[#1] Brak połączenia z netem
Do Pega mam przez sieciówkę podłączony AP a net poprzez niego ciągnę z Rutera (WIFI). Do netu używam MOSNET-a. ALe zauważyłem, że jeśli nie używam na MOSie ponad 30minut netu to tracę połączenie z ruterem, no i z netem (potrzeny reset). Ten sam zestaw tylko że po uruchomieniu Fedory8 nie ma takich problemów z brakiem połaczenia. Zauważyłe tylko że np. ibrowse czy sputnik nie widzi adresu routera. Pytanie czy jest sposób żeby przywracać połączenie bez resetu MOS-a? Bo widzę że ten problem, jak pisałem wyżej dotyczy tylko MOS-a.
[#2] Re: Brak połączenia z netem

@Arbuz, post #1

Ja nie odpowiem, ale trochę w temacie...
U mnie czasem znika sieć - np. gdy wysyłam duży plik mailem. Po prostu
się wyłącza i muszę w okienku MOSNet-a wyłączyć i ponownie włączyć
stan "online". Czasem dzieje się też podobnie przy niektórych stronach
itd. Nie wiem dlaczego.

[#3] Re: Brak połączenia z netem

@Leander, post #2

U mnie Twojego objawu nie ma bo jeśli już śmigam po necie to nie wyłączy się ale jak zostawię Pega włączonego na dłużej bezczynnie to sieć traci a wyłączanie i włączanie w mosnecie nie pomaga. Tak w sumie to nie jest tak bardzo uciążliwe bo przecież ładowanie MOS-a trwa kilka sekund ale zawsze to jakaś wada.

Ostatnia modyfikacja: 27.06.2008 23:12:37
[#4] Re: Brak połączenia z netem

@Arbuz, post #3

na wolnym upload tego objawu nie ma.

[#5] Re: Brak połączenia z netem

@Arbuz, post #1

Mozliwe ze to wina sterownika. Na PC mialem identyczne objawy. Inne sterowniki rozwiazaly problem.
[#6] Re: Brak połączenia z netem

@Arbuz, post #3

a wylaczenie i wlaczenie mosnetu nie pomaga?

[#7] Re: Brak połączenia z netem

@vi-bee, post #6

Nie pomaga. Jeśli w przeglądarce po utraceniu połączenia wpiszę adres rutera to nie mogę się z nim połączyć ale jeśli wpiszę adres AcessPointa podłączonego przez sieciówkę to jest ok. Czyli widać że problem jest gdzieś na łączu raiowym między AP a Ruterem. Wszystko było by ok gdyby ta sytuacja zdarzała się gdy na pegazie uruchomię też linuxa ale nie, jak jest fedora włączona nigdy mi się to nie zdarzyło tylko i wyłącznie gdy jestem na MOS-ie no i po jakimś czasie (30min) bezczynności netowej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem