[#1] MOS 2.0 na Efice
Witam!

Założyęlm nowy wątek aby móc zbierać wszelkie informacje na temat MOS'a na Efice w jednym miejscu. Na forach przewija się masa problemów: brak dźwięku, wiecszanie się, instalacja ... Dobrze by było aby zebrać informacje od użytkownikow tej platformy oraz odpowiedzi lub ewentualne rozwiązania od MOSTeam'u. Ja ze swojej strony mam duuże problemy ze stabilnością systemu. Mam też pytanie czy w MOSTeamie jest jakiś koordynator od Efiki ?

[#2] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

zanim zaczne cos robic to wyskakuje okieno, ze czas
minal i tyle widzialem ten system, nie da sie wkrecic.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 11:59:57
[#3] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

naucz sie najpierw uzywac apostrofu
[#4] Re: MOS 2.0 na Efice

@Valwit, post #3

Valwit napisał(a):

> naucz sie najpierw uzywac apostrofu

A Ty się, Valvit, nie masz czego już czepić? O_o
[#5] Re: MOS 2.0 na Efice

@skipp, post #4

spokojnie, zawsze sie cos znajdzie. co nie zmienia zaistaniełego faktu.
[#6] Re: MOS 2.0 na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> zanim zaczne cos robic to wyskakuje okieno, ze czas
> minal i tyle widzialem ten system, nie da sie wkrecic.

za kadym razem? przeciez to ponoc randomowe jest. choc mi przy instalce tez wyskoczylo i musialem resetnac.
[#7] Re: MOS 2.0 na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #2

Teraz zmieniłem dysk i powiesiło mi się na partycjonowaniu dysku. Kolejna próba w toku. Z tego co widzę dłużje się bootuje teraz. Szukam jeszcze grafy na podmianę, żeby wykluczyć wszelkie kwestie sprzętowe.
No niestety teraz na tym dysku bootuje baaardzo dług i mam ten sam efekt co Ty. Po starcie mam od razu okienko z informacją o niezarejestrowanym MOS'ie.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 14:58:34

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 15:28:11
[#8] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #7

Dorrr napisał(a):

> MOS'ie.

tyle modyfikacji i dalej kretynski apostrof... ech...

wracajac do tematu: jaka masz karte graficzna?
[#9] Re: MOS 2.0 na Efice

@Valwit, post #8

Sorki ale w tej chwilia postrofy mnie nie interesują :)
Karta graficzna Radon 9200SE 128MB
Co do dysku to chyba mam pewną prawidłowość: jeżeli jest problem z MBR/RDB to MOS wstaje długo i startuje od razu z komunikatem o niezarejestrowaniu.

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 16:16:18
[#10] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #9

Dorrr napisał(a):

> Sorki ale w tej chwilia postrofy mnie nie interesują :)

ok. to daj znać jak zaczną.
[#11] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #9

Interesują Valwita i mnie....

[#12] Re: MOS 2.0 na Efice

@Valwit, post #10

Poinformuję. Może teraz coś w temacie ?

[#13] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #12

Masz wyczyszczone MBR i ustawione RDB? To tak jeśli chodzi o podstawy. Jaką miałeś pierwotnie kartę graficzną i dysk? Jaki dysk masz teraz?

Ostatnia modyfikacja: 04.07.2008 19:44:31
[#14] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

U mnie, z tego co zauważyłem, to wszystkie problemy związane są z USB - system ma większe fochy jak wpięty jest pendrive, a jak kopiuję rzeczy ze starego FFS-owego dysku przez USB->IDE to zamraża się losowo, przy którymś pliku z rzędu.

[#15] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

Po pewnych niewielkich problemach udało mi się zainstalować MOSa2.0 na Efice. Zdaje mi się, że były to raczej problemy wynikające z niewiedzy "jak to zrobić". Za trzecim (chyba razem) poszło "od kopa" i za jednym zamachem założyłem partycję, sformatowałem i zainstalowałem MOSa.
Dysk Fujitsu 20 MB, na początek dałem tylko jedną bootującą partycję SFS 500 MB. W zasadzie nic nie ustawiałem podczas instalacji poza ustawieniem języka polskiego, rozdzielczości ekranu Ambienta (1280x1024) i wskazaniem miejsca gdzie jest ISO MOSa, oraz gdzie to zainstalować. Dysk spartycjonowałem przed uruchomieniem Installera, formatowanie zrobiłem z poziomu Installera (bo jakoś program format nie chciał sie odpalić, a nie pamiętam składni z CLI).
O ile bootowanie z Pena trwało bardzo długo - chyba cos koło kilku minut, to bootowanie z HDD trwa góra kilkanaście sekund - podobnie jak na Pegu.

Z konfigu, to mam tam kartę graf. R9250 128 MB i zasilane jest picoPSU.
Efikowego MOSa na razie nie zarejestrowałem.
[#16] Re: MOS 2.0 na Efice

@wali7, post #15

Widzisz mi poszło tylko z jednym z 4 testowanych dysków na pozostałych zwiecha w momencie ustawania partycji. Co do ikonki format w Tools to mi też się nie otwiera. Co do dysków po zwieszcze podczas partycjonowania to po restarcie efika dłuuugo się odpala i ekranik o wersji niezarejestrowanej wyskakuje.
Nadal pozostaje wysoka wiechliwość pod Ambientem nie mowiąc o przełączniku 3D, który automatycznie zabija system kilkadziesiąt sekund po starcie.
Ktoś ma podobnie ?

[#17] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #16

Może na początek daruj sobie to 3d. I wyczyść MBR, możesz nie odpalać Installera, tylko ten MOSowy HDToolBox. Po wyczyszczeniu zmień na RDB. Acha: ten HDToolBox zapisuje parametry po kliknięciu na guzik pod ikoną napędu, a odczytuje po kliknięciu na samą ikonę - także o pomyłkę nietrudno. Co do dysku: u mnie HITACHI 80 giga i zero problemów, poza zwiechami jak było MBR.

[#18] Re: MOS 2.0 na Efice

@Hareton, post #17

problem w tym że na 3 dyskach zwiecha nastapiła już po zmianie na rdb i próbie zapisu nowych partycji, w tym momencie trzeba wyjać dysk i wykasować lub uruchomic na efice linucha i wyczyscic dysk bo inaczej bedzie problem z bootowaniem.

[#19] Re: MOS 2.0 na Efice

@Valwit, post #10

Valvit, czep się płotu....
[#20] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

Z mojego punktu widzenia, MOS2.0 na Efice to wersja beta.. Pierwsza instalacja poszła bez większych problemów. Po dwóch dniach zabawy MorphOS przestał się uruchamiać. Nic nie pomagało, odpaliłem na nowo instaler i sformatowałem dysk (RDB mode, SFS, jedna partycja 40GB). Póki co "działa" w sensie takim, że się odpala.

Średnio co kilka minut mam totalny freeze, jeszcze zanim się pojawi requester o rejestracji. Najczęściej zwiecha przychodzi, kiedy robię cokolwiek z oknami na Ambiencie. Czyli - przesuwanie, skalowanie, zmiana trybu wyświetlania (np. z ikon na listę plików), czasem przy operacjach na ikonach (prawy przycisk myszy, żeby wywołać menu kontekstowe), przy zmianie ustawień systemowych (Settings->System), przy zmianie ustawień Ambienta (najczęściej kiedy zamiast Save wybiorę Use).

Tak więc, póki co, wstrzymam się z rejestracją, bo jak dla mnie ten produkt (na Efikę, nie wypowiadam się za Pegazy, bo nie mam żadnego) nie nadaje się jeszcze na "sklepowe półki". Wygląda jak wersja beta, która jest bardzo niestabilna.

Jeszcze moja konfiguracja:
Efika SmartFirmware wersja 1.3, HDD 40GB Fujitsu, Radeon 9200SE 128MB, hub USB, zasilacz ATX 300W.

[#21] Re: MOS 2.0 na Efice

@Valwit, post #6

oj zeby tak bylo, bo jeszcze nie zainstalowalem, narazie znudzilo mi sie to restartowanie i wczytywanie instalki od nowa. mogli zrobic tak jak jest w os4, zeby po resecie nie wczytywal sie za kazdym razem kernel od nowa.

Ostatnia modyfikacja: 05.07.2008 15:51:09
[#22] Re: MOS 2.0 na Efice

@Dorrr, post #1

Wyglada na to, ze mam niezle szczescie - mos2 na mojej efice smiga az milo od pierwszego kopa.
Siec, sputnik, kopiowanie plikow,3d, blankery itd.
Wlasnym oczom nie wierze :).
Moj konfig:
- efika "Fei edition"
- karta radeon9200se 128MB tv-out av
- dysk ibm 20GB
- najtanszy hub usb tracer
- picopsu 90W
- zasilacz 12V, 1,8A

Przy instalacji nie wybieralem polskich lokali i prwencyjnie odznaczylem eth0 (nie mialem podpietego kabla).

Pozdrawiam wszystkich efikowiczow.

[#23] Re: MOS 2.0 na Efice

@il_capitano, post #22

Ty szczęściarzu!

Ja mam config bardzo podobny, w sensie krytycznych urządzeń - czyli grafika dokładnie taka sama (nie wiem jakiej masz to firmy, ja mam Gigabyte). Dysk 40GB Fujitsu. Poza tym jeden hub USB (drugi wbudowany w klawiaturę, ale tylko low-speed). Zasilacz ATX 300W. No i eth0 włączone, bo potrzebny net jest :) I co? I u mnie zwiecha średnio co 10 minut, najczęściej przy zabawie Ambientem - przesuwanie okien, klikanie, zmiana ustawień, i tak dalej i tak dalej. Polskich locale też nie instalowałem. A jednak u mnie niestabilnie jak cholera...

PS. Możesz sprawdzić jaki masz OpenFirmware? Moja wersja to 1.3 ( 20070122084838 ).

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2008 23:15:24
[#24] Re: MOS 2.0 na Efice

@skipp, post #23

Ten sam firmware 0x132EEa (20070122).
Nie wiem co moze byc przyczyna tych zwiech. do glowy mi przychodza takie rzeczy jak:
- za duzo urzadzen usb (szczegolnie huby bez zasilania)
- podobno jest cos nie tak z bateria na niektorych plytach efiki
- za goraca w obudowie? moja efika lezy poki co luzem na biurku i conieco sie grzeje - glownie radiator na karcie
- uzywanie mbr zamiast rdb

Aha, nie tworzylem tez przy instalacji zadnego trybu wyswietlania, zalatwilem to juz potem i czasu nie zmienialem, choc nie wiem czy to ma znaczenie.

Po pierwszych testach z mplayerem wersja 1.0 svn.30.04.2008 przy uzyciu pliku mpg 320x240 - rwie, ale mysle ze to wina braku sterownika dzwieku lub slabo zoptymalizowanego pod efike kodu mplayera.

Niestety teraz musze wylaczyc sprzet - robie remont i zbiore to do kupy dopiero w nastepna niedziele.

p.s. mam niezarejestrowana wersje mosa2 -informacja ku przestrodze tych, ktorzy mysla, ze po rejestracji cos sie poprawi odnosnie zwiech.

Dobranoc.

Ostatnia modyfikacja: 06.07.2008 23:39:38
[#25] Re: MOS 2.0 na Efice

@il_capitano, post #24

Dzięki za info..

Oczywiście błędu takiego jak używanie MBR zamiast RDB to nie popełniłem, ale hub bez zasilania chodzi. Ale najczęściej mam podłączoną tylko klawiaturę i mysz, więc to chyba nie jest problem...

Przegrzewanie Efiki to też chyba nie problem - nie mam żadnej obudowy jak na razie więc przepływ powietrza jest wszędzie :)

Nie wiem co to może być... A z baterią to niby jaki problem? I co mogę z tym zrobić?

[#26] Re: MOS 2.0 na Efice

@il_capitano, post #22

z poziomu OF tez dziala? jak tak plz zrob fotki.

[#27] Re: MOS 2.0 na Efice

@skipp, post #25

Wymienić. Podobno co poniektórym pomogło.
[#28] Re: MOS 2.0 na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

>

>
> z poziomu OF tez dziala? jak tak plz zrob fotki.
>
>

Ja mam prosty hub USB 2.0 Hama 1:4 i też działa z poziomu OF...

[#29] Re: MOS 2.0 na Efice

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Ja też mam najtańszy hub tracer. I działa bez problemu z poziomu OF.

oto i on.

P.S. Szanowni koledzy, polecam pamięci tzw. "listę kompatybilności" w dziale "sprzęt". Jak wiecie co działa na 100% to wypełnijcie ten prosty formularz a życie wielu stanie się prostsze.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem