[#1] Peg
Bardzo przepraszam za banalne pytania, które będę teraz zadawał, ale rzecz jest dla mnie nowa, a nie dostałem z Pegiem żadnej dokumentacji. ;)

1) Jak ustawić automatyczne bootowanie, żeby nie trzeba było wpisywać boot /pci/ide/disk... ?

2) Odczyt z cedeka kończy się na większości plików komunikatem "read/write error". Trafiłem na czytnik zepsuty na starcie, czy są jakieś opcje konfiguracji o których nie wiem?

3) Czy z Pegiem działa WolnyCD?

4) Jak wygląda sprawa połączenia Pega z PC przez kartę sieciową celem wymiany danych? Łopatą poproszę. ;)

Pozdrawiam, z góry dzięki.
[#2] Re: Peg

@Daclaw, post #1

1) bo pierwsze nie /pci/ide/disk
tylko hd:0 hd:1 chyba ze skróty nie działąją :)

http://www.morphos-news.de/beta2help/qstart_pl.html

2) raczej czytnik zepsuty na starcie
3) chyba dziala
4) kabel skrosowany chyba ze łaczenie przez switch/router/hub skonfigurowany numer ip i maska na obu sprzętach, sciągnięty programik
smbfs
i potem

smbfs domain=nazwa_grupy service=//pecet/nazwa_udostępnionego_dysku

z czego pecet jako nazwa + ipek musi być wpisany do stosu tcp

[#3] Re: Peg

@rzookol, post #2

Na tej stronie jest napisane:

"Aby uniknąć problemów z Pegasosem, używaj 80-żyłowej taśmy IDE"

Czytnik mam podłączony na zwykłej 40-tce. Zawsze mi się wydawało, że nie powinno to mieć znaczenia. A może jednak?

A w ogóle - dzięki za Re:

Ostatnia modyfikacja: 15.06.2008 13:51:37
[#4] Re: Peg

@Daclaw, post #3

80 bo będą błędy

[#5] Re: Peg

@Daclaw, post #1

3) Czy z Pegiem działa WolnyCD?

Mi nie działał z napędęm Samsunga x40.

[#6] Re: Peg

@rzookol, post #4

Ja mam czytnik dvd na 40-ce i jest ok.
[#7] Re: Peg

@Daclaw, post #1

[#8] Re: Peg

@deez, post #6

No a u mnie właśnie to było przyczyną problemów. Wymieniłem taśmę na 80-tkę i jak ręką odjął. Tylko Pegaz chce odlatywać w kosmos razem z całym biurkiem - muszę jakoś spowolnić ten #$@!!@ czytnik.
[#9] Re: Peg

@Daclaw, post #8

U mnie wystarczyło go dokręcić na wszystkie możliwe śruby
[#10] Kolejne małe żałosne pytaneczko... ;)

@Daclaw, post #1

Okazało się, że WolnyCD działa z moim napędem, czym zachęcony wpisałem do user-startupu coś takiego:

WolnyCD volume=CD0: speedrate=708 update=3

w efekcie komp staje przy ładowaniu systemu na logo MOS-a i dalej nie idzie. Na klasycznej Amidze odpaliłbym system bez s-s i wywaliłbym tę komendę działając w CLI. A jak sobie na Pegasosie poradzić? Nie mam z czego go opalić, poza systemem, który właśnie się zbiesił.

Pozdrawiam. :)
[#11] Re: Kolejne małe żałosne pytaneczko... ;)

@Daclaw, post #10

Wystartować Pega z płyty CD z MorphOSem.

[#12] Re: Kolejne małe żałosne pytaneczko... ;)

@Daclaw, post #10

A może odpal z plytki z mosem :P
[#13] Re: Kolejne małe żałosne pytaneczko... ;)

@ede, post #12

Nie mam!
[#14] Re: Kolejne małe żałosne pytaneczko... ;)

@Daclaw, post #13

to sciągnij z sieci i wypal

[#15] Re: Peg

@Daclaw, post #1

1 najwazniejsza sprawa, zassij i druknij the pegasosbook, naprawde ulatwia poczatek zabawy z pegiem

[#16] Re: Peg

@Daclaw, post #1

Naciśnij F9 w ofw i wpisz printenv. wtedy wszystko stanie się jasne. Ten F9 to po to aby drobniejszą czcionkę mieć. To odnośnie bootowania. A jeśli chodzi o czytnik to raczej xepsuty. Ja tak miałem Była to nagrywarka dvd Pionner i od razu okazało się, że walnięta. Nawet do dziś jej nie reklamowałem w eFunzine, tylko po prostu kupiłem nowego Samsunga u siebie na miejscu. Stwierdziłem, że jak jest walnięty czytnik CD, to i z bootowaniem z dysku można mieć problemy. Co do wymiany danych... to ja przegrywam ze starej Amigi przez kabel krossowy podłączony do dodatkowej karty sieciowej kupionej do Pega. Jak ją kupiłem, to trochę bałem się użyć, bo była krótsza niż slot PCO na nią. Potem Mos-Net mam skonfigurowany tak, że oprócz normalnego mojego IP jest dla tej drugiej sieciówki nadane 192.168.0.2. A w Amidze jest w MiamiDX osobny interface dla lokalnego połączenia z IP 192.168.0.1 Jak do tej pory nie udało mi się uzyskać InterNetu na starej Amidze. Ale to nieważne...

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2008 23:40:10

Ostatnia modyfikacja: 24.06.2008 23:47:13
[#17] Re: Peg

@Grzegorz Kraszewski, post #5

A u mnie WolnyCD działa na MOS-ie. Teraz już nie używam, bo nie ma potrzeby. Ale jak wcześniej miałem nagrywarkę dvd Sony pożyczoną od siostrzeńca, to się przydawał. Lubiła ona nagle bez żadnego powodu przyspieszać, co uniemożliwiało nagranie płyty

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem