[#1] Dysk USB i USB 2.0
Dwa pytania.

1. Czy Pegasos obsłuży mi zwykły dysk 3.5 cala IDE zamontowany w ładnej ubudowie, która umożliwia podłączenie go przez USB? Oczywiście w obudowie mam w cholerę miejsca ale chcę taki dysk wykorzystać jako okresowy backup. Nie chcę żeby był cały czas podpięty do Pegasosa i ciągle się kręcił skoro i tak nie jest używany.

2. Jaką kartę USB 2.0 powinienem kupić żeby mieć pewność, że zadziała z MorphOS 1.4.5? Czy Poseidon z tej wersji systemu obsłuży 2.0 i USB będzie pracowało szybciej niż to co jest standardowo w Pegasosie?

[#2] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #1

3.5 cala to raczej nie bo próbowałem u siebie podłączyć i wygląda na to że prakuje prądu do startu (no ale to stary dysk). Teraz mam podłączoną przez USB 40GB 2.5cala i działa dobrze(no oprócz tego że USB1.1 z płyty) Owszem mam kartę PCI-USB2.0 NEC-a ale nie mam sterów do poseidona i czekam na MOS2 i karta działa jak 1.1

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2008 08:39:13
[#3] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Arbuz, post #2

Czyli działa dysk przez USB? Super, dzięki za informację! Ucieszyła mnie. :)

A co do prądu to obudowa oczywiście miałaby swój zasilacz. Tak przynajmniej jest napisane w opisach aukcji na których sprzedają takie obudowy (za niecałe 30 zł). Wobec tego może być i zasilacz 3.5 cala. Wala się u mnie trochę takich po chacie. Jakieś nieużywane 80 GB i 60 GB.

Ktoś na forum się tutaj wypowiadał na temat USB 2.0 i jemu to chodziło. Muszę poszukać.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2008 08:44:01
[#4] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #3

Ja mam podłączony 2.5cala dysk poprzez dwa kable USB. Widocznie jeden to też za mało aby prądu dostarczyć, ale to już taka przelotka dodawana w zestawie z gustowną kieszenią do dysku. Ale mówię cały czas o dysku 2.5 cala
[#5] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #3

Ja kiedyś kupiłem taki interfejs USB2IDE dla dysku 3.5 cala z zasilaczem (na allegro), ale niestety pod MOSem (poseidonem) nie chciało to zadziałać :(
Teraz mam obudowę na dysk 2,5" i wszystko prawie fajnie działa pod MOSem (są tam dwie partycje FAT32 i NTFS).

[#6] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #3

A ja kupiłem na allegro taką przelotkę za 30 zł i nie działa w ogóle, ani pod MOS-em ani pod Linuksem. Nie polecam.

[#7] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #1

Tez mam taka najtansza przelotke z allegro i podlaczalem za jej pomoca dysk 3,5'' do pegaza, dzialalo z tym ze przy kopiowaniu wiekszej ilosci plikow wychodzily jakies bledy, ale to wina przejsciowki bo na pc dzialo sie tak samo.
Wydaje mi sie ze wszystkie kieszenie/przejsciowki na usb do dyskow 3,5" wymagaja zewnetrznego zasilania.

[#8] Re: Dysk USB i USB 2.0

@vi-bee, post #7

Błędy się pojawiały jak miałeś podłączone zewnętrzne zasilanie czy tylko po prostu do USB?

[#9] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #6

No to najwidoczniej albo Panowie mieliście pecha, albo ja szczęście Również posiadam taką przejściówkę, również zapłaciłem za nią 30 zł. No i...moja działa bez problemów zarówno pod Winzgrozą, Linuxem jak i BeOSem...

Dyski 3,5 cala rzeczywiście potrzebują zewnętrznego zasilenia (w komplecie z przejściówką dostałem zasilacz). Dyski 2,5 są chyba zasilane tylko napięciem 5V, które z USB można pociągnąć. Jak się mylę to niech ktoś poprawi. Podczas używania przejściówki i dysków 2,5 zauważyłem jedną rzecz - ważna jest długość przewodu - nawet podłączenie do USB z panelu przedniego czasem powoduje problemy, a przez przedłużacz dysk w ogóle nie startuje.

[#10] Re: Dysk USB i USB 2.0

@widelec, post #9

widelec napisał(a):

> Dyski 2,5 są
> chyba zasilane tylko napięciem 5V, które z USB można pociągnąć.

owszem, ale: standard przewiduje max. 0.5A na jednym porcie. jesli plyta dokladnie tyle daje a dysk potrzebuje wiecej to lipa. wtedy mozna uzyc kabla co wezmie 1A z 2 portow, o ile takowy sie ma. czesto tez plyty daja 2A i wiecej na porcie ale nie mozna na tym polegac.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2008 18:57:30
[#11] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Valwit, post #10

Valwit napisał(a):

> owszem, ale: standard przewiduje max. 0.5A na jednym porcie.
> jesli plyta dokladnie tyle daje a dysk potrzebuje wiecej to
> lipa.

No to ja nie wiem co wy za dyski macie. Ustawiłem przed sobą 8 dysków 2,5 cala i tak patrze... no i żaden nie bierze więcej niż 0,6 A - tyle bierze mój Fujitsu 80 GB. Zbyt dużo z nim nie biegałem po różnych płytach, ale na tych co mam w domu śmiga ok.. nawet na obciążonym hubie. Posiadacie dyski, które biorą więcej niż 0,6A ? Myślałem, że te 2,5 cala nie są zbyt prądożerne...

[#12] Re: Dysk USB i USB 2.0

@widelec, post #11

Zastanawiam się po co ta gadka o grzybach. Było pytanie o Pegasosa i była odpowiedź że dyski 2.5cala działają ładnie pod USB ale za to 3.5cala nie sprawdzają się pod USB na Pegazie.
[#13] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Arbuz, post #12

(...)dyski 2.5cala działają ładnie pod USB ale za to 3.5cala nie sprawdzają się pod USB na Pegazie.

Ale z dodatkowym zasilaniem powinny działać, prawda? Ja nawet nie myślałem o podłączaniu czegoś takiego bez dodatkowego zasilania.

[#14] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Valwit, post #10

Niektóre kieszenie, np ICYBOX 2,5'' są sprzedawane w zestawach z dwoma kabelkami - pierwszy, to typowo sygnałowy kabelek USB (taki jak do aparatów, playerów MP3) a drugi to z jednej strony wtyczka USB-A, a z drugiej dodatkowa wtyczka zasilania dla dysku. Trafiłem na kilka komputerów, w których musiałem podłączyć drugi kabelek, ale generalnie większości wystarcza sam kabelek sygnałowy.

PS Specyfikacja USB zakładała niższą wydajność prądową niż USB2.0 - z tego co pamiętam max 100mA w trybie czuwania i max 500mA przy maksymalnym obciążeniu

PS2 Jeszcze taka uwaga - kieszenie ICYBOX'a, którymi się bawiłem, miały alergię na dyski WD - transfer z/do nich był koszmarnie wolny... Także jeśli planujecie zakup, to najpierw kieszeń, a potem dysk z zastrzeżeniem zwrotu jeśli będzie kiepsko :/

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2008 20:03:55
[#15] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #13

Ja raz podłączałem 3.5cala do USB PEgaza i nie działał ale tak jak mówię kupiłem kieszeń do 2.5 calowego dysku w zestawie przelotka usb->USB 2x i ładnie śmiga i nie miałem problemów z transferem nawet z caviarami
[#16] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Arbuz, post #15

Ale ten 3.5 calowy był z dodatkowym zasilaczem czy bez?

[#17] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #16

Z zasilaczem
[#18] Re: Dysk USB i USB 2.0

@widelec, post #11

Posiadacie dyski, które biorą więcej, niż 0,6 A?

Oczywiście. Hitachi TravelStar 40 GB - 1,0 A ma na naklejce.

[#19] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #16

chyba nie da sie podlaczyc dysku 3,5" bez zasilacza

[#20] Re: Dysk USB i USB 2.0

@vi-bee, post #19

Tak, dyski 3,5'' potrzebują do działania dwóch napięć: +5 i +12V
[#21] Re: Dysk USB i USB 2.0

@DiloN, post #14

DiloN napisał(a):

> ICYBOX'a,

albo ICYBOX albo ICYBOKSA.
[#22] Re: Dysk USB i USB 2.0

@widelec, post #11

widelec napisał(a):

> ok.. nawet na obciążonym hubie. Posiadacie dyski, które biorą
> więcej niż 0,6A ? Myślałem, że te 2,5 cala nie są zbyt
> prądożerne...

ale zauwazyles ze 0,6 to wiecej niz 0,5? i pomyslales moze ze kontroler ide2usb tez troche pradu potrzebuje? i wpadles moze na to ze im bardziej badziewny tym wiecej pradu zezre?
[#23] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Valwit, post #21

? A może AJSBOKSA? Bądźmy konsekwentni!
[#24] Re: Dysk USB i USB 2.0

@Arbuz, post #2

MDW - dysku 3.5 cala na USB nie używałem (bo nie mam), ale 2.5 cala USB używam od około dwóch lat i z Pegiem działa pięknie. Najpierw działałem na Pegowym USB on-board, potem na karcie USB VIA - obydwa w trybie 1.1, więc w porywach 1 MB/s wyciągały. Obecnie uzywam karty USB NEC i z tym MOSowym sterownikiem 2.0 dysk pięknie wyciąga jakieś 10 MB/s (tyle samo co pod PC).
Arbuz - sterownik do Poseidona dla USB 2.0 jest dostępny już od 1.5 roku.

PS. Poseidona mam w ostatniej MOSowej wersji, zarejestrowany.
[#25] Re: Dysk USB i USB 2.0

@wali7, post #24

Przypomnij mi który to jest bo ten co mam to jakoś nie bardzo mi chce działać (może źle konfiguruję). Jak podłączę obojętnie jakie urządzenie to odczytać na nim problemu nie ma ale jak już trzeba przegrać więcej niż 1 plik to wywala mnie z poseidona i potrzebny reset. Napisz jak masz poustawiane wszystko.
Oczywiście pod linuxem karta działa ok.

Ostatnia modyfikacja: 28.06.2008 18:53:59
[#26] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #3

Ja owego czasu umieściłem artykuł na temat podłączania do amigowego USB skrzyneczki na urządzenia IDE/ATAPI. Nie czytałeś go?
[#27] Re: Dysk USB i USB 2.0

@MDW, post #16

MDW pocieszę cię... ja podpoiłem kieszeń z dyskiem 3,5" (320 gb Samsung) do stacjonarnego dvd Wiwa128 USB. Kieszeń ma swoje własne zasilanie. Więc myśle że nawet posejdon z MOS'em da radę to obsługiwać.

Aha kieszeń jest firmy tracer aluminiowa... obsługuję usb2.0. Najśmieszniejsze jest to że do kontrolera wcale nie trzeba podpinać hdd... ja osobiści z pod mojego laptopa podpoiłem pod kontroler z kieszeni nagrywarkę DVD i normalnie WinXp wszystko rozpoznał. Eksperymentalnie powinienem teraz nagrywarkę podpiąć przez tą kieszeń do stacjonarnego dvd żeby sprawdzić czy dvd czyta pliki z zewnętrznego napędu :).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem