[#1] Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0
Witam wszystkich. Miałem kiedyś amige ale z różnych powodów pozbyłem się jej w 2000 r. Teraz trochę zbędnej gotówki i zamierzam kupić sobie efike. Ponieważ od 2000 r. sporadycznie śledzę rozwój amigi więc mam kilka pytań do użytkowników MOSA 2.0:
1. Jakie są procesory tekstu i arkusze kalkulacyjne są dostępne pod ten system pod ten system?
2. Jak jest najlepsza przeglądarka internetowa i czy brakuje jej czegoś w stosunku do przeglądarek pod Winde?
3. Czy następujące gry: Napalm, Exodus, Earth2140 uruchomią się pod emulacją i czy wystarczy im 128MB pamięci?
4. Jakie są dobre programy do katalogowania i wyświetlania zdjęć?
5. Z jaką szybkością chodzą filmy divix na efice oraz jaki jest najlepszy program do ich odtwarzania?
6. Na kiedy jest planowana poprawka uruchamiająca dźwięk na efice?
7. Jaką największą partycje można mieć pod MOSEM 2.0 i czy jest jakieś ograniczenie odnośnie pojemności dysku twardego?
8. Czy jest jakaś duża baza oprogramowania dla mosa (coś w stylu aminetu) i jaki jest jej adres?
9. Jakie ciekawe gry polecacie pod MOSa?
10. Czy jest jakiś program do ściągania torentów?

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2008 14:03:31
[#2] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Bigo, post #1

odpowiedzi na te wszytskie pytania masz w faq i archiwum, dostepne bardzo latwo poprzez opcje "szukaj".

watek do zamkniecia IMHO
[#3] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Bigo, post #1

1. Jakie są procesory tekstu i arkusze kalkulacyjne są dostępne pod ten system?

Takie same, jak pod AmigaOS 3.x. Niestety żaden tego rodzaju program MorphOS-owi nie przybył.

2. Jak jest najlepsza przeglądarka internetowa i czy brakuje jej czegoś w stosunku do przeglądarek pod Winde?

Sputnik (dołączony do systemu). W stosunku do przeglądarek windowsowych brakuje mu Flasha i Javy (JS jest oczywiście). No i może trochę stabilności .

3. Czy następujące gry: Napalm, Exodus, Earth2140 uruchomią się pod emulacją i czy wystarczy im 128MB pamięci?

Z tych trzech uruchomiłem Earth 2140, wystarczy mu 128 MB. Pozostałych po prostu nie posiadam.

4. Jakie są dobre programy do katalogowania i wyświetlania zdjęć?

Do wyświetlania ShowGirls, zresztą sam Ambient też ma wyświetlaczkę. Katalogowanie szczerze mówiąc nigdy mnie nie interesowało...

5. Z jaką szybkością chodzą filmy divix na efice oraz jaki jest najlepszy program do ich odtwarzania?

512 x 384 płynnie. 640 x 480 znośnie. Do odtwarzania mplayer.

7. Jaką największą partycje można mieć pod MOSEM 2.0 i czy jest jakieś ograniczenie odnośnie pojemności dysku twardego?

To zależy od systemu plików. SFS pozwala na 128 GB. Nie ma ograniczenia odnośnie pojemności dysku.

8. Czy jest jakaś duża baza oprogramowania dla mosa (coś w stylu aminetu) i jaki jest jej adres?

Oprogramowanie dla MorphOS-a jest na Aminecie (można sobie ustawić wyświetlanie tylko programów MorphOS-owych).

[#4] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Wielkie dzięki za odpowiedź.
[#5] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Bigo, post #4

Spora część oprogramowania niestety nie znajduje się na Aminecie. Warto szperać w newsach PPA czy w innych portalach :).

Ostatnia modyfikacja: 23.07.2008 16:34:25
[#6] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

3. exodus dziala na pegazie i nie ma wielkich wymagan, wiec na efice tez nie powinno byc problemu.
[#7] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

Grzegorz Kraszewski napisał(a):

> 5. Z jaką szybkością chodzą filmy divix na efice oraz jaki
> jest najlepszy program do ich odtwarzania?

> 512 x 384 płynnie. 640 x 480 znośnie. Do odtwarzania mplayer.

Hmm.. A co tutaj właściwie jest wąskim gardłem? Sprzęt, player?

[#8] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Kokos, post #7

Moze ja odpowiem, ale w trybie troche bardziej uzytkownika... Pentium3 500 MHz

Mysle ze zarowno sprzet jak i player. Sprzet jest za slaby, a nikomu nie chce sie optymalizowac.

Przyklad. Pentium3 500 MHz znakomicie odtwarza "mocniejsze" Xvidy, ale - na pewno nie na standardowych przegladarkach, typu np. WinAMP. Problemy ma takze np. znany SubEditPlayer. Oba programy pozeraja za duzo wlasciwosci systemu. Na szczescie sa inne przegladarki. MOS nie ma tych innych playerow. Brak optymalizacji w tej dziedzinie.

DODANE: Podobny zreszta problem bedzie dotyczyl Sam. Ale poki co jeszcze nie bardzo wiadomo co i jak.

Tak czy inaczej - to teraz programy na peceta sie przewaznie optymalizuje aby chodzily na starych komputerach. W swiecie nowej Amigi jest paradoksalnie przeciwnie ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.07.2008 17:14:27
[#9] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Andrzej Drozd, post #8

Yhm... Nie wiem co chciałeś przekazać, czy to taki żarcik po prostu. Np. Mplayer 1.0 jest wyraźnie lepszy (m.in, zajmuje mniej CPU) od 0.91 czy froggera. Sam MorphOSowy port nie ma naleciałości z linuksa, więc jest szybki. Efiki nie posiadam, więc nie mam jak ocenić jak na niej działają filmy. Na moim G3 nie miałem problemów z typowymi filmami np: VIDEO: [DIV3] 624x272 24bpp 23.976 fps 738.4 kbps (90.1 kbyte/s) ok. 40% CPU. VIDEO: [XVID] 640x352 12bpp 23.976 fps 1101.9 kbps (134.5 kbyte/s) ok. 60% CPU. Trzeba pamiętać, że wiele zależy od użytej kompresji.

[#10] Re: Proste pytania przyszłego użytkownika MOSA 2.0

@Korni, post #9

No, moze troche zart. Ale jezeli bawimy sie juz w Efiki i byc moze "za chwile" Samanty (glosno o niej dzieki Arosowi, a czesc osob byc moze marzy o takim sprzecie w kategorii AOS4), to trzeba sobie jasno powiedziec, ze tego typu sprzety (Efika/Sam), nie maja zadnego wsparcia. Zostanie na nich odpalony soft, ktory dobrze dziala na szybszych maszynach. Ale gdyby odpowiednio zajac sie tematem, to pewnie jest duzo do zrobienia w temacie Efiki/Sam. Tak jak podalem przyklad z zycia odnosnie Pentium3 500 MHz, gdzie kombajny typu WinAMP/SubEditPlayer to po prostu zamulacze. Dlatego na slabszych maszynach uzywa sie innego softu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem