[#1] MOS2, Linux i uszkodzona tablica partycji
Pytanie mogło by być także w dziale linux ale nie mogłem się zdecydować.
Jak tylko zarejestrowałem MOS2 zakupiłem też nowy twardy 320GB. Porobiłem na nim takie same partycje jakie były na poprzednim dysku, poprzegrywałem dane dla porządku tak jak były a stary dysk wrzuciłem do drugiego portu ide i zacząłem instalować na nim Fedorę. Podczas instalacji wyskakuje błąd dysku "uszkodzona tablica partycji na dysku sda jeśli wciśniesz tak zostanie naprawiona ale stracisz na niej wszystkie dane". Faktem jest że instalacja Fedory nie dotyczy tego dysku i wduszam "nie" ale niepokoi mnie ten komunikat. Podczas instalacji na poprzednim dysku nie było takiego komunikatu. Czy jest to rzeczywiście jakaś awaria dysku z MOS-em (choć na jego pracę nie narzekam)? Jeśli tak to dlaczego MOS tego nie wykrywa?
[#2] Re: MOS2, Linux i uszkodzona tablica partycji

@Arbuz, post #1

Możliwe, że Fedora wykrywa jakieś resztki układu partycji MBR i informuje o błędzie, podczas gdy Twoje partycje zapisane są w układzie amigowym - RDB, który zapisany jest w innych blokach niż resztki MBRa. Wg mnie to nie ma się co przejmować tym komunikatem, pamiętaj tylko, aby nic nie "naprawiać automatycznie".

[#3] Re: MOS2, Linux i uszkodzona tablica partycji

@Marek Szyprowski, post #2

Dzięki wielkie
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem