[#1] SCube - male zapytanie
W watku "Efekty specjalne w Morphosie 2.0" wynieknela sprawa SCuba, ktory na mojej maszynie nie chce ruszyc. Podalem wszystkie mozliwe (jak mi sie wydaje) parametry u mnie dostepne. Sprawdzilem rowniez, jak program zachowuje sie na 'golym' systemie - bez pozytewnego rezultatu. Zadam kolejne pytanie "naprowadzajace" czy jest mozliwe, zeby to byla sprawka file systemu? Moj system pracuje na partycji FFS - czy to moze miec znaczenie??

[#2] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #1

Pegaz 1 z FFS - Scube pracuje dobrze.

[#3] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #1

http://wozniak-m.w.interia.pl/cube

pobierz ta binarke (skopiuj do katalogu z reszta danych) i uruchom. teraz zobacz czy dziala uruchamianie poprzez shift+tylda (nad tab) albo przez f12 (przytrzymaj).

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 22:58:35
[#4] Re: SCube - male zapytanie

@kiero, post #3

To ja się tak przy okazji zapytam. Dlaczego jeśli uruchomię MOSa z parametrem 3d i uruchomię Scuba to ambient nie jest "animowany" na kostce (tzn. w AmiNetRadio pasek z danym utworem się nie przesuwa) a jeśli MOS jest bez parametru 3d to ten sam pasek z utworem już jest "w ruchu". (oczywiście tylko na kostce).Pytanie zadane z ciekawości
Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 11.07.2008 23:06:13
[#5] Re: SCube - male zapytanie

@Arbuz, post #4

bo tak jak napisalem w readme nie ma obslugi nowych layerow a przy starych 'animowanie' dziala z automatu.

[#6] Re: SCube - male zapytanie

@kiero, post #5

Dzięki
[#7] Re: SCube - male zapytanie

@kiero, post #5

No to jest tak: sciagnalem, uruchomilem i bez parametru 3d ekran przelancza sie na 24bitowy i mam efekt "cuba" gdy trzymam f12. Jesli uzywam kombinacji Ctrl+tylda(~) nic sie nie dzieje, jesli natomiast uzywam Ctrl+Tab na konsoli pokazuje sie male menu z Cubem..
W przypadku parametru 3d - Cube nie dziala.
Sam efekt jest dosc denerwujacy - ekran przelancza sie z 16 na 24 bity, potem moge sobie poruszac szescianem i po 2-3 sek przelancza sie znowu w 16bitow mimo trzymania f12.

[#8] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #7

U mnie działa to co kiero podał normalnie
[#9] Re: SCube - male zapytanie

@Arbuz, post #8

Jak wiesz u mnie to nie dziala normalnie i tak jestem zadowolony, ze cokolwiek ruszylo...ide sobie popracowac, wroce ok 6 pm to sie zabiore do roboty.

[#10] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #9

Wiem, wiem. Podałem to do wiadomości innych
[#11] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #7

to co wystawilem nie mialo naprawic problemow. mialo jedynie sprawdzic przypuszczenie, ze cos jest nie tak z wyzwalaniem aplikacji. masz problem z jednoczesna obsluga klawisza ctrl+tab (i nie tylko. ctrl+tylda takze nie dziala).

to, ze przelacza sie na 32 bit to po prostu blad.

niedzialanie w przypadku uzywania 3dlayers nie moge wytlumaczyc bez podeslania mi logow. przed uruchomieniem aplikacji (jakiejkolwiek uzywajacej tinygl) wpisz w konsoli

setenv TGLDEBUG 1

nastepnie wystartuj i wywolaj poprzed f12. zgraj log do pliku (getramdebuglog) i wyslij. do tego info jaka karta graficzna i jaki tryb ekranu bedzie pomocne.

[#12] Re: SCube - male zapytanie

@kiero, post #11

Nie wiem czy wszystko zrozumialem. Postepowalem tak:
1. Wystartowalem system z parametrem 3d
2. Z konsoli wpisalem setenv TGLDEBUG 1
3. Wystartowalem cube'a (system:Tools/scube/cube)
4. Wywolalem program (f12)

I tutaj nie jestem pewien czy o to Ci chodzilo.

5.Z menu 'dadatki/dziennik systemu' wywolalem Log Server i zapisalem log do getramdebuglog i przesylem.
Mam jednak wrazenie, ze to nie jest to co chcesz otrzymac...
Dane mojej karty graficznej podane zgodnie z tym co wypisuje OF przy starcie:

P/N 113 - HT000-00 RV100 SDR VO BIOS

Jest to Radek 7500

[#13] Re: SCube - male zapytanie

@Pero, post #2

Dzieki za ta informacje - wykluczylem jeden skladnik.

[#14] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #12

log zapisuje sie poleceniem getramdebuglog. system wystartowany musi byc z dodatkowym parametrem ramdebug (zaraz po 3d). podeslij mi plik morphos.log ktory tworzony jest w aktualnym katalogu.

[#15] Re: SCube - male zapytanie

@kiero, post #11

"to co wystawilem nie mialo naprawic problemow. mialo jedynie sprawdzic przypuszczenie, ze cos jest nie tak z wyzwalaniem aplikacji. masz problem z jednoczesna obsluga klawisza ctrl+tab (i nie tylko. ctrl+tylda takze nie dziala)."

Nie mialem co do tego watpliwosci. Staram sie przekazac tylko suche fakty, tak jak to wyglada u mnie. Klawisze to jest ciekawa sprawa np. MMKeyboard w 1.4.5 Play/Pause mi dzialal a w 2.0 nie, mimo, ze jest widoczny i przypisany (niestety nie mam innej klawiatury w tym momencie - podmienilbym i sprawdzil).

"to, ze przelacza sie na 32 bit to po prostu blad."

Nie mam mu tego chwilowo za zle.

"niedzialanie w przypadku uzywania 3dlayers nie moge wytlumaczyc bez podeslania mi logow. przed uruchomieniem aplikacji (jakiejkolwiek uzywajacej tinygl) wpisz w konsoli

setenv TGLDEBUG 1

nastepnie wystartuj i wywolaj poprzed f12. zgraj log do pliku (getramdebuglog) i wyslij. do tego info jaka karta graficzna i jaki tryb ekranu bedzie pomocne."

Postepowalem wg instrukcji - log wyslany.
Bardzo dziekuje za cierpliwosc i naprowadzenie mnie to jak poprawnie uzyskac logi z debugu.

[#16] Re: SCube - male zapytanie

@Zbysiuk, post #15

I jeszcze jedno. Gdy probuje uruchomic Cuba z kilkoma oknami np. Opusa i IFX to nie rusza. Dziala tylko z Ambientem.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem