/3 ceny kupic.

[#11] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@vi-bee, post #10

Chodzi Ci o alteranatywe dla mosa na pegasos ?

bo jesli tak, to co to za alternatywa bez akceleracji 3D...

PS. Z reszta te wszystkie dywagacje na temat strony finansowej
sa kompletnie bezsensowne (nie przesadzajmy 2/3 tysiace na sprzet phi..
co to jest w stosonku do wydatkow jakie czlowiek musi/chce poczynic w ogole)

Albo chcemy rozwijac platforme albo nie... jakby tak sie dobrze rozejrzec
to jest jednak sporo programistow ktozy rozwijaja, a dlaczego to idzie jak krew z nosa...
ja nie wiem .. jakis kompletny brak organizacji chyba .

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 20:05:22
[#12] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@MinisterQ, post #3

W pewnym sensie. ;) Mam żonę i mamy wspólne konto... ;)

[#13] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@Grzegorz Kraszewski, post #5

Dla mnie to też hobby. Stąd trudno mi wytłumaczyć. Nie powiem, że się "zakochałem w sprzęcie", bo mogłoby to dziwnie zabrzmieć. ;)

[#14] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #11

nie kazdemu 3d jest potrzebne

[#15] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #6

Zgadzam się.

Totalna załamka kupili mojego Pegasa na Ebay, a w Efunzine nie mają na razie. Kupić efikę? W końcu 400mhz to nie tak mało, ale to nie to co 1Ghz.

[#16] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #11

Co rozumiesz przez "brak organizacji"?
Tu nie o brak organizacji się to rozbija, ale o dwie prozaiczne kwestie - czas i pieniądze. Do tego można dodać jeszcze chęci, kwestie godzenia tego z życiem osobistym, i sto innych kwestii, które w połączeniu z małą liczebnością środowiska tworzą taki, a nie inny obraz rzeczywistości.

[#17] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@MinisterQ, post #16

Mam na mysli organizacje projektów zwiazanych z mosem, postawienie celow, powiazanie/dopasowanie do nich programistow. Patrzac z drugiej strony chyba latwiej jest zrobic cos takiego w mniejszym srodowisku,
a lepsza organizacja przeklada sie na lepsze wykorzystanie poswieconego czasu ... lepsze efekty.. z reszta w cale nie musialoby to byc zupelnie "otwarte" jak w przypadku linuxa (chociaz sa komercyjne dystrybucje),
w pewnym momencie mogloby to nawet zaczac przynosic dochody, a co jest piekniejszego niz hobby ktore przynosi dochody ...

a tak to "kazdy sobie rzepke skrobie" :)
[#18] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ede, post #17

To może powiedz jeszcze kto miałby tych wszystkich aktywnych mosowych developerów "zorganizować", i w jaki sposób? ;)

[#19] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #15

Efika to nie Pegasos.
Nawet gdyby przyjac, ze procesor ma polowe mocy (bo pewnie sporo mniej), to w Efice masz dodatkowe ograniczenia jak: pamiec, kontroler dyskow, sloty PCI... Pegasos to typowy komputer, a Efika to tylko takie cudo ;)
Nie za bardzo mozna porywnywac te dwie rzeczy (Efika - Pegasos), bo zbyt bardzo sie roznia. A roznia sie bardzo, bo byly projektowane do innych zadan/celow.
Jak chcesz miec sprzet podobny do Pegasosa, to w zasadzie tylko Pegasos wchodzi w gre - Efika Cie nie zadowoli.

[#20] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #15

wstrzymaj sie z efika.poczekaj jak sie pojawi kolejny pegasos. efika to porazka.

[#21] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@MinisterQ, post #18

Heh... Trzeba ich jakos zaprogramowac pomysł

Wszystkich to ciezko pewnie bedzie, bez delegacji chyba sie nie obejdzie.

... Mysle jeszcze ...

Kto ? ... Hmm.. Na poczatek jakis serwis ladniejszy niz Power Developer, MorphZone, plus cos na ksztalt RFC.
W sumie to dobry moment na taka akcje jest (zblizajaca sie premiera MOS2.0)
Trzeba ich jakos psychologicznie podejsc .. moze leciusko przydepnac ambicje ...
Bo na jakies wielkie obiecanki to sie nikt nie nabierze...

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 21:57:08
[#22] Re: Dlaczego warto mieć Pegasosa

@ender, post #1

Z amigowego punktu widzenia Pegasosa warto mieć, gdyż, spośród dostępnych rozwiązań, jest to najbardziej wydajny sprzęt amigowy. Poza tym wg amigowych kategorii można go wręcz uznać za sprzęt popularny.

Z ogólnego punktu widzenia Pegasos jest cenny, bo jest to COŚ INNEGO. W komputer tego typu nie wyciera paluchów każdy mechanik samochodowy i każda żurna buła z okienka, jak ma to miejsce w przypadku wiodącej platformy.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 21:26:10

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 21:27:52
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem