[#1]
Efika i klawiatura PS/2 w USB
Nabyłem adapter (aktywny) 2x PS/2 -> USB. Niestety nie było mi dane go dokładnie przetestować bo pierwszy egzemplarz miał uszkodzone mechanicznie przewody. Dziś otrzymałem nowy, sprawny i okazało się że podłączony do Efiki milknie po wysłaniu jednego kodu z klawiatury pod SmartFirmware. Pod MorphOSem adapter działa bez zarzutu, zresztą w drzewie urządzeń SF wygląda normalnie. Podłączyłem adapter do notebooka i ... no właśnie: pod Linuksem zero problemów, pod Vistą również. Pod BIOSem/LILO podobne objawy jak pod SF, tyle że nie można nawet jednego keycodu wysłać. Pobieżny googlism wykazał, że problemy pod BIOSem peceta to norma przy tego typu urządzeniach, natomiast w temacie OF/SF znalazłem stary wątek na powerdeveloper.org czy power.org gdzie wspomina się o pewnych rozwiązaniach przyjętych w efika.forth które wpływają na wykrywanie i prace klawiatury ... czy to jest dobry trop? Boję się grzebać w efika.forth, pojęcie o tym języku mam niemal żadne, ale w akcie desperacji mogę się nauczyć. Czy jest sens pytać o to kogoś z Genesi/bPlanu?