[#1] Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0
Od premiery MOSa 2.0 niedługo minie 2 miesiące, miałem taka cichą nadzieje że wraz z nowym MOSem światło dzienne ujrzą programu kiszone gdzieś tam na dyskach dla nowej wersji systemu (pomijam tu programy dołączone do MOSa). Jednak na sam tylko aminet przez ten czas trafiło ledwie 23 archiwa dotyczące MOSa (http://mos.aminet.net/search?arch[]=ppc-morphos&sort=date&ord=DESC), będące w większości nowszymi wersjami już istniejących programów. Myślę że "mosowce" dobrze zdaje sobie sprawę, że to aplikacje decydują o popularności i użyteczności systemu, a przy dość zaporowej cenie MOSa i braku świeżych programów cała sytuacja wygląda raczej "szaro".... A może tylko ja to tak widzę???

[#2] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Rafael/ARMO, post #1

a kto mial pisac te aplikacje spacjalnie dla nowego mosa zanim ten jeszcze wyszedl?

[#3] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #2

Oczywiście osoby związane MOS teamem (albo mające dostep do MOSa 2.0), nie sądzę żeby MOS team tylko cały czas zajmowały się samym MOSem, zresztą o ile pamiętam co jakiś czas na sieci wspominane było że coś tam przekompilowała jakaś osoba ale dostępne będzie dopiero z nowym MOSem. Wiem że te aplikacje dołączone do MOSa są swego rodzaju takimi "nowymi" aplikacjami.

[#4] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Rafael/ARMO, post #3

takich osob (nie udzielajacych sie przy systemie a majacych dostep do niego) jest moze 4. czesc softu ktory uzywa nowych ficzerow po prostu nie nadaje sie jeszcze dla ludzi (anr?). swoj soft dolaczylem do mosa co najwidoczniej bylo bledem. co do przekompilowanych programow to przypomnij mi o jakiejs pozycji, bo ja nie moge. ci co pisali cos poza mosem najczesciej wypuszczali to w trakcie prac (nie jest nas tylu, zebysmy mogli pisac i system i soft dla niego jednoczesnie).

[#5] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #4

Kiero ja nikogo nie atakuje i to że w pakiecie z MOSem 2.0 jest dołączone niezbędne oprogramowanie użytkowe (aPDF, ShowGirls, Sketch, Sputnik) uważam za bardzo duży plus MOSa!!!, tak jak zmiany w samym systemie!!! Poza tym Twoje ShowGirls uważam za jedną z najlepszych (i bardzo użytecznych) aplikacji pod MOSem.
Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę że osób związanych z MOSem 2.0 nie jest armia programistów. I właśnie dlatego wydaje mi się że może zamiast tych 4 osób które dodatkowo mają dostęp do nowego systemu, może powinno być ich 40. Może MOS team mógłby nieco łaskawiej popatrzyć na twórców softu dla MOSa i może skontaktować się z kilkoma, zaproponować współpracę. Premiera nowego systemu (+ soft dołączony) wraz z nowymi aplikacjami na Aminecie, myślę że da wymierne korzyści. Oczywiście to jest moja subiektywna uwaga/odczucie.

[#6] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Rafael/ARMO, post #5

a to programisci nie moga sie skontaktowac z nami? jezeli ktos ma projekt ktory wymaga nowej funkcjonalnosci i jest warty wsparcia to takie wsparcie otrzyma.

[#7] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Rafael/ARMO, post #5

po pierwsze to trudno pisać soft na nowy system kiedy nie ma SDK nowego, jest jakaś wersja gcc z oblsugą Altiveca ale na naukę programowania pod AV potrzeba czasu bo np. ja się tym nie zajmowalem nigdy

po drugie mosteam pracuje nad update 2.1 więc pewnie nie ma aż tak dużo czasu nad pracami nad nowym softem

jesli chodzi o nowe oprogramowanie to z osób mających dostęp do mosa ultragelb przygotował kilka(nascie) utilków (w tym nowe ANR natywne) ale są niestabilne więc je musi dokonczyć/poprawić

jesli chodzi o oprogramowanie osób z mosteamu to z tego co wiem też jest nowe oprogramowanie tworzone albo dostosowywane do nowego mosa (np. przez zamiane statycznych libjpeg libpng na ich wersje dynamiczną, porty gier :), dodanie about nowego etc. )

jesli chodzi o oprogramowanie dla mosa od osób nie mających dostępu do mosa to np. ja współpracowalem ze stefkosem tworząc pare pluginów do sketcha (dostępnych razem z mosem) i pewnie jeszcze trochę ich dopisze

[#8] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #6

jakieś wiesci w sprawie nowego sdk ?

[#9] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@rzookol, post #7

A widomo może czy te porty gier to jakieś konkretne gierki czy znowu tetrisy i podobne?
[#10] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #6

Myślę że Ci programiści którzy mieli się z wami skontaktować już to zrobili, a tu potrzebne jest dwustronne zainteresowanie i działanie integrujące. Teraz może kolej na Was, w końcu to Wy macie wizje systemu i jego przyszłości, a brak nowych aplikacji i brak realnej bazy programistów tworzących soft i będących w bardzo dobrych stosunkach z Wami nie jest ciekawą wizją. Takie jest moje zdanie, z którym oczywiście nie musisz się zgadzać.

[#11] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #6

przypomina mi to działanie pewnego pana od openpci :)

[#12] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@rzookol, post #11

bez przesady:)

[#13] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Arbuz, post #9

http://wozniak-m.w.interia.pl/hw-3.jpg

[#14] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #13

Kiero - our 3D hero - once again ;)

[#15] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #13

No to PIĘKNIE. A kiedy wersja demo wyjdzie? I są jeszcze plany na inne gierce?
[#16] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Arbuz, post #15

wersji demo nie bedzie. jak bedzie dzialac wystarczajaco dobrze to po prostu wyjdzie. inne sie zobaczy pozniej.

[#17] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #16

Homeworld!
Tak, tak, tak!!!
Dzięki Kiero, że nad tym pracujesz. (_)]

[#18] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #16

Szacunek:), swietna gra az mi sie lapki trzesa. Dzieki

[#19] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Fazior, post #18

To już PACZa nie będziesz chciał?
[#20] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Arbuz, post #19

A czy ja cos takiego napisalem:D? "I tego Homeworlda slicznego przyjmiemy jako oznake naszego zwyciestwa" powiedzial Jogajło i ja sie pod tym podpisuje:P

[#21] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Fazior, post #20

Ja jeszcze chcialem podpiac sie pod temat. Gdzies czytalem, ze Valiant Vision mial byc dolaczony do MOS'a 2.0. Czekalem na to i sie nie doczekalem. Myle sie? A moze cos przekrecilem?

[#22] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@Zbysiuk, post #21

nigdzie nie bylo pisane, ze ma byc dolaczony.

[#23] Re: Gdzie ten wysyp softu dla MOSa 2.0

@kiero, post #22

Przydałby się też patch do GLHexen 2 (czy jakoś tak). Dla przypomnienia - wywala mi się w piramidzie z komentarzem o błędzie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem