@wali7,
post #1
Instalacja systemu MOS2.0
Sprzęt na którym testowałem MOSa2.0 to Efika GFX 9250 256Mb, 40GB. Zacznę od instalacji na dysku twardym miałem 2 partycje sformatowane w FAT32. Chciałem na pierwszej partycji zainstalować MOSa a na drugiej co miałem dane z PC zostawić i przetestować później pod MOSem. Niestety musiałem sformatować cały HD podczas instalacji bo nie można mieć partycji SFS i FAT32 jednocześnie. Swoją drogą ciekawe czy teraz mając na pierwszej partycji zainstalowany system na SFS mogę w jakiś sposób drugą partycję sformatować w FAT32. Ważne to dla mnie o tyle, że mając jedną partycję sformatowaną w FAT32 mógłbym o wiele szybciej przegrywać dane niż po wolnym USB1.1 używając do tego przelotki USB-ATA podpiętej do PC. Przed instalacją miałem też problem z ustawieniem formatu SFS zamiast domyślnego FAT32 ale wystarczyło kliknąć na ikonkę "lupka" po lewej stronie i zmienić z MBR (FAT32) na RDB (SFS). Było to o tyle ważne, że po instalacji systemu nie można by było z niego wystartować. Dziwne, że od razu domyślnie nie było to ustawione. Ostatnią niemiłą sprawą co mi się przypomina podczas instalacji to, że trzeba było z instalką MOSa2.0 się spieszyć bo po kilkunastu minutach system się zawiesi bo takie są ograniczenia wersji demo. Teraz plusy: Łatwa instalacja, wystarczyło przegrać na pendriva 2 pliki Morphos-2.0.iso (125MB) i Morphos-2.0-efikainstall.img (10.9MB) wcisnąć ESC przy restarcie efiki i wpisać boot scsi:0 morphos-2.0-efikainstall.img i dalej wykonywać polecenia instalera.
MOS2.0 w działaniu, pierwsze wrażenia:
Szybkie wczytywanie systemu, skalowanie okien, ładny estetyczny ambient, działający scroll myszki, możliwość rozpakowywania archiwów, wklejanie tekstu te cechy robią naprawdę dobre wrażenie. System jest naprawdę dopracowany przez programistów. Teraz drobne wady: Z aminetu pobrałem wszystkie gry pod MOSa (tam jest ich najwięcej czeska strona wysiada). Co się okazało 95% gier jak nie więcej nie chciało się uruchomić. Dzięki pomocy kraszana dograłem komendę install z aminetu do systemu. Plik Install nie jest wbudowany w system z powodów prawnych. Mając ten plik mogłem dopiero zainstalować powersdl i cieszyć się grami. Oczywiście nie wszystkie gry poprawnie działają ale już miałem co potestować. Niewiem czy to jest wina najnowszej wersji powersdl.library ale przy wychodzeniu z gier SDL zamraża mi okno z grą i nawet wbudowany w system taskmanager nie pomaga. Zostaje tylko reset. Zauważyłem też, że gry SDL działają tylko w 24Bitach. Jak ustawię 16Bit to są straszne przekłamania kolorów jakby gry były w 16 kolorach, a znowu jak otworzę na całym ekranie to niektóre gry pokazują się "do góry nogami" na monitorze. Gra Diamonds która została dodana do systemu też nie chciała na początku działać tylko dlatego, że miałem ustawioną za małą rozdzielczość ekranu 800x600 o czym system mnie niestety nie poinformował. Nie było mi też łatwo zmienić rozdzielczości w MOSie po wybraniu 1440x900 i zapisaniu po resecie ciągle miałem 800x600 teraz już mam ok. Na temat gier co można pobrać z aminetu powiem tylko tyle, większość wygląda jakby była pisana w AMOSie. Nie powinienem się w sumie czepiać bo nic mnie te gry nie kosztowały, to też nie mogę za dużo wymagać. Pobrałem więc wersję demo Quake2 i rozpakowałem plik quake2mos.lha w miejsce uruchamialnego pliku w wersji PC. Zadziało tylko, że na ekranie miałem 6 Quaków :) ale po zmianie rozdziałki i wybraniu apply było już ok. W tinyGl Quake chodzi super. To chyba wszystko w sprawie gier co udało mi się na chwilę obecną sprawdzić.
Programy: Zacząłem od poczciwego Filemastera musiałem dograć bgui.library. Nie działa przewijanie ekranu (niema przycisków przewijania po bokach). Nie można otwierać gier, prg naciskając na wykonywalny plik 2x. Filemaster otwiera aplikacje w trybie tekstowym. Dlatego muszę otwierać wszystko pod ambientem. Czasem jak otwieram pod ambientem katalog z danymi to czekam, czekam i nic dysk czyta, czyta i 0 postępu. Dlatego muszę katalogi otwierać używając opcji "otwórz w nowym oknie" wtedy wszystko mam bez czekania.
Rozpakowywanie plików: fajnie, że mogę naraz rozpakować wiele plików LHA zaznaczając myszką i wybierając "extract to" szkoda, że każdy plik rozpakowuje się w innym oknie CLI i po zakończeniu procesu muszę wszystkie okna zamykać. Trochę denerwujące jak zaznaczę 50 plików do rozpakowania to potem muszę 50x nacisnąć w rogu każdego okna. Po zaznaczeniu plików zip i lha nie mogę ich jednocześnie rozpakować tą samą
komendą. Dlaczego mając wybrany polski język w ambiencie w opcji lhaarchiwe mam połowę opcji po polsku i połowę po angielsku? czy otwierając np. jakiś katalog w ambiencie to opisy przycisków (chmurki) są po angielsku? Najważniejsze problem z plikami ZIP mogę rozpakować w niby prosty sposób wystarczy nacisnąć 2x na plik który chcemy rozpakować i widzę co jest w środku cool teraz przeciągam katalog który jest w środku do innego katalogu gdzie ma się przekopiować i otwiera się okno z postępem i strasznie wolno się rozpakowuje, "goła" A1200 zrobiłaby to szybciej. Chcę zatrzymać naciskam przycisk i dalej dysk czyta, czyta i nie mogę tego zatrzymać nie widzę postępu na ekranie a dysk ostro czyta nie pomaga taskmanager tylko sprzętowy reset kicha. Dodam, że dysk jest w 100% sprawny.
Wygaszacze ekranu: bardzo podoba mi się wygaszacz flurry na podglądzie działa super ale jak ustawię, że np. po 10min ma się uruchomić to system otwiera go w innej częstotliwości może pal? i mimo, że się pojawia to mam pełno poziomych lini na ekranie. Za to wygaszacz sproingies działa tylko w 640x480 na podglądzie przy wyższej rozdzielczości kicha na ekranie. Na gołym systemie też nie mogę pooglądać filmów w divxie, dźwięk w efice nie działa jeszcze (brak sterownika). Oglądanie obrazków: Bardzo duże obrazki nie odtwarza żaden program standartowo dodany do MOSa pisze za mało pamięci, błąd itd. Za to ambient tylko daje rady z pokazaniem podglądu obrazka w postaci ikonki. Testowałem zdjęcie 6000x4000.
Ogólnie system jest świetny pomimo drobnych błędów. Najbardziej mi brakuje sprawnego zamykania tasków podczas odczytu/zapisu dysku, aplikacji i sprawnego otwierania i kopiowania plików pod ambientem. Chciłbym też, żeby programiści pisali programy pod system wykorzystując obecne nowe biblioteki. Nie musiałbym ściągać masy starych bibliotek to tyle z mojej strony dziekuję za uwagę :).