[#1] MOS 2.0 i sieć
Witam.

Mam taki problem, że sieć nie uruchamia mi się automatycznie przez DHCP. Na linuxie mam ustawioną konfigurację automatyczną przez DHCP i nie ma problemu, natomiast na MOsie muszę najpierw wejść w ustawienia sieci, przełączyć się
na static, zapisać ustawienia, potem znowu wejść w ustawienia sieci, przełączyć na DHCP i dopiero wtedy rusza. i tak muszę robić przy każdym uruchomieniu systemu, pomimo tego że zostawiam system zapisany jako DHCP. Na 1.4.5 i stosie mosnet nie było tego typu problemów. Kompletnie nie mam pojęcia co jest tego przyczyną ?
[#2] Re: MOS 2.0 i sieć

@yackar, post #1

Można również ponownie uruchomić mosa...
Problem z niedziałającą siecią gdy wcześniej był włączony Linux mam zawsze na mosie 2.0...
Niestety nie wiem jak to rozwiązać poza np. drugim resetem. Niestety nikt z MorphOS Team nie używa linuksa więc nie wiem czy ktoś tym się przejmie...

[#3] Re: MOS 2.0 i sieć

@grxmrx, post #2

Nie o to chodzi, że wykonuję reset po linuxie i nie ma sieci, bo nie ma jej również gdy włączam pega i jako pierwszy os odpalam mosa.
[#4] Re: MOS 2.0 i sieć

@yackar, post #3

jest tu na forum pacz na tę przypadłość, albo załóż jakąś kartę sieciową na rtl

[#5] Re: MOS 2.0 i sieć

@grxmrx, post #2

U mnie pomoglo to: http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3627&c=1#24875
[#6] Re: MOS 2.0 i sieć

@wali7, post #5

To rozwiązanie jest mi znane i dotychczas z powodzeniem je stosowałem,
natomiast co jeszcze raz podkreślę sieć nie wstaje nawet gdy po zabawie linuxem odłączę pega od prądu i jako pierwszy os zapuszczam mosa 2.0.
Ogólnie da się z tym żyć, tylko dlaczego za każdym razem muszę ręcznie odpalać sieć wg procedury, którą opisałem powyżej ?
I to chyba z linuxem nie ma akurat nic wspólnego...

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 07:12:26
[#7] Re: MOS 2.0 i sieć

@yackar, post #6

Nie pomogę bo nie używam DHCP tylko static i co lepsze to sieciówka w nowym MOSie nie wchodzi w stan uśpienia po użyciu Linuxa jak to było w MOS1.45. U mnie jest ok
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem