[#1] Co i jak - pomocy ;)
Jestem leniwy/zapracowany, niepotrzebne skreslic ale przymierzam sie do kupna, czegos, na czym odpale MOS2. Problem w tym, ze o ile w sytuacji na rynku sie orientuje, o tyle jesli chodzi o oprogramowanie, wypadlem calkowicie z branzy. Ostatnia Amige sprzedalem w 2003 roku. W zwiazku z tym lista trywialnych pytan odnosnie MOSa:

1. klient poczty z obsluga IMAP jest? Przyklad?
2. klient SSH jest? Co?
3. cos, co pozwoli mi sluchac radia przez siec?
4. DVD z menu i w normalnej predkosci?
5. oblsuga sieci lokalnej? Cos ala Samba?
6. klient jabbera/gg/icq?
7. edytor programistyczny z podswietlaniem skladni dla html/css/javascript?
8. przegladarka obrazkow z supportem *.PSD?
9. tania drukarka z Media Markt zadziala?
10. pendrive/kieszen USB zadziala?
11. klient VNC/RDesktop?
12. jak wyglada emulacja klasyka na Efice? Da sie pograc w stare gry?

To chyba w sumie tyle, na razie ;)

[#2] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #1

1. SimpleMail, YAM
2. SSHCON
3. ANR, MPlayer
4. Nie mam DVD :)
5. smbfs, jest tez pelny serwer samby
6. jabberwocky (mi agg wystarcza choć wiadomo ;))
7. morphed (nie wiem jak jest z css javascriptem, mozna sobie zrobic i dodac ;)), cubicide
8. jest jakis datatyp na aminecie
9. wuj wie ;)
10. sprawdzalem kiladziesiat pendrive, kazdy dzialal.
11. jest/jest
12. slabo, moze bez dzwieku cos zdzialasz.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2008 17:46:53
[#3] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #1

4 - pojawiło się ostatnio coś takiego:
Mplayer z obsługą dvd menu: http://www.ppa.pl/mplayer.1.0..svn.28.04.2008.,6290;aktualnosci.html
VLC: http://www.ppa.pl/vlc.0.8.6f.beta.4,6337;aktualnosci.html

Nie sprawdzałem jak działa, ale można poczytać komentarze ;)

6 - Jak na razie to tylko JabberWocky, bo MiniQ nie zrobił jeszcze:
http://amigg.ppa.pl/PL/index.php?url=bw_informacje
...ale do GaduGadu i Tlen doskonale nadaje się AmiGG.

7 - do GoldEDa (CubicIDE) jest dodatek webworld, podświetla składnię html i php, nie wiem jak z css. Ewentualnie musiałbyś sobie napisać swój parser (istnieje taka możliwość;).
Mi by się marzyła możliwość uruchomienia programu Aptana (to taki zmodyfikowany Eclipse), ale na mosie nie ma możlwiości uruchamiania tego typu programów napisanych w Java.

9 - O ile są sterowniki, w mosie 2.0 nie ma zaktualizowanego Turbo Printa, więc może być problem (chyba, że któryś ze sterowników jest kompatybilny lub istnieje nowsza wersja TurboPrinta do kupienia osobno lub jeśli jest możliwość skorzystania z jego linuksowych sterowników na mosie - ale nie wiem czy to możliwe;).

;)

[#4] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #1

co do GG to moj ulubieniec Gadami jest prawie taki sam jak Kadu na MacOS X i zajmuje 100x mniej miejsca na dysku :)

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2008 18:39:16
[#5] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #1

6. a jest jakis klient do wszystkiego, czy bede skazany na uruchamianie 3-ech na raz (gg,j, icq)?
7. co sie dzieje z CEDem? (pamietam, ze zawsze mi sie podobal)

Ostatnia modyfikacja: 01.07.2008 18:55:12
[#6] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #1

lepiej kupic jakąś laserówkę na allegro, polecam okipage 14ex, dziala po usb i parallel

[#7] Re: Co i jak - pomocy ;)

@rzookol, post #6

Mam Cannona IP 1200 za 99,00 PLN z promocji i w sumie mi wystarcza. Fajnie by bylo, gdyby dzialal. ;)

[#8] Re: Co i jak - pomocy ;)

@_arti, post #5

7. CygnusEDa można kupić, z tego co wiem powinien być dostępny.

[#9] Re: Co i jak - pomocy ;)

@grxmrx, post #8

Natywna pełna wersja CEDa jest również w aminecie, choć pewnie starsza niż ta sprzedawna.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem